Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Galleria Doria Pamphilj – een van de mooiste musea van Rome

Midden in het drukke centrum van Rome, tussen het Piazza della Rotonda (het pleintje waaraan het Pantheon ligt) en het Piazza Venezia (met het enorme witte monument voor Vittorio Emanuele II), houdt zich een ongekend mooi museum verborgen: het Palazzo Doria Pamphilj.

Het palazzo is vernoemd naar twee families: de familie Pamphilj en de familie Doria. Het werd oorspronkelijk gebouwd voor de vooraanstaande Pamphilj-familie, waarvan paus Innocentius X misschien wel de bekendste telg is. In de achttiende eeuw beschikte de familie Pamphilj echter niet over een directe erfgenaam. In 1763 besloot paus Clemens XIII daarom dat de familie Doria alle eigendommen van de Pamphilj-familie zou erven, op voorwaarde dat de Doria’s zich in Rome zouden vestigen.

Zo gezegd, zo gedaan. De Doria’s namen het paleis van de Pamphilj over en gaven het de naam Palazzo Doria Pamphilj. De Doria’s waren enorme kunstliefhebbers en verzamelden generaties lang honderden kunstwerken van formaat. Het palazzo is overigens ook nu nog in handen van de familie Doria Pamphilj; sommige vertrekken worden zelfs nog door leden van de familie bewoond.

Het palazzo huisvest tegenwoordig echter ook een museum. Er bevinden zich meer dan vierhonderd vooraanstaande kunststukken (van de vijftiende tot de achttiende eeuw), waaronder werken van de grote Italiaanse meesters Tintoretto, Titiaan, Rafaël, Correggio, Caravaggio en Bernini. Werkelijk elke muur in elke zaal hangt van onder tot boven vol met schilderijen. Er schijnt zelfs een computer aan te pas te zijn gekomen om ervoor te zorgen dat alle schilderijen opgehangen konden worden!

Galleria-Doria-Pamphilj-Rome (4) Galleria-Doria-Pamphilj-Rome (5)

In een klein kamertje hangt een heel bijzonder portret van paus Innocentius X, geschilderd door Velázquez. Het is een erg realistische afbeelding; je ziet in één oogopslag dat de paus nogal een vinnig karakter had. Vergelijk zijn geschilderde gezicht maar eens met het gezicht van zijn beeld dat in hetzelfde kamertje staat en dat gemaakt is door Bernini.

Galleria-Doria-Pamphilj-Rome (2)

Het allermooiste gedeelte van het palazzo is misschien wel de spiegelgalerij. Lang niet zo groots als de Spiegelzaal in het Paleis van Versailles, maar zeker zo mooi. Door de hoge ramen dansen de zonnestralen op de in de zaal aanwezige beelden, waardoor de sfeer van vroeger bijna tastbaar wordt.

Aangezien dit museum nog geen grote bekendheid heeft verworven onder de toeristenpopulaties die Rome overspoelen, kun je hier heerlijk in je eentje ronddwalen. Je kunt de kleinste details van de schilderijen bekijken en je voelt je bijna een gast in plaats van een betalende bezoeker.

Wanneer je je nog meer thuis wilt voelen, raden we je aan een audio guide te nemen. Prins Jonathan Doria Pamphilj heeft in hoogsteigen persoon de geschiedenis van zijn familie ingesproken. Hij troont je mee over de rode bakstenen vloeren die vroeger met de hand geboend moesten worden, hij leidt je langs de omvangrijke collectie schilderijen en verleidt je met anekdotes uit lang vervlogen tijden.

Wanneer je met prins Jonathan Doria Pamphilj door de balzaal, de troonzaal, de indrukwekkende kapel of over een van de vijf prachtige binnenplaatsen schrijdt, waan je je even zijn verloofde, die hij voor het eerst door zijn huis leidt en die steeds kreetjes van verrukking slaat om al het moois dat ze om zich heen ziet.

Gelukkig beschikt het Palazzo Doria Pamphilj over een erg leuke koffiebar, Caffè Doria, waar je na al die opgedane indrukken even kunt ontnuchteren voor je weer de hectische Via del Corso instapt. Naast espresso, cappuccino, latte macchiato en 48 (!) verschillende soorten thee kun je je hier te goed doen aan een ijskoude cappuccino om de laatste hersenspinsels over de warme stem van prins Jonathan uit je hoofd te laten verdwijnen…

Praktische informatie
Je vindt Palazzo Doria Pamphilj aan de Via del Corso 305 in Rome. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur (laatste toegang om 18.00 uur). Elke derde zondag van de maand is het museum gesloten vanwege onderhoud. Ook op 1 januari, met Pasen en op 25 december is het museum dicht. Een kaartje reserveren kan via deze link.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *