Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Neem een kijkje in de kazerne van de Corazzieri

Ciao tutti-lezers Erwin en Nicole nemen ons mee naar een wel heel bijzondere plek in Rome: de kazerne van de Corazzieri. Om precies te zijn naar La Caserma del Reggimento Corazzieri ‘Maggiore Alessandro Negri di Sanfront’, zoals de kazerne voluit heet. Deze kazerne, in hartje Rome, is sinds eind februari 2016 te bezoeken – een unieke kans om een onbekend stukje Rome te bewonderen!

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (3)

Elite-eenheid van de carabinieri
De Corazzieri zijn een elite-eenheid van het Italiaanse leger en een onderdeel van de carabinieri. De geschiedenis van de eenheid gaat terug tot 1557, maar pas in 1946, toen Italië geen koninkrijk meer was, hebben de Corazzieri hun huidige vorm gekregen. Sindsdien zijn de Corazzieri bijvoorbeeld ook een squadrone carabinieri a cavallo (een eenheid van de carabinieri te paard).

De belangrijkste taak van de Corazzieri is het beschermen van de president van de Italiaanse republiek (op dit moment Sergio Mattarella) en van de buitenlandse leiders die op officieel staatsbezoek zijn in Italië. De beveiliging van het presidentieel paleis, het Palazzo del Quirinale is ook een onderdeel van hun takenpakket. Wie wel eens langs het Palazzo del Quirinale is gewandeld, zal de Corazzieri zeker hebben gezien.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (1)

Minimaal 1,90 meter
De Corazzieri vallen direct op, in hun schitterende tenue met dito helm met paardenhaar. Een van de opvallendste eigenschappen van de Corazzieri is de lengte van de soldaten. Iedere soldaat moet minimaal 1,90 meter lang zijn – en dat is voor de gemiddelde Italiaan een aardige opgave.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (2)

De kazerne ligt vlak bij de Fontana dell’Acqua Felice (die ook wel de Mozesfontein wordt genoemd), aan de Via XX Settembre 12. Voor we naar binnen mogen, worden we uitgebreid gescreend. Iedereen moet zijn reservering, paspoort en tas afgeven en die worden nauwkeurig gecontroleerd. De metaaldetector doet de rest van het werk. We ervaren meteen dat de Corazzieri inderdaad allemaal behoorlijk lang zijn. Je moet structureel omhoog kijken om oogcontact te maken.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (4)

Italiaans welkom
In een zaaltje worden we welkom geheten door een hoge officier van de kazerne. Hij geeft uitleg over het ontstaan van de Corazzieri en over de huidige werkzaamheden. Alles gebeurt in zeer rap Italiaans, waardoor we niet alles meekrijgen, aangezien wij beiden de taal niet goed genoeg machtig zijn. Gelukkig spreekt de video die we te zien krijgen, voor zich.

Een korte versie van deze film kunnen we ook hier laten zien:

Het is duidelijk dat niet veel buitenlandse toeristen een bezoek brengen aan de kazerne, want ook de informatiebordjes zijn alleen in het Italiaans. Na de introductie dalen we eerst af naar de keuken en kantine, in de kelder van de kazerne. Hier zijn de resten te zien van de Romeinse Villa dei Flavi. Er zijn diverse muurfragmenten zichtbaar en een schitterend glasmozaïek.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (5)

Corazzieri op wielen
We zetten koers naar de volgende zaal, waar een prachtige collectie Moto Guzzi-motoren staat opgesteld. Deze motoren zijn in de loop der jaren allemaal gebruikt door de Corazzieri.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (6) kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (7) kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (8)

Na het aanschouwen van deze schitterende klassiekers vervolgen onze weg. Op de binnenplaats houden we halt bij de motoren die op dit moment door de soldaten worden bereden. Iedereen krijgt even de kans om op de foto te gaan en om een blik op de binnenplaats te werpen.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (9) kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (10)

Soldaten te paard
Hier is goed zichtbaar dat het een eenheid ter paard is. De hoefsmid is bezig met het aanbrengen van hoefijzers en diverse paarden krijgen een poetsbeurt. Ook zien we hier duidelijk het motto van de Corazzieri terugkomen: virtus in periculis firmior (‘moed wordt sterker in gevaar’).

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (11)

Verderop ligt de dressuurbaan. Hier worden de paarden getraind en diverse oefeningen gehouden, zoals het rijden in een drukke menigte. De hal wordt dan bijvoorbeeld versierd met knallende kleuren en ballonnen die tot ontploffing worden gebracht. Het is te vergelijken met de oefening die in aanloop naar Prinsjesdag op het strand van Scheveningen plaats vindt. In dit geval moeten de paarden oefenen voor La Festa della Repubblica, op 2 juni, waarbij de Corazzieri een prominente rol innemen.

De volgende ruimte die we mogen bekijken is de Selleria. Hier bewaart men de leren zadels en alle andere attributen die nodig zijn voor het paardrijden. Ook staat hier een aantal geschenken uitgestald die de Corazzieri hebben gekregen van buitenlandse staatshoofden, zoals het zadel van Khadaffi, dat van vader en zoon Bush en dat van de Britse koningin Elizabeth.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (12) kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (13)

Corazzieri als model
De volgende bezienswaardigheid is de kapel die is gewijd aan San Giorgio (Sint-Joris), de patroonheilige van de ridders. De kapel is prachtig versierd met muurschilderingen van de hand van een oud lid van de eenheid, brigadier Michelangelo Ravera. Hij heeft dit kunstwerk in zijn vrije tijd gerealiseerd, met collega’s die model hebben gestaan voor de verschillende personages.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (14) kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (15)

Weer terug op de binnenplaats krijgen we een demonstratie van het aanbrengen van een hoefijzer en een uitleg over de verzorging van de paarden.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (16)

Wapenfeiten
Het valt ons op dat de soldaten stuk voor stuk enthousiast zijn en uitbundig vertellen over hun werk. Inmiddels zijn we al langer dan een uur op pad. Volgens de informatie op de website zou de rondleiding dan al afgelopen moeten zijn, maar we gaan vrolijk verder, naar de stallen met deze schitterende drinkbak.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (17) kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (18)

Daarna bewonderen we de ‘wapenzaal’ op de eerste verdieping. Hier staan diverse wapens uit de geschiedenis van de Corazzieri, met als pronkstukken diverse harnassen met bijbehorende helmen.

kazerne-Corazzieri-Quirinale-Rome (19)foto’s: Erwin van Heteren

Dan is het echt tijd om afscheid te nemen. Na dit bezoek hebben we nog meer zin om een keer het feest van de Republiek bij te wonen. Het moet een schitterend gezicht zijn om de Corazzieri in vol ornaat te paard langs te zien komen op de Via dei Fori Imperiali…

Praktische informatie
Wil je ook een bezoek brengen aan de kazerne van de Corazzieri? Elke zaterdag zijn er twee rondleidingen, waarvoor je een kaartje kunt reserveren via de website van het Quirinale. Per keer kunnen er maximaal 25 personen mee. De toegang is gratis, maar reserveren is echt verplicht (en dat kost € 1,50).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *