Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mode in Rome – van Gucci tot de Zwitserse Garde

De uitdrukking fare bella figura klinkt de meeste Italiëliefhebbers niet vreemd in de oren. Het is immers een kunst waar de Italianen meer dan bedreven in zijn. Voor hen betekent het dan ook veel meer dan een goed figuur slaan. Het is eigenlijk een mooie uitdrukking voor ‘goed voor de dag komen’, in alle opzichten. Daarmee gaat het verder dan alleen je kleding; je hele uitstraling werkt mee aan la bella figura.

Condotti

Via dei Condotti: van Valentino tot Vuitton
Uiteraard kun je overal in Rome aan fare bella figura doen, van koffiebar tot supermarkt, van museum tot aperitivo-bar. Ben je echter op zoek naar de ultieme plek om een nieuwe garderobe in Italiaanse stijl bij elkaar te shoppen, ga dan zeker even de etalages in de Via dei Condotti, de Via Frattina en de andere straten rondom Piazza di Spagna bekijken. Dit is een van de chicste en duurste winkelstraten van Rome. Je vindt hier met name de grote merken zoals Valentino, Dolce & Gabbana, Cartier, Louis Vuitton, Dior en Gucci.

Een Griek in Rome
Heb je geen budget voor een Gucci-jasje, zorg dan dat je wel wat extra spaargeld hebt voor een kopje koffie bij het beroemde Antico Caffè Greco. Veel beroemde schilders en schrijvers gingen je hier al voor en bestelden een kopje koffie bij deze ‘Griek in Rome’. Vaak betaalden ze overigens met schilderijen in plaats van met geld. De landschappen, stadsgezichten en portretten die je aan de wand ziet hangen, zijn vaker wel dan niet de tegenprestatie voor een aantal lekkere kopjes koffie.

Greco-Rome

Unieke uniformen
Sinds 1959 vind je aan de Via dei Condotti het atelier van Valentino, waar hij onder meer de bruidsjurk van Jacky Kennedy ontwierp. Ook Maxima liet haar bruidsjurk door deze Italiaanse meester ontwerpen. Valentino kleedt echter niet alleen vrouwelijke beroemdheden, hij ontwierp bijvoorbeeld ook de uniformen van de Italiaanse atleten die in 1984 meededen aan de Olympische Spelen, evenals de uniformen van de carabinieri.

carabinieri

Pofbroeken en hellebaarden
De carabinieri zijn echter niet de enige ordehandhavers die een uniek uniform dragen. De mannen van de Zwitserse Garde dragen eveneens kleding die is ontworpen door een beroemde man.

Zwitserse-Garde-Vaticaan

Niet door Michelangelo, zoals vaak wordt verteld, maar door Rafaël. Althans, de ontwerper die de Zwitserse Garde-uniforms begin twintigste eeuw ontwierp, Jules Repond, baseerde zich op de uniformen van Rafaël op zijn fresco Messa di Bolsena tekende. Het fresco is te zien in de Stanza di Eliodoro (Kamer van Heliodorus), een van de door Rafaël beschilderde kamers in de Vaticaanse Musea.

uniform Zwitserse Garde Rafael (1)

uniform Zwitserse Garde Rafael (3)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *