Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Met de auto naar Rome – waar kun je het beste parkeren?

Geniet je van een vakantie in de buurt van Rome en wil je ook een dagje naar deze prachtige stad? Dat kan met de auto, maar dat vergt wel enige voorbereiding. Het verkeer in Rome kan namelijk best druk zijn en er zijn niet overal parkeerplekken. Wij vertellen je waar je de auto het beste kunt parkeren om optimaal van Rome te kunnen genieten!

Een paar algemene tips

Zona Traffico Limitato

Op zoek naar een parkeerplek moet je ook goed op de borden letten. In het centrum van Rome vind je namelijk veel ZTL’s. ZTL staat voor Zona Traffico Limitato, waar geen tot weinig verkeer is toegestaan. Zo’n zone inrijden kan voor een fikse boete zorgen, dus let goed op de aanwijzingen als je in de stad rijdt.

Laat geen waardevolle spullen achter in de auto

Als je een dagje naar Rome gaat, kun je waardevolle spullen beter niet meenemen maar achterlaten op de camping, in je appartement of in je hotelkamer. Neem je toch spullen van waarde mee (denk aan navigatie, telefoons, e-books voor de kinderen achterin), zorg dan dat je die niet zichtbaar in de auto laat liggen.

Een goede autoverzekering

Zorg voor je op reis gaat voor een goede autoverzekering. Mocht er dan toch iets mis gaan (schade bij het parkeren, inbraak, een flinke kras…) dan is alle schade gedekt. Via Overstappen.nl vind je alle opties voor een autoverzekering, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Blauwe, witte en gele vakken

In Italië hebben de parkeervakken drie kleuren belijning. In de vakken met witte lijnen mag je gratis parkeren. Helaas zijn deze in Rome vrij zeldzaam. In de vakken met gele belijning mag je absoluut niet parkeren. Doe dit ook echt niet, want de kans bestaat dat je auto anders wordt weggesleept.

In de vakken met blauwe lijnen is het betaald parkeren. Bij de meeste parkeerplekken met blauwe belijning betaal je tussen 8.00 en 19.00 of 23.00 uur een klein bedrag (meestal ongeveer een euro per uur). Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kun je er meestal gratis parkeren, maar check bij aankomst de info op de borden.

Betalen kan bij de parkeerautomaat, maar je kunt bij een bar, kiosk of tabakswinkel ook een soort kraskaart kopen waarmee je voor korte tijd je parkeergeld kunt voldoen.

Parkeren in augustus

Tot slot: in augustus kun je vaak makkelijker parkeerplek vinden. Dan zijn veel Romeinen de stad uit en is er zelfs in de normaal gesproken drukke straten vaak een zee van parkeerruimte.

Parkeren in Rome

De beste parkeermogelijkheid vind je in parkeergarages of op de P+R-parkeerplekken buiten het centrum, waar je de bus, metro of taxi naar het centrum kunt nemen.

Parkeergarages in Rome

Wij parkeren het liefst bij de parkeergarage bij Villa Borghese (Viale del Galoppatoio 33) of bij Parcheggio Partigiani (Piazzale dei Partigiani 35, dat is bij Eataly en Stazione Ostiense).

Een paar andere opties zijn:

Parking Cavour (Via Ennio Quirino Visconti 97)
Vantaggio Parking (Via del Vantaggio 44)
Autorimessa Spagna (Piazza Mignanelli 8)
Parking Ludovisi (Via Ludovisi 60)
Parking Avignonesi (Via degli Avignonesi)
Parkeergarage Formula 1 (Via Paola 21)
Parking Loreto (Piazza della Madonna di Loreto)
Parking Verità (Piazza della Bocca della Verità)
Parcheggio Mercato Trionfale (Via Tunisi 80)

Let wel: als je al een plek hebt gereserveerd bij een van deze parkeergelegenheden en heb je ook een tolbadge, dan kun je beter NIET een ingang met Telepass nemen (want dan betaal je dubbel).

P+R’s in Rome

Deze P+R’s liggen meestal dicht bij een metrostation. Je betaalt voor een dagdeel of een dag. Let wel: niet al deze P+R’s zijn bewaakt. Dit zijn er een aantal: P+R San Pietro (Via della Staz. S. Pietro 52), P+R Battistini (Via Lucio II 28), P+R Valle Aurelio (Via Angelo Emo ), P+R Rebibbia (Via Casal de’ Pazzi), P+R Anagnina (Via Vincenzo Giudice), P+R Cinecitta (Via Tuscolana 1568-1570), P+R Laurentina (Via Francesco De Suppe’).

Let wel: als je al een plek hebt gereserveerd bij een van deze P+R’s en heb je ook een tolbadge, dan kun je beter NIET een ingang met Telepass nemen (want dan betaal je dubbel).

Verder met het openbaar vervoer

Voor de metro en bus in Rome (gerund door de ATAC) kun je verschillende kaartjes kopen:

BIT (Biglietto Integrato a Tempo): voor € 1,50 koop je een kaartje dat 100 minuten geldig is vanaf het moment dat je afstempelt (het is verplicht zodra je de bus betreedt je kaartje te stempelen in een van de (meestal gele) automaten in de bus); voor de metro gebruik je dit kaartje voor een enkele reis (evt. met overstap, zo lang je niet door de metropoortjes naar buiten wandelt)

ROMA 24H: voor € 7,- reis je 24 uur lang (geldig vanaf het moment dat je de eerste keer je kaartje stempelt) onbeperkt met bus en metro

ROMA 48H: voor € 12,50 reis je 48 uur lang (geldig vanaf het moment dat je de eerste keer je kaartje stempelt) onbeperkt met bus en metro

ROMA 72H: voor € 18,- reis je 72 uur lang (geldig vanaf het moment dat je de eerste keer je kaartje stempelt) onbeperkt met bus en metro

CIS: voor € 24,- reis je zeven dagen lang (geldig vanaf het moment dat je de eerste keer je kaartje stempelt) onbeperkt met bus en metro

Blijf je langer in Rome? Met de Roma Pass reis je (gedurende de geldigheid van de pas) gratis met bus en metro.

Handige links:
plattegrond van metronetwerk Rome
plattegrond met openbaar vervoer-netwerk in het centrum van Rome
details van beschikbare kaartjes op website ATAC

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

31 reacties

 1. Hoi Saskia,

  Dank voor het fantastische artikel met parkeertips in Rome. Dit zal ons eerstvolgende bezoek aan Rome een stuk vergemakkelijken.

  Ciao,
  Gert-Jan

 2. Hoi Saskia,
  Dank je wel voor je uitleg.
  Wij gaan volgende maand een weekje naar Rome en wilden idd P&R doen daar.
  Kan je als je je auto op een P&R zet, verder reizen met een CIS kaart? Weet je dat toevallig?
  Groetjes, Annemarie

 3. Ciao Annemarie,
  binnen de gemeente Rome kan dat, met de regionale treinen van Trenitalia, tweede klas.
  Zie https://atac.roma.it/function/pg_metrebus.asp?t=1&p=14&r=2203&i=0

 4. Hoi Saskia, dank voor dit artikel. Heb ik. Og een vraag. Wij gaan met de hond naar Italië en willen graag vanaf de westkust een dag naar Rome. Nu heb ik gelezen dat honden alleen in treinen met compartimemten mogen. En dat zijn maar een paar treinen landelijk. In bus en metro gaat ook niet volgens mij, dus wij zullen met de auto moeten. Welke garages die nog net buiten de milieuzone liggen, maar we aan te lopen zijn, beveel jij dan aan?

 5. Ciao Jeroen, alle aan te raden parkeergarages staan in het artikel, het is niet zo dat ik een ranking bij houd van beste parkeergarages 😉
  Die bij Eataly is fijn omdat je dan nauwelijks in de stad rijdt. Met je navigatie moet je maar even kijken welke voor jou het beste aan te rijden is, vanaf de westkust.

 6. HI Saskia
  iggen de parkeergarages die jij adviseert buiten de ZTL? Tnx! Ciao, Anita

 7. De meeste wel – maar anders geldt er voor parkeergarages (net als voor hotels) een uitzondering, dan wordt je nummerbord doorgegeven en uit de registratie gefilterd.

 8. Dag Saskia
  Wij verblijven in augustus een week in trastevere. Ik vermoed dat het niet evident is om daar met de auto te geraken en parkeerplaats te vinden? We zouden de auto liever buiten de stad parkeren, maar met een hoop koffers en 2 kinderen meerdere bussen nemen, lijkt mij ook niet evident. Heb je tips? De metrolijnen in Rome lopen niet naar trastevere, dacht ik? Is een taxi betaalbaar van buiten de stad tot in trastevere?
  Alvast bedankt!

 9. Ciao Kristien,
  augustus is normaal de beste maand om te parkeren in Rome, aangezien veel Romeinen dan de stad uit zijn en er veel parkeerplekken leeg zijn.
  Het zou dus mogelijk moeten zijn, maar het is nooit met zekerheid te zeggen of je voor de deur / in de buurt kunt parkeren.
  Een optie is om de auto een week te parkeren op bijvoorbeeld vliegveld Fiumicino, vanwaar je de trein naar Trastevere kunt nemen.
  Met een taxi kan ook (dat is een vaste prijs van 48 euro vanaf Fiumicino). Een metro is er niet in Trastevere, maar als je vanuit de stad komt, is er wel een fijne tramlijn.

 10. Hoi Saskia,

  Wij gaan morgen met de auto naar Rome en willen buiten de stad parkeren op een P&R en dan verder met de metro. Moeten we een parkeerplek en kaartjes voor de metro van tevoren reserveren?

  Groet,
  Harold

 11. Ciao Harold,
  reserveren is niet nodig. Veel plezier in Rome!

 12. Hoi Saskia,

  Wij gaan eind juli naar Rome.
  Wij komen vanuit het plaatsje Offida, Le Marche.
  Heb jij een goede tip voor een parkeerplaats in een parkeergarage of een P&R plaats.
  Wij verblijven in Travestere.

  Groetjes Corine

 13. Ciao Corine,
  alle tips staan vermeld in de blog, ik houd niks achter 😉
  Je kunt zelf kijken wat je de handigste optie vindt, een betaalde parkeergarage of een P&R, en welke het handigste ligt voor jouw accommodatie.

 14. Hoi Saskia, wij willen parkeren in een garage maar hebben een dakkoffer op onze auto. Weet jij of er parkeergarages zijn die voldoende hoog zijn? alvast hartelijk dank

 15. Dat durf ik niet te zeggen Mirjam, ik weet niet van elke parkeergarage de exacte inrijhoogte…

 16. Dank je Saskia, Villa Borghese hebben we genomen kon prima met dakkoffer.

 17. Desiree de Beer

  Hallo Saskia,
  Wij verblijven in augustus vier dagen in een B&B in de wijk Camporomano en willen graag op een makkelijke manier naar het centrum. Is dat vanaf metro Anagnina?
  Is het een erg drukke weg naar de P&R van Anagnina? En kun je daar veilig parkeren? Of is het beter om de bus te pakken naar metro Anagnina? We hebben een geel TelePas kastje.
  Heb je tips voor me?
  Bij voorbaat dank.

  Groet Desiree de Beer

 18. Ciao Desiree,
  metrostation Anagnina is dan het dichtste bij. Ik weet niet precies in welke B&B / straat je zit (en ken die wijk in Rome ook niet uit eigen ervaring), dus ik zou aan de eigenaar van de B&B vragen wat het beste is. Die weet dat vast beter dan ik.

 19. Ciao Saskia,

  Ik heb vernomen dat bij sommige parkeergarages wordt gevraagd je autosleutels achter te laten, zodat men deze tijdens het parkeren kan verplaatsen. Dit wil ik niet en ben dus op zoek naar een parkeergarage waar je de autosleutels niet achter hoeft te laten bij portier/receptie. Hierboven gaf je aan dat de parkeergarage bij Villa Borghese een fijne garage is. Kun je aangeven of je de autosleutels hier wel / niet moet achterlaten?

  Alvast bedankt, Martin

 20. Ciao Martin,
  de laatste keer dat ik er parkeerde hoefde dat niet, maar dat is weer even geleden – ik ben inmiddels al meer dan een jaar niet in Rome geweest.
  Gezien de grootte van de garage ga ik ervan uit dat ze dat hier niet doen (het is de gewoonte bij kleinere garages, zodat er meer plek is).

 21. Marc Vanouplines

  Goedemiddag,

  wij plannen een rondrit door Italië met onder meer drie dagen Rome. In een blog zien wij dat u deze twee onderaan genoemde parkeergarages in Rome kan aanraden. Wij rijden met een benzinewagen.
  Alleen is onze vraag: liggen deze parking buiten de Limited Traffic Zone (ZTL) Fascia Verde?
  BLIJKBAAR is men ondertussen heel streng bij het overtreden van de regels.

  Wij parkeren het liefst bij de parkeergarage bij Villa Borghese (Viale del Galoppatoio 33) of bij
  Parcheggio Partigiani (Piazzale dei Partigiani 35, dat is bij Eataly en Stazione Ostiense).

 22. Ciao Marc,
  we delen uiteraard geen tips die mensen een boete opleveren. Zoals je ook via https://romamobilita.it/it/servizi/ztl kunt zien, liggen beide parkeergarages buiten de ZTL. Qua fascia verde ligt het aan welke auto je hebt, het gaat niet om álle benzine- of dieselwagens. Zie bijvoorbeeld https://www.revisioneauto.eu/blocco-auto-roma-fascia-verde-anello-ferroviario/ en https://romamobilita.it/it/servizi/ztl/fascia-verde-anello-ferroviario

 23. Ciao Saskia,

  Wij zouden in juli vanuit Todi een 2 daagse naar Rome willen plannen. Kunnen we dit best met de trein plannen en van waaruit nemen we dan best de trein? Moeten we op voorhand tickets bestellen? Kunnen we ter plaatse een formule nemen om met de metro of bus 2 dagen overal op en afstappen. Eventueel tips voor een slaapplaats in de binnenstad? Alle tips zijn welkom.

  Alvast bedankt.
  Groetjes

 24. Ciao Geert,
  dat kan inderdaad prima met de trein, bijvoorbeeld vanuit Terni, maar ook vanuit Orte zijn er directe treinverbindingen met Rome (Termini). Via Trenitalia kun je de treintijden checken. Als je een regionale of intercity neemt, dan hoef je niet vooraf kaartjes te reserveren of kopen, dat kan ter plekke nog (via de automaat) of op de dag voor / van vertrek via de Trenitalia website of app (Paypal is dan wel handig). Tips voor slaapplekken vind je in de gratis Ciao tutti app, op verschillende plekken in de stad en voor verschillend budget. In principe kun je in Rome veel te voet doen als je in het historisch centrum overnacht, dan is het bijna zonde om trein of bus te nemen. Maar anders vind je via https://ciaotutti.nl/rome-praktische-tips-informatie-voor-je-stedentrip/ meer informatie over bus/metro en stadspassen.
  Geniet van de voorpret!

 25. Shaula de Jong

  Beste Saskia, wat fijn om al deze informatie te lezen. Wij willen met twee gezinnen overmorgen een dagje naar Rome vanuit Sabaudia. We willen in ieder geval naar het Colosseum. We komen er niet goed uit waar we het beste onze auto kunnen parkeren en dan daar vandaan met de metro naar het Colosseum. Bij voorkeur een bewaakte parkeerplek. Kun je ons daar misschien bij helpen?

  Vriendelijke groetjes,

  Shaula

 26. Ciao Shaula,
  de beste parkeeroptie is Parcheggio Partigiani (Piazzale dei Partigiani 35, dat is bij Eataly en Stazione Ostiense).
  Je kunt dan vanaf halte Piramide de metro nemen en zelfs lopen (via het Circus Maximus).
  Veel plezier in Rome!

 27. Beste Saskia,

  Wat is een goede site om een parkeerplaats voor meerdere dagen te reserveren bij parkeergarage Villa Borghese?

  Groeten Ryanne

 28. Ciao Ryanne,

  geen idee – ik was er altijd maar een paar uur – maar Google geeft https://www.sabait.it/it/parcheggio-roma/parcheggio-saba-villa-borghese en https://parkimeter.com/nl/parkeren-in-rome/parkeerplaats-villa-borghese-piazza-di-spagna aan als officiële opties.

 29. Dank voor je snelle reactie!
  Groetjes Ryanne

 30. Beste Saskia,
  Wij gaan binnenkort met de hele familie naar Anguillara Sabazia en willen vandaar een paar keer naar Rome. Kun je ons aangeven waar we het beste de auto kunnen parkeren zonder in een ZLT-zone te geraken? We gaan naar Vaticaanstad, Trastevere, Frascati en omgeving Colosseum.
  Dank alvast,
  groetjes Lettie

 31. Ciao Lettie,
  deze opties zijn allemaal geschikt, wellicht is qua positie die bij Villa Borghese het handigst voor jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *