Rome

5x gezichtsbedrog in Rome – de kunst van trompe-l’oeil

Met kunst kun je mensen emotioneren, imponeren of ze een boodschap meegeven, maar een kunstwerk kan je ook voor de gek houden. Van trompe-l’oeileffecten die op magische wijze een geschilderd oppervlak driedimensionaal doen lijken tot afbeeldingen die een nieuwe vorm aannemen als je ze vanaf een bepaald punt bekijkt, schijnarchitectuur en illusies door middel van perspectief: er zijn ontzettend veel manieren om te spelen met ruimte en perspectief, waardoor je iets groter of anders kunt laten lijken dan het in werkelijkheid is en de toeschouwer aan zijn eigen ogen kunt laten twijfelen. We zetten je eerder al op het verkeerde …

Lees meer »

De koepel van de Sant’Ignazio – gezichtsbedrog in Rome

Niet alles in Rome is zoals het lijkt.. De Romeinen zijn meesters in gezichtsbedrog. Er zijn verschillende plekken in Rome die je op het verkeerde been zetten, zoals de fraaie barokkerk Sant’Ignazio, genoemd naar de heilige Ignatius van Loyola, de oprichter van de Jezuïetenorde. Men begon met de bouw van de kerk in 1626, precies op de plek waar zestig jaar eerder de Santissima Annunziata was gebouwd. Deze kerk kon echter al snel niet genoeg plek bieden aan de almaar groeiende groep jezuïetenstudenten en moest dus uitgebreid of vervangen worden. Ambitieuze plannen Aangezien Ignatius van Loyola in 1622 heilig was …

Lees meer »

In de voetsporen van Elsa Morante – plekken die aan haar herinneren in Rome

Elsa Morante (1912-1985) is een van de populairste schrijfsters van Italië. Voor auteurs als Elena Ferrante en Silvia Avallone is ze een groot voorbeeld. Haar verhalen zijn nog even relevant en haar schrijfstijl is nog even sprankelend als toen haar boeken voor het eerst werden gepubliceerd. foto: Wereldbibliotheek Binnen de Italiaanse literatuur neemt Elsa Morante een bijzondere plaats in. Ze was de eerste vrouw die de Premio Strega won, de belangrijkste Italiaanse literatuurprijs, voor haar roman L’isola di Arturo (in het Nederlands vertaald als Het eiland van Arturo). Haar bekendste werk, La storia (in het Nederlands vertaald als De geschiedenis), …

Lees meer »

Dolce Roma – de lekkerste bars, pasticceria’s en andere adresjes voor een (zoet) ontbijt in Rome

Italianen zijn niet zo van de uitgebreide ontbijttafel. De espresso en cornetto worden staand aan de bar weggewerkt, vaak in minder dan tien minuten. Nu kan dat in élke Romeinse koffiebar die je tijdens je stedentrip tegenkomt, maar als je écht iets bijzonders wil, dan zet je deze dolcissimi adresjes op je lijstje voor je ontbijt of koffiepauze. foto: Pasticceria Grué Le Levain Roma Hoe lekker de Italiaanse cornetti in elke Romeinse bar ook zijn, er gaat niets boven de croissants van Le Levain Roma. De eerste vestiging opende in 2014, aan de Via Luigi Santini 21-23 in Trastevere, en …

Lees meer »

Museo della Forma Urbis & het Parco Archeologio del Celio – een nieuwe kijk op het oude Rome

Op een steenworp afstand van het Colosseum kun je sinds kort over een prachtige marmeren plattegrond van het oude Rome wandelen. In het nieuwe Museo della Forma Urbis stap je zo bijna letterlijk terug in de tijd. Ook buiten het museum komt de geschiedenis tot leven. In het Parco Archeologio del Celio wandel je tussen marmeren brokstukken door die je – als ze zouden kunnen praten – zo’n tweeduizend jaar mee terug in de tijd nemen. Ciao tutti’s Jesper neemt je mee naar dit unieke stukje stad dat sinds kort toegankelijk is voor publiek en dat je zeker op je …

Lees meer »

Kies tijdens je stedentrip Rome voor een van deze mooie kloosterhotels

Rome heeft meerdere kloosters die zijn omgetoverd tot unieke hotels waar je in alle rust kunt verblijven. We tippen tien kloosterhotels in de Eeuwige Stad, in populaire wijken als Monti en Trastevere maar ook vlak bij het Colosseum, bij Station Termini en op de Monte Mario. foto’s: Kolbe Hotel Donna Camilla Savelli – Trastevere In de wijk Trastevere kun je in barokstijl overnachten bij Donna Camilla Savelli. Dit voormalige klooster werd ontworpen door niemand minder dan Francesco Borromini, die in Rome meerdere bouwwerken op zijn naam schreef, waaronder de San Carlo alle Quattro Fontane (op het kruispunt van de Via …

Lees meer »

Nasoni – fonteintjes met gratis fris water in Rome

Naast de grootse monumenten als het Colosseum en het Pantheon vind je in Rome talloze fonteinen. Beroemd zijn onder meer Bernini’s Vierstromenfontein (op Piazza Navona), de Schildpaddenfontein (op Piazza Mattei) en natuurlijk de Trevifontein. Minder bekend is dat je in Rome overal nasoni aantreft, kleine drinkfonteintjes. Deze ‘neuzen’ danken hun naam aan de typische ijzeren tuit die uit de fontein steekt en die inderdaad wel wat weg heeft van een grote neus. Les je dorst bij een van de nasoni De nasoni zijn vooral handig om altijd je dorst te kunnen lessen. Je hoeft dus niet de hele dag met …

Lees meer »

De beste tips voor een stedentrip Rome in het voorjaar

Rome is het hele jaar door een perfecte bestemming voor een stedentrip, maar een bezoek in het voorjaar biedt veel extra’s. Zo is het er al vroeg in het jaar lekker weer – in maart kun je vaak al lekker lunchen op een terrasje – en zijn de parken en tuinen in Rome in het voorjaar op hun mooist. De betoverende plekken die Rome zo uniek maken, komen nóg beter tot hun recht in het voorjaarszonnetje. In het park van Villa Borghese steken krokussen hun kopjes op, terwijl de fotogenieke gevels in Trastevere in april en mei schuilgaan onder uitbundige …

Lees meer »

Domus Tiberiana – iconische ruïne op de Palatijn geeft zijn geheimen prijs

De Domus Tiberiana, het karakteristieke bouwwerk met de grote bogen dat vanaf de Palatijn uitkijkt over het Forum Romanum en de Via Sacra, werd meer dan een halve eeuw geleden gesloten voor publiek wegens instortingsgevaar. In het najaar van 2023 kwamen de restauratiewerkzaamheden tot een einde en opende de Domus Tiberiana de deuren voor het publiek. Willemijn was in Rome en bezocht deze gloednieuwe eeuwenoude bezienswaardigheid op de Palatijn. Een ongrijpbare ruïne ‘De façade met de grote bogen, het best bewaarde deel van de prachtige Domus Tiberiana, is uit duizenden herkenbaar. De reusachtige armen die een eeuwenlange geschiedenis dragen hebben …

Lees meer »

Daal af in de mooiste catacomben van Rome

De catacomben van Rome bestaan uit een uitgestrekt netwerk van ondergrondse gangen. Ze werden vooral tijdens de eerste eeuwen van het christendom gebruikt als begraafplaatsen, buiten de stadsmuren en uit het zicht van de heersende macht. We nemen je in dit artikel mee naar negen catacomben in Rome, van de beroemde Catacombe di San Callisto tot de minder bekende Catacomba di Santa Tecla. Deze ondergrondse bezienswaardigheden zijn stuk voor stuk de moeite waard om tijdens een volgend bezoek aan Rome met eigen ogen te aanschouwen, maar we geven alvast een virtueel voorproefje! De eerste catacomben in Rome In Rome ontstonden …

Lees meer »

Vierendertig manieren om dood te gaan – de lugubere fresco’s in de Santo Stefano Rotondo in Rome

Vlak achter het Colosseum – een van de drukst bezochte plekken van Rome – ligt een onbekende(re) bezienswaardigheid: de Santo Stefano Rotondo. Deze ronde, duistere kerk werd gesticht ter ere van de heilige Stefanus, de eerste martelaar van het christendom. Als je hier over de drempel stapt, moet je wel een sterke maag hebben en niet bang uitgevallen zijn, want op de muren van de kerk zie je fresco’s waarop in detail vreselijk gruwelijke martelscènes worden uitgebeeld… Een van de oudste christelijke kerken ter wereld De Santo Stefano Rotondo is een van de oudste christelijke kerken ter wereld die nog …

Lees meer »

Bezoek de Piramide van Gaius Cestius – een echte piramide in hartje Rome

Wist je dat er in Rome een heuse piramide staat? Normaal gesproken kun je deze Romeinse piramide alleen van de buitenkant bewonderen, maar in oktober 2023 opent de piramide elke zondag de deuren. Tijdens een gratis rondleiding kun je dit unieke monument dan ook van binnen bekijken. Er zijn rondleidingen om 10.00, 11.00 en 12.00 uur, in groepen van maximaal vijfentwintig personen. Reserveren is verplicht en kan via de website van de Soprintendenza Speciale di Roma. Waarom staat er een piramide in Rome? Signor Volpetti, van de gelijknamige delicatessenzaak in de wijk Testaccio, vertelt Saskia alles over dit bijzondere monument. …

Lees meer »

Ontdek Michelangelo’s meesterwerken in Rome

Ontdek Michelangelo’s mooiste meesterwerken in Rome! We nemen je mee naar een aantal bekende en onbekende(re) plekken in de Eeuwige Stad waar je in de voetsporen van deze Toscaanse kunstenaar treedt. Michelangelo – schilder, beeldhouwer en architect ‘The Creator made Italy from designs by Michelangelo,’ aldus Mark Twain. Een groot compliment voor een groot kunstenaar, die met name in Florence en Rome veel moois heeft nagelaten. Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni werd geboren op 6 maart 1475, in het Toscaanse Caprese (dat nu ook deels is vernoemd naar zijn beroemdste inwoner en als Caprese Michelangelo op de kaart staat). Hij …

Lees meer »

Daal af naar de Area Sacra aan Largo Argentina – een heilig gebied in hartje Rome

Lange tijd mochten alleen katten langs de tempelresten van de Area Sacra aan Largo di Torre Argentina wandelen. Sinds juni kun je dit heilige gebied in hartje Rome – waar volgens de overlevering Julius Caesar werd vermoord – bezoeken. Jesper nam er een kijkje en neemt je mee naar deze unieke plek, waar de geschiedenis van het oude Rome zich voor je ontvouwt. Meer dan tweeduizend jaar terug in de tijd De Area Sacra aan Largo di Torre Argentina is een van de belangrijkste archeologische plekken van de stad. Hoewel het de afgelopen jaren vooral werd aangeduid als ‘het kattenforum’ …

Lees meer »

Casa Bellonci – het huis van de initiatiefnemers van de Premio Strega in Rome

In een appartement in de Romeinse wijk Parioli werd in 1947 een belangrijk hoofdstuk van de Italiaanse literatuurgeschiedenis geschreven. Maria en Goffredo Bellonci bedachten er de Premio Strega, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs die sinds dat jaar elk jaar wordt uitgereikt aan een Italiaanse auteur. De Fondazione Bellonci toverde het huis om tot een museum, dat je als liefhebber van Italiaanse literatuur zeker een keer zou moeten bezoeken. Ciao tutti’s Jesper nam er vlak voor de uitreiking van de Premio Strega 2023 een kijkje. Premio Strega – de belangrijkste literaire prijs van Italië Jesper: ‘Op de eerste donderdag van juli …

Lees meer »

Terug naar de toekomst in Casa Balla in Rome

Het werk van een kunstenaar bekijken is doorgaans de enige manier om meer over de persoon achter de kunstwerken te weten te komen. Oog in oog met Mona Lisa zie je óók Da Vinci, bij het bestuderen van Pluto en Proserpina zie je Bernini’s handen bijna over het marmer gaan. Zo af en toe stuit je op een plek die een intiemer, persoonlijker kijkje in het werk en het leven van een artiest geeft. Dat is zeker het geval in Casa Balla, in de Romeinse wijk Prati, het appartement van Giacomo Balla. Het huis is nog precies zoals de dochters …

Lees meer »

Roma World – reis terug naar de tijd van de Romeinen in een historisch themapark bij Rome

Heb je altijd al eens willen weten hoe de Romeinen leefden? In het nieuwe Roma World kun je je een dag onderdompelen in de tijd van de oude Romeinen. Je wordt bijvoorbeeld opgeleid tot een heuse gladiator, geniet van de Romeinse keuken, bezoekt een Romeinse markt of een roofvogelshow, kunt je kleden als een Romein en leert boogschieten. Een dagje in een Romeins castrum Het hart van het historisch themapark wordt gevormd door een castrum, een nederzetting zoals de Romeinse legioenen die uit de grond stampten, op verschillende plaatsen in het Romeinse Rijk. Het Romeinse dorp wordt omgeven door een …

Lees meer »

Bezoek het museum van Giorgio de Chirico aan het Piazza di Spagna in Rome

De Grieks-Italiaanse kunstenaar Giorgio de Chirico is vooral bekend vanwege zijn surrealistische schilderijen en symmetrische stadsgezichten. De Chirico werd geboren in Griekenland, maar van 1948 tot zijn dood in 1978 woonde hij in Rome, aan het Piazza di Spagna, op een steenworp afstand van de Spaanse Trappen. Zijn huis, dat tevens zijn atelier was, is na zijn overlijden omgetoverd tot een fascinerend museum, waar Jesper je in deze blog mee naartoe neemt. zelfportret van Giorgio de Chirico (1930) Thuis aan het Piazza di Spagna In zijn Memorie della mia vita (1945) schrijft De Chirico: ‘Dicono che Roma sia il centro …

Lees meer »

De rozentuin in Rome – geniet van een zoet rozenbriesje op de Aventijn

Op de verjaardag van Rome, 21 april, opent de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, de poorten voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs de meest schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. De rozentuin ligt precies op de plek van het voormalige joodse kerkhof in Rome. Dit kun je nog steeds zien aan de vorm die de paden en de planten aannemen: ze vormen samen een menora, een zevenarmige kandelaar. De Roseto Comunale is een van de meest romantische plekken van de stad. Tot circa half juni wandel je er tussen de verliefde …

Lees meer »

Mandrione – poëzie in de periferie van Rome

Wie Rome bezoekt, komt meestal niet verder dan het historisch centrum. Dankzij de vele schatten die daar te vinden zijn, kun je heel wat keren door het hart van de Eeuwige Stad struinen voor je toe bent aan een verkenning van Romes buitenwijken. We namen je eerder al mee naar Trullo, een wijk vol street art en poëzie, dit keer wandelen we door Mandrione, waar je onder meer een ‘modern’ Romeins aquaduct vindt. Ver van de drukte van het Colosseum, de Trevifontein en het Pantheon word je verrast door stille schoonheid in deze Romeinse periferie. Via del Mandrione – een …

Lees meer »

Atelier Marloes Mandaat – tijdloos shoppen in de wijk Monti in hartje Rome

Na jarenlang in de mode-industrie te hebben gewerkt, opende de Nederlandse Marloes Mandaat afgelopen zomer haar eigen winkel in hartje Rome. Vanuit haar atelier in de wijk Monti verkoopt ze de mooiste leren tassen, sieraden en T-shirts. Liza ging bij Marloes langs om haar prachtige collectie te bekijken. Tijdloos, minimalistisch en stoer Liza: ‘Simpele maar elegante leren tassen met ragfijne zilveren hengsels en een subtiel streepjesstiksel waaraan haar signatuur te herkennen is (‘Ik houd niet van opzichtige logo’s’, aldus Marloes), opvallende ringen in de vorm van een leeuw of een mythisch figuur en basic T-shirts in de zachtste stoffen: de …

Lees meer »

Museo della Tabaccheria – museum over de historie van de Italiaanse tabakswinkel

Het is je vast wel eens opgevallen; op de grote uithangborden van de Italiaanse tabaccheria’s – die iconische borden met een grote witte T – staat SALI E TABACCHI. Zout en tabak dus. Zout was namelijk tot 1975 net als tabak een monopolie van de regering. Het mocht alleen in geselecteerde winkels verkocht worden. Tegenwoordig kun je er nog altijd tabak kopen – en op veel plekken ook nog zout – maar daarnaast vind je er bolli (zegels voor officiële papieren), loten en kraskaarten, ansichtkaarten, buskaartjes, snoep en soms kun je er ook administratieve zaken regelen. In heel Italië vind …

Lees meer »

Ontdek de geheime kamers onder het Pantheon in Rome

Het Pantheon is een van de best bewaarde monumenten uit de oudheid in Rome. Het werd rond 125 na Christus voltooid, onder keizer Hadrianus, en staat dus al bijna tweeduizend jaar fier overeind. Toch valt er steeds iets nieuws te ontdekken, ook als je net als wij al talloze keren oog in oog met de oculus stond. Onlangs opende men de ‘geheime’ kamers van het Pantheon. Ciao tutti’s Jesper nam een kijkje in deze stanze segrete. Unieke koepelconstructie Jesper: ‘Qua constructie is het Pantheon uniek. Ook met moderne(re) technieken en hulpmiddelen is deze tempel voor alle goden – die tegenwoordig …

Lees meer »

De Schildpaddenfontein op Piazza Mattei – de mooiste fontein van Rome

De Fontana delle Tartarughe, oftewel de Schildpaddenfontein, op het Piazza Mattei is misschien wel de mooiste fontein van Rome. Vier gespierde jongemannen, gezeten op vier dolfijnen, geven vier schildpadjes een zetje, zodat ze over de rand van het bassin heen naar het water kunnen kruipen. Niemand kan na het zien van deze jongemannen níét verliefd worden op de Schildpaddenfontein! Hoe de fontein op Piazza Mattei tot stand kwam Ook in de ontstaansgeschiedenis van de Schildpaddenfontein speelt verliefdheid een grote rol. Het verhaal gaat dat Vergilio Mattei, die in een van de palazzi aan het plein woonde, tot over zijn oren …

Lees meer »