Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Een heerlijk appartement aan het Largo dei Librari

Het is soms moeilijk uit te leggen waarom een bepaalde plek zo fijn voelt. Vaak komt het er simpelweg op neer dat je ‘er gewoon meteen thuis bent’. Dat heeft Ciao tutti’s Wendelijn bijvoorbeeld met het knusse Largo dei Librari in Rome, een van haar favoriete plekken in de stad.

Wendelijn: ‘De eerste keer dat ik – eigenlijk min of meer per ongeluk – op dit pleintje terechtkwam, was het bijna kerst. Veel kleine kerken waren ‘s avonds geopend voor koorrepetities. Ik had net wat gegeten bij Roscioli en wandelde nog een rondje door de buurt tussen Piazza Navona en Campo de’ Fiori toen ik prachtig gezang hoorde.

Het bleek uit de kerk op het piepkleine pleintje aan mijn rechterhand te komen. In de stilte van de donkere avond klonk het echt hemels. Ik keek om het hoekje en werd vriendelijk naar binnen gewenkt door de dirigent. Stilletjes ging ik zitten en voor even leek de tijd stil te staan in dit prachtige kleine kerkje, de Santa Barbara dei Librai. Het was zo’n magisch mooi moment dat alleen ongepland op je pad kan komen.

De volgende ochtend zocht ik hetzelfde pleintje op voor de eerste caffè van de dag. Er bleek gelukkig een barretje te zitten, Bar Ape, met een klein terrasje buiten. In een warm decemberzonnetje genoot ik van koffie, een cornetto en de plotselinge rust, na de altijd gezellige maar drukke markt op het Campo de’ Fiori, honderd meter verderop.

Ooit zou ik hier een appartementje huren voor een volgend verblijf, dagdroomde ik met mijn blik naar de gevel van de Santa Barbara dei Librai gewend. Dat zou perfect zijn, om hier elke ochtend te ontwaken.

Laatst was het zover. Links aan het pleintje ligt namelijk Relais Campo de’ Fiori (tja, dat trekt meer toeristen dan Relais Largo dei Librari) en voor vijf heerlijke dagen was dit mijn onderkomen.

Ilaria, de eigenaresse, blijkt in het echt net zo hartelijk en betrokken als in de e-mails die we afgelopen weken hebben uitgewisseld. Mijn appartement ligt op de derde verdieping, pal naast de Santa Barbara. Ilaria gaat me voor, een steile middeleeuwse trap op. Boven doet ze een mooie houten deur open.

Eerlijk gezegd had ik gedacht dat de foto’s op de website vast wat flatteus zouden zijn, maar in het echt blijkt het nog veel mooier dan op de foto’s! Alles is goed onderhouden en oogt licht en gezellig en het is zelfs wat ruimer dan ik had verwacht.

Ik loop snel naar de woonkamer en gooi de ramen open. En kijk: meteen links ligt de Santa Barbara, zo dichtbij dat ik de gevel bijna kan aanraken! Het zonnetje schijnt en het terrasje van Bar Ape zit aardig vol. Recht tegenover me ligt Dar Filettaro, dat beroemd is om zijn gefrituurde baccalà (kabeljauw). Ik voel me meteen weer thuis aan dit op en top Romeinse pleintje.

De lichte slaapkamer kijkt uit op wat dakterrassen aan de achterzijde. Het tweepersoonsbed ligt heerlijk en de inbouwkasten maken dat de kamer ruim aanvoelt. In de woonkamer is er nog een ruime tweepersoonsslaapbank. Je kunt hier dus rustig met vrienden logeren, maar ook voor een familie met twee kinderen is dit een prima plek in hartje Rome.

Ook de badkamer en de keuken zijn goed onderhouden en prima functioneel. Hoewel het niet groot is, is het appartement van alle gemakken voorzien.

In de kleurrijke keuken staan flesjes water koud en allerlei basisbenodigdheden zoals olijfolie, peper en zout zijn voorzien. Er staat zelfs een lekkere fles wijn klaar om te proosten op mijn weerzien met Rome. Wat een warm welkom!

Dat blijkt ook wel typisch Ilaria, die zorgzaamheid en hartelijkheid. Ze wil haar gasten zo veel mogelijk van Rome laten genieten en als zij daaraan kan bijdragen dan doet ze dat, vertelt ze. Zo deelt ze met liefde haar kennis over Rome en tipt ze haar favoriete restaurantjes in de buurt. Echt heel gastvrij! Ze laat me alleen met de mededeling dat ik altijd mag bellen of appen als ik iets nodig heb of als ik een caffè of aperitivo wil drinken.

Wat verder zo heerlijk is aan deze plek, is dat er zoveel fijne adresjes dicht in de buurt zijn. Niet alleen de drie filialen van Roscioli (waaronder deze ‘geheime’ cocktailbar) liggen om de hoek, maar ook het Campo de’ Fiori, met naast de markt ook Obicà Mozzarella Bar en de beroemde bakkerij, Il Forno, voor een stuk pizza bianca.

Verder heb je Bar Farnese met uitzicht op het Palazzo Farnese, een heerlijke plek voor koffie of een aperitivo. Net aan de andere zijde van de markt, in de Via de’ Baullari, ligt Il Fornaio, als je het mij vraagt de beste bakkerij in Rome voor de heerlijke bocconcini-koekjes.

Ook het fijne familierestaurant Ditirambo, dat Saskia mij al had aangeraden en waar een Romeinse vriend me toevallig mee naar toe neemt, is op een steenworp afstand. Los van al dit heerlijke eten en drinken is het voordeel van dit deel van Rome dat er ontzettend veel bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Piazza Navona ligt dichtbij, evenals het Pantheon, het voormalige getto en het Tibereiland en Trastevere.

De Sint-Pieter bereik je na twintig minuten lopen, maar er gaan ook legio bussen vanaf de Via Arenula en het nabij gelegen Largo Argentina, die je naar vrijwel alle uithoeken van Rome vervoeren.

Na vijf dagen heerlijk genieten sluit ik mijn verblijf af met een laatste espresso bij Roscioli Caffè, samen met Ilaria. Ze regelt een transfer voor ons naar het vliegveld, ondanks de autovrije zondag. Wederom verbaas ik me over haar oprechte gastvrijheid en service, en dat boven op het toch al fantastische appartementje aan het Largo dei Librari. Ik tel alvast af naar mijn volgende verblijf hier!’

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Een reactie

  1. monica van Dael

    ben op zoek naar website en telnr. van dit appartement op piazza Santa Barbara in rome. Hebben jullie dat nog??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *