Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een eiland in de Tiber

Midden in Rome ligt een eiland, in een van de bochten die de door de stad slingerende Tiber maakt. Het eiland is tweehonderdzeventig meter lang en zelfs op het breedste punt nog geen zeventig meter. Toch is dit kleine stukje Rome een bezoek meer dan waard.

Tibereiland-Rome

Volgens de overlevering is het Tibereiland ontstaan op de plek waar de Romeinen het lijk van de door hen vermoorde koning Tarquinius Superbus, de laatste koning van Rome, in 509 voor Christus in de Tiber hadden gegooid.

Al zeggen andere bronnen dat de Romeinen tijdens de opstand tegen hun koning niet Tarquinius zelf in het water gooiden, maar de graanoogst die afkomstig was van de koninklijke akkers.

Tiber-eiland-Rome (8) Tiber-eiland-Rome-3

Hoe het ook zij, Tarquinius zou volgens de legende dus in elk geval betrokken zijn geweest bij de vroege ontstaansgeschiedenis van het eiland. Op de plek waar het eiland in de Tiber ontstond, werd echter pas later gebouwd. De ANWB-gids Ontdek Rome vertelt over de bouw van deze tempel en de legende die ermee is verbonden:

‘Als een stenen schip, met twee ankers aan de oevers bevestigd, ligt het Tibereiland in de Tiber. Volgens een legende heerste er ooit een epidemie in Rome, waarna een gezantschap Asclepius, de god van de geneeskunde, om hulp vroeg. In de gedaante van een slang werd de god uit Griekenland met een schip naar Rome gebracht, waar hij het eiland op kronkelde. Als herinnering aan deze gebeurtenis gaven de Romeinen het eiland de vorm van een schip en bekleedden het met platen travertijn.

Op de plek van de tempel van Asclepius werd rond het jaar 1000 de kerk van San Bartolomeo gebouwd. Met het ziekenhuis Fatebenefratelli uit de zestiende eeuw is het eiland nog steeds aan de geneeskunst gewijd.

Tiber-eiland-Rome (5) Tiber-eiland-Rome-2Tiber-eiland-Rome (4)

De Ponte Fabricio, de enige bewaard gebleven Romeinse brug, verbindt het eiland met het getto, terwijl de in de negentiende eeuw vernieuwde Ponte Cestio naar Trastevere leidt.

Tiber-eiland-Rome (1) Tiber-eiland-Rome (7)

Een fraai plaatje biedt de oudste stenen brug van Rome, de Ponte Rotto (‘kapotte brug’) uit de tweede eeuw voor Christus, die de Tiberoevers ten zuiden van het eiland verbond.’

Tiber-eiland-Rome

Het oude getto en het Tibereiland

Wandel met ons mee door een prachtig, maar niet zo bekend stukje Rome: het voormalige getto, ingeklemd tussen het Largo di Torre Argentina en de Tiber. We laten je kennismaken met de geschiedenis van deze unieke plek, met de mooiste fontein van Rome, de schitterende synagoge, de heerlijkste restaurantjes met Romeins-joodse specialiteiten en het ‘schip in de Tiber’.

Download Rome – Het oude getto en het Tibereiland

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *