Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Drie keer op bezoek bij een oude zonnegod in Rome

Het mithraeum onder de Thermen van Caracalla is niet de enige plek in de Eeuwige Stad waar de oude Romeinen bijeenkwamen om Mithras, de zonnegod, te eren.

Voor zover bekend waren er alleen al in Rome ongeveer vijftig plekken die gewijd waren aan Mithras. Het bekendste mithraeum bevindt zich onder de huidige San Clemente, maar wij lichten vandaag drie onbekendere Mithrasaltaren uit.

Mithras, god van de zon

Maar eerst iets meer over Mithras zelf. Deze Perzische zonnegod vertoont opvallend veel overeenkomsten met Jezus. Niet alleen werd Mithras ook op 25 december geboren, in een grot en onder toeziend oog van een aantal herders, hij stierf net als Jezus op drieëndertigjarige leeftijd.

De toedracht van zijn dood was wel iets anders dan die van Jezus. In opdracht van Apollo moest Mithras een stier doden, hetgeen gepaard ging met een flink gevecht. Uit het bloed dat de stier tijdens de worsteling verloor, zou het leven op aarde zijn ontstaan.

Daarom werden er door de Romeinen die de Mithras-cultus in ere hielden regelmatig stieren geofferd – de enorme offerput in het mithraeum onder de Thermen van Caracalla was hier qua afmetingen zeker op ingericht.

Mithraeum Palazzo Barberini

De eerste van de drie onbekendere Mithrasaltaren in Rome bevindt zich onder het Palazzo Barberini. Het werd ontdekt in 1936 en is een van de zeldzame voorbeelden van een beschilderd mithraeum. De schildering waarop wordt afgebeeld dat Mithras de stier doodt is schitterend en uniek in zijn soort.

Mithraeum Santo Stefano Rotondo

Het mithraeum onder de fascinerende kerk Santo Stefano Rotondo (vlak bij het Colosseum) werd pas later ontdekt, tijdens de opgravingen die hier tussen 1973 en 1975 plaatsvonden.

Waarschijnlijk hoorde het mithraeum bij de nabijgelegen Castra Peregrina, een kazerne. Het heiligdom dateert uit de tweede eeuw voor Christus en herbergt eveneens een schitterend fresco met een personificatie van de maan – als tegenhanger van de zonnegod.

Mithraeum Santa Prisca

Het mithraeum onder de Santa Prisca (op de Aventijn) werd ontdekt tijdens opgravingen in 1934. Het altaar bevond zich boven op de resten van een nog ouder gebouw, onder de huidige kerk Santa Prisca. In de nis helemaal aan het einde bevindt zich de zogenaamde grot waar de zonnegod geboren zou zijn.

Op de wanden zie je fresco’s met de verschillende niveaus rondom de toetreding tot de cultus, die stuk voor stuk corresponderen met een planeet uit ons zonnestelsel.

Bovengenoemde Mithrasaltaren zijn helaas niet altijd toegankelijk. Rondleidingen en speciale openstellingen worden aangekondigd op de website van CoopCulture.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *