Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

De Zuil van Trajanus in Rome in detail bekeken

Nog tot eind deze maand kun je in Rome de Zuil van Trajanus, een bijna 30 meter hoge zuil die op het gelijknamige forum staat, in detail bewonderen. Alle reliëfs die zich om de zuil wentelen, en die lezen als een soort stripverhaal, zijn namelijk gefotografeerd en in de juiste volgorde op een soort zeildoek gespannen, zodat je ze van dichtbij kunt bekijken.

Zuil-Trajanus-Rome-forum (5)Zuil-Trajanus-Rome-forum (1)

Je vindt de gedetailleerde foto’s aan de voet van de zuil zelf, die ooit werd gebouwd om de overwinning van keizer Trajanus op het opstandige Dacië (het huidige Roemenië) te vieren.

Volgens het Latijnse opschrift dat op de zuil is te lezen, deed de zuil ook dienst om de hoogte aan te geven van de heuvel die was afgegraven voor de aanleg van het Forum van Trajanus: ‘Senaat en volk van Rome – Aan de keizer, de Caesar Nerva, zoon van de goddelijke Nerva keizer Trajanus, zegevierend in Germanië en Dacië, hogepriester, zeventiende keer tribuun, zesde keer imperator, zesde keer consul, vader des vaderlands, om aan te geven hoe hoog de heuvel was die voor dit werk is weggehaald.’

Zuil-Trajanus-Rome-forum (3)

Het ‘stripverhaal’ rolt als het ware om de zuil heen en strekt zich nu over twee keer tachtig meter uit over de Via Alessandrina, die parallel aan de Via dei Fori Imperiali loopt. Nu je alle figuren goed kunt zien, kun je de oorlog die Trajanus voerde tot in detail volgen.

Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (1) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (2)

Althans, de oorlog zoals Trajanus zich die graag herinnerde. Uiteraard zijn er alleen scènes afgebeeld die voor de Romeinen positief uitpakten: veldslagen die ze wisten te winnen, in de strijd gesneuvelde Daciërs en onoverwinnelijke Romeinen.

Dankzij de foto’s komt de zuil echt tot leven. Ineens zie je allerlei details, van varkens en paarden tot twee zoenende figuren, van vechtende soldaten en hoofden op een stok tot de godin van de overwinning. Trajanus komt zelf maar liefst zestig keer voor in het hele verhaal. Een paar details:

Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (3) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (6) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (7) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (8) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (9) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (10) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (11) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (12) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (15) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (16) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (17) Zuil-Trajanus-Rome-forum-detail (18)

Oorspronkelijk stond de zuil tussen twee grote bibliotheken. Vanaf de eerste verdieping kon je vanuit beide leeszalen de reliëfs, die toen nog met allerlei vrolijke kleuren beschilderd waren, goed bekijken.

Tot eind september kan dit dankzij de foto’s, die overigens zijn gemaakt in samenwerking met de Universiteit van Florence, ook met beide benen op de grond. Als je na die tijd het hele stripverhaal tot in detail wil bekijken, zit er niets anders op dan een goede verrekijker mee naar Rome te nemen…

Zuil-Trajanus-Rome-forum (4)

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Een reactie

  1. Op de Italiaanse wikipedia staan ook alle afbeeldingen, alleen niet zo mooi aan elkaar geplakt… https://it.wikipedia.org/wiki/Rilievi_della_colonna_Traiana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *