Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Maglio – pure passie voor chocolade in Puglia

Een van onze favoriete adresjes in Lecce is Maglio (aan de Via Templari 16). Hier  wordt verrukkelijke ambachtelijke chocolade in talloze smaken verkocht: met gedroogde vruchten, met vijgen, met amandelen… De vrolijke, stijlvolle verpakkingen zorgen ervoor dat je makkelijk in de verleiding komt wat chocolade van Maglio mee te nemen.

Maglio-chocolade-Puglia (15)texture-web
Nu we dankzij MariCase ook in Nederland kunnen genieten van deze heerlijke chocolade uit Puglia, was het tijd om in de geschiedenis van dit prachtige merk te duiken.

Antonio Maglio richtte in 1875 het merk dat hij naar zijn familie noemde op in het bijna gelijknamige Maglie, een klein stadje in de provincie Lecce. Het was echter nog geen chocoladefabriek, maar een zogenaamde locanda di posta, een plek waar reizigers veilig konden pauzeren tijdens hun reis, waar ze hun paarden even konden stallen en waar ze hun rijtuigen indien nodig konden laten repareren. Deze bijzondere historische oorsprong is nog altijd mooi terug te zien in het logo van Maglio: een koets die wordt voortgetrokken door twee paarden.

De familie Maglio luisterde goed naar de wensen van hun klanten en probeerde het verblijf voor de reizigers zo comfortabel mogelijk te maken. Zo opende Antonio’s zoon Giuseppe een bakkerij met een klein café op het centrale plein in Maglie, om zowel doorgaande reizigers als de gasten van zijn vader van een lekker zoet tussendoortje te kunnen voorzien.

Maglio-chocolade-Puglia (12)

Giuseppes zoon, Dante, had nog meer ondernemerszin dan zijn vader en opa bij elkaar. In het begin van de twintigste eeuw breidde hij het café uit met onder andere catering en eigengemaakte likeuren. Het aanbod in het café werd uitgebreid met onder meer in chocolade gedoopte amandelen – de eerste voorzichtige stap naar Maglio als chocolademerk was gezet…

In de jaren zestig van de vorige eeuw zorgde Dantes zoon Vincenzo voor de echte innovatie. Hij liet steeds meer cakes bakken en vooral meer chocolade maken, waarbij er volop werd geëxperimenteerd met recepten. De lijst van producten die je bij Maglio kon bestellen werd langer en langer.

Vincenzo was ook goed in marketing. Zonder hem zou het cafeetje in Maglie waarschijnlijk nog altijd de enige plek zijn geweest waar je van de chocolade lekkernijen van Maglio zou hebben kunnen genieten. Gelukkig dacht Vincenzo groot: hij ontwierp het logo met de koets en zorgde ervoor dat dit logo op elke verpakking met chocolaatjes te zien was.

Maglio-chocolade-Puglia (2) Maglio-chocolade-Puglia (4) Maglio-chocolade-Puglia (7)

Inmiddels is het bedrijf in handen van zijn zonen, Maurizio en Massimo, die met de geschiedenis van de familie in gedachten het bedrijf beetje bij beetje uitbreiden. Het originele café in Maglie bestaat nog steeds (aan de Via San Giuseppe 48), met op de eerste verdieping een klein museum over de familiegeschiedenis van Maglio en ‘s zomers een kleine gelateria in het naastgelegen pand. Daarnaast opende de familie een winkel in provinciehoofdstad Lecce en in Bari (waar je Maglio vindt aan de Via N. Piccinni 87).

Maglio-winkel-Lecce (1) Maglio-winkel-Lecce (2)Maglio-chocolade-Puglia (19)

In elke winkel vind je een kleurrijke collectie fruitbonbons en –snoepjes, chocolaatjes, chocoladerepen, bonbons, gesuikerde amandelen, chocoladecrème, koekjes en jam. Allemaal gemaakt van de hoogste kwaliteit cacaobonen, waar nodig aangepast aan speciale dieetwensen (zo maken ze glutenvrije producten) en aan de feestdagen. Willemijn en Saskia schepten in Lecce ooit een enorme zak vol met prachtig gekleurde chocolade paaseitjes, die zo lekker waren dat ze de paasbrunch helaas niet haalden.

Maglio-chocolade-Puglia (1) Maglio-chocolade-Puglia (3) Maglio-chocolade-Puglia (5)

Elke keer als we de winkel in Maglie of in Lecce bezoeken, is er weer een nieuw product te vinden. De familie Maglio zit geen moment stil. Sterker nog: de Maglio’s staan bekend om hun constante productontwikkeling. De oude familierecepten van Giuseppe, Dante en Vincenzo worden nog altijd gebruikt als basis, maar er wordt steeds gekeken naar welke nieuwe technieken gebruikt kunnen worden om eigentijdse producten te kunnen maken.

Maglio-chocolade-Puglia (10) Maglio-chocolade-Puglia (11) Maglio-chocolade-Puglia (13) Maglio-chocolade-Puglia (17)

Het is prachtig om te zien hoe deze oude culinaire traditie nog altijd voort bestaat. De werknemers van Maglio zijn ware artiesten, die met oog voor ambachtelijkheid én innovatie de lekkerste chocolade en zoetigheden maken. Al dit lekkers ligt dan prachtig verpakt – met het herkenbare logo dat Vincenzo ontwierp – in de winkel.

Niet alleen in Puglia, want Maglio is bijvoorbeeld ook verkrijgbaar in de verschillende vestigingen van Eataly en bij het Italiaanse warenhuis La Rinascente. Ook bij allerlei kleine enoteca’s, pasticceria’s en delicatessenzaken kun je het lekkers van Maglio vinden.

Maglio-chocolade-Puglia (9)met dank aan Sjoerd Banga voor een deel van de foto’s

Dankzij MariCase is Maglio heel binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Mattie’s Food&Wine in Deventer, bij de Pr8kamer in Achterveld, bij Mercuurs Traiteur & Catering in Amersfoort, bij Joop Optiek in Woerden, bij House of Taste in Leeuwarden, bij Zus en Zo Eetkado in Winterswijk, bij La Collina in Zeist, bij Chocolaterie Knusz in Almere, bij De Italiaan in Doetichem, bij Delissimo in Rosmalen en bij Willemien Eetwaar in Culemborg.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Oh wat een heerlijke blog. Ik ben gek op chocolade en droomde even helemaal weg bij je foto’s.

  2. Ik ben dol op chocolade! rocce di cioccolato buoni!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *