Home » Reizen door Italië » Puglia » Fietsen en wandelen in het zuiden van Puglia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fietsen en wandelen in het zuiden van Puglia

Robbert Zoon woont een deel van het jaar in Otranto, waar hij samen met zijn Italiaanse vriendin Orto dell’Idro heeft opgezet. Op Ciao tutti geeft hij je regelmatig een kijkje in de keuken. Dit keer vertelt hij hoe heerlijk je kunt fietsen en wandelen in de streek Salento, het zuidelijke deel van Puglia.

Robbert: ‘Fietsen is in ons vlakke kikkerlandje natuurlijk heel normaal, inclusief comfortabele fietspaden. Zelfs wind en regen krijgen ons niet van het stalen ros af. In het zuiden van Puglia is dat wel anders. Ja, je ziet wel wat mensen fietsen hier, maar er zijn bijna geen aparte fietspaden en de wegen zijn meestal niet zo vlak als in Nederland.

Bovendien is het hier veel warmer. Zeker in de maanden juni tot en met september is het gewoon echt te heet om lange stukken te trappen met de zon op je hoofd. De Salentini, zoals de mensen uit Salento worden genoemd, pakken dan liever de scooter of de auto. Wel zie je steeds meer e-bikes opduiken, zo ook in onze havenstad Otranto. Trouwens ook meer e-scooters. Lekker stil en beter voor het milieu.

Soms zie je groepen fietsers rondrijden. Dat zijn meestal georganiseerde fietsvakanties met buitenlandse toeristen die een week lang elke dag een flink stuk door Puglia fietsen. Hun bagage wordt voor ze vervoerd en ze slapen elke nacht in een ander hotel.

Wow, Otranto is really beautiful. Let’s go have a dip in the sea…’ Dat is wat ik regelmatig hoor wanneer deze fietstoeristen, van New Yorkers tot Noord-Europeanen, stoppen bij de kerk aan de boulevard van ‘onze stad’.

De locals houden het vooral bij wandelen. Veel Salentini, jong en oud, komen in het weekend bijeen om samen te wandelen door de natuur en leuke dorpjes. Dit is echt een sociale happening, en ook gezond natuurlijk.

Zelf zijn we vanuit ons centrum Orto dell’Idro ook begonnen met het aanbod van diverse fiets- en wandelactiviteiten voor buitenlandse bezoekers. Want er valt écht veel te ontdekken en te doen in onze omgeving en de mooiste plekken bereik je niet met de auto. Wij gaan zelf regelmatig wandelend of fietsend op pad en vinden het heerlijk om onze lokale kennis en ervaring te delen met Nederlandse en Vlaamse bezoekers.

Het doel van ons centrum is inspiratie bieden voor een duurzame en zinvolle lifestyle en dit zie je dan ook terug in onze activiteiten. Zo laten we je per fiets, e-bike of te voet de mooiste plekken in de omgeving van Otranto zien. Een vorm van slow travel met veel aandacht voor de lokale cultuur en natuur. En echt, alleen al qua natuur is er zoveel te zien… Het noordelijke deel van Otranto is heel groen, met prachtige zandstranden en leistenen rotsen. Ook de Alimini-meren in een glooiend natuurlijk landschap zijn bijzonder.

In het zuidelijk deel van Otranto zie je meer rotsstranden van vulkanische steen, ruige kustlijnen en prehistorische grotten. Zo is de weg van Otranto naar Porto Badisco, direct langs de Adriatische Zee, prachtig om te verkennen per fiets.

Wat ook heel bijzonder is, is wandelen in de vallei Valle dell’Idro waar ons centrum gevestigd is. Kortom, de natuur is heel divers in Otranto maar er zijn ook veel historische en culturele plekken te bewonderen in onze omgeving. Daarnaast bieden we ook andere activiteiten aan zoals yoga, reiki, speciale workshops en evenementen. We hebben Orto dell’Idro pas anderhalf jaar geleden opgericht en ik ben erg blij dat we nu al deze activiteiten kunnen aanbieden.

Vorig jaar hebben we vooral hard gewerkt aan het opbouwen van ons centrum en de locatie. Dit jaar hebben we veel meer tijd om ons hart te volgen en te doen wat we echt willen: inspiratie bieden voor een duurzame, holistische lifestyle. Orto dell’Idro is een plek waar gelijkgestemde mensen (zowel uit Italië als uit andere landen, dichtbij en ver weg) samenkomen, die allemaal affiniteit hebben met onze slogan: learn, share, enjoy.

Nieuwsgierig? Meer info over ons centrum Orto dell’Idro en onze activiteiten vind je op www.ortodellidro.com/nl maar je mag me ook altijd mailen om te vragen naar alle mogelijkheden. Ci vediamo in Puglia?

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *