Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Antipasti in Puglia – meer dan een bescheiden voorgerecht

Carlijn de Nijs woont sinds 2014 in Puglia. Op Ciao tutti vertelt ze regelmatig over haar belevenissen in de hak van de laars, met vandaag alles over een van haar favoriete lekkernijen: de antipasti pugliesi.

Carlijn: ‘Regelmatig krijg ik van gasten van onze bed & breakfast en van vrienden de vraag: ‘Wat moeten we echt eten hier in Puglia?’ Daar heb ik maar één antwoord op: kijk niet op de kaart, maar vraag om antipasti, per favore. Hier in Puglia is dat een maaltijd op zich.

Geen bordje met kaasjes en vleeswaren of een stuk meloen met ham. Nee, een tafel vol met vaak meer dan tien bordjes met lokale gerechten.

Het is de eerste gang van een diner of lunch, formeel gezien gevolgd door een primo (pasta of risotto), een secondo (vlees of vis) en een dolce (toetje). Maar ho, wacht. Bestel niet meteen alle gangen: je zult versteld staan van hoeveel alleen al één antipasto is. Kijk gerust hoeveel het is en bedenk daarna of je überhaupt nog een primo of secondo op kunt of direct door gaat naar het toetje of alleen een limoncello of koffie bestelt.

Het leuke aan deze antipasti is dat je dit overal kunt bestellen zonder twee keer precies hetzelfde te eten. Soms bestaan de gerechtjes vooral uit vis, soms krijg je vooral groenten en overal krijg je weer verschillende dingen. Zelfs bij hetzelfde restaurant eet je meestal geen twee keer precies dezelfde antipasti. De gerechtjes zijn ook vaak seizoensgebonden.

Wat kun je verwachten
Zoals op de foto’s te zien is, kan antipasti van alles zijn. Riso patate e cozze (rijst, aardappelen en mosselen), cozze gratinate (gegratineerde mosselen), simpel bolletjes mozzarella, gebakken champignons, peperoni (paprika), rijst met vis, farro (spelt) met groenten, polpette (gehaktballetjes, eventueel in tomatensaus), pettole (een soort kleine oliebollen maar dan hartig), artisjokken, gamba’s (soms rauw), purea di fave (tuinbonenpuree)…

Als de R in de maand zit kun je bij veel visrestaurants ook ricci bestellen: zee-egels. Je bestelt ze per stuk en eet ze met een lepeltje of met brood. En bij een van onze vaste restaurants in Brindisi krijg je vaak ook nog een pizza con farina di ceci (een pizza gemaakt van kikkererwtenmeel).

Een paar van mijn favoriete plekjes

*La Nassa
Dit is de plek waar wij zelf het vaakst eten in Brindisi. Als je hier de antipasti bestelt, krijg je ongeveer tien bordjes met kleine hapjes. Bestel voor daarna nog even niets, want veel mensen vinden dit al genoeg. De bediening vindt dat geen probleem, maar als je toch nog trek hebt: de pizza’s zijn ook erg lekker.

Je vindt La Nassa aan Largo Sciabiche 16 in Brindisi.

*Osteria del Porto
Volgens veel gasten én volgens mijn ouders een van de beste restaurants in de omgeving. Hier móét je echt de antipasti proberen. Hele bijzondere en heerlijke gerechtjes (vooral vis) en de locatie is erg leuk, aan zee in het dorpje Savelletri. Het is er altijd druk, dus even reserveren is aan te raden, vooral in het weekend (ze spreken een beetje Engels).

Je vindt Osteria del Porto aan de Via del Porto 19 in Savelletri.

Il Principe del Mare
We eten hier graag ricci (zee-egel) als daar het seizoen voor is en verder hebben ze altijd allerlei soorten verse vis. Het brood is geweldig en je zit er gewoon heerlijk informeel – met plastic bekertjes en bordjes – óp het strand!

Je vindt Il Principe del Mare bij Ristoro Contrada La Forcatella in Fasano (tussen Torre Canne en Savelletri). Dit adresje is geopend van mei tot en met september.

Quintero
Een heerlijk restaurant waar ik altijd de (rauwe) tonijn bestel en Remo altijd de gebakken octopus. De wijn (wij nemen altijd frizzante, wit met bubbels) is heerlijk en de bediening erg vriendelijk.

Ook dit restaurant bevindt zich op het strand en je kunt er ook bedjes huren. In de zomer kan het hier erg druk zijn, dus wel even om te vragen of ze plek hebben! Ze spreken een beetje Engels.

We waren hier afgelopen week nog en maakten deze korte video:

Je vindt Quintero in Torre Specchia Ruggeri – San Foca (vlak bij de kruising tussen de SP366 en de SP245). Het is geopend van mei tot en met september.

Osteria del Capitolo & Osteria Pugliese
In Ceglie Messapica zijn twee restaurants waar je erg lekker en echt typisch Pugliees kunt eten. Remo zegt dat ze daar koken zoals zijn oma dat vroeger op zondag deed, voor de uitgebreide familielunch.

Als je hier de antipasti bestelt, eet je onder meer purea di fave (tuinbonenpuree) met groenten, ricotta forte (hele sterke kaas die je eet met frise (een soort bruschetta) en tomaat), artisjokharten (zowel gefrituurd als rauw) en visjes.

Mocht je daarna nog wat op kunnen, dan is er pasta (orecchiette) of, een echte aanrader, brasciola: vlees, opgerold met groenten, in een heerlijke tomatensaus. Je vindt Osteria del Capitolo aan de Via Orto del Capitolo 10. Het omaatje dat de keuken runt, is heel klein en komt amper boven het fornuis uit, opaatje doet (soort van) de bediening, samen met zijn enorme zoon, Santino.

Je vindt Osteria Pugliese aan de Vico Orto Nannavecchia 10. In beide restaurants is overigens ook de rode wijn erg goed, net als de limoncello.’

Heb je vragen over antipasti of Puglia? Bekijk dan eens Carlijns website Bionda in Italia (letterlijk vertaald: ‘blondje in Italië’). In dit Ciao tutti-artikel vind je meer informatie over haar bed & breakfast, B&B del Teatro in Brindisi.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hoi, leuk jullie blog! We willen graag van alles proeven en daar is anti pasti echt geweldig voor. Nu lees ik hier dat je dus gewoon ‘de anti pasti’ besteld. Hoe werkt dat, weet men dan meteen welke je wil? Want er zijn toch meerdere opties? Ik hoor graag hoe ik dit ‘t beste bestel 🙂 thanks!

  2. Grazie! En si, het leukste is om gewoon de antipasti della casa / misti te bestellen, dan proef je van alles en nog wat. Je kunt aangeven wat je echt niet lust / mag eten, maar verder is het genieten van vers bereide gerechtjes, met een aantal terugkerende klassiekers en wisselende gerechtjes die afhankelijk zijn van het seizoen. Je kunt de eigenaar / ober ook altijd om advies vragen, welke antipasti je zeker moet proeven. Bestel voor de zekerheid nog maar even niets voor erna, want het kan zijn dat alleen die antipasti meer dan voldoende zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *