Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giro di Piemonte – een groene start in het knusse boshuisje van Naturas

Terwijl de Giro d’Italia begin mei aan de eerste etappe begint, die volledig plaatsvindt op Piemontese bodem, treint Saskia via Milaan en Turijn eveneens naar Piemonte. Ze zal er twee weken blijven, om samen met vrienden een aantal prachtige plekjes van deze regio te ontdekken, in een verrassend veelzijdige Giro di Piemonte.

Een houten huisje aan de rand van het bos

Saskia: ‘Onze Giro di Piemonte gaat van start bij Naturas, midden in het groen. Toen Stefania Larovere, de eigenaresse van Naturas, me een uitnodiging stuurde om vanuit haar droomplek een onbekend(er) deel van Piemonte te verkennen, zei ik volmondig ja.

Hier liggen ook voor mij nog onontgonnen paden en dus accepteerde ik maar wat graag de uitnodiging om met Stefania als gids op pad te gaan. Al heb ik daar stiekem een beetje spijt van als ik over de drempel van ‘mijn’ casetta nel bosco stap. Want hoe aanlokkelijk de omgeving ook is, eigenlijk wil ik me hier in een luie stoel of hangmat nestelen en genieten van de vogeltjes, de krekels en de stilte.

Van de duizend tinten groen op je netvlies die langzaam vervagen als je even wegdut tot de kleurrijke bloemen – met de rode klaprozen als echte blikvangers, van de uitgestrekte tuin met het zwembad tot de hot tub bij de ‘buren’.

Vrienden zijn namelijk gelijktijdig bij Naturas neergestreken, in de baita nel borgo, een romantisch appartement met een bad op pootjes, een schommel en dus die hot tub.

Aangezien de temperaturen nog verre van voorjaarsachtig zijn, is het heerlijk om na het eten even alle indrukken van de dag van ons af te laten glijden door vanuit het warme water naar een hemel vol sterren te kijken. Zalig, zo zonder afleiding van de moderne wereld!

Goede zorgen en oog voor detail

Ook binnen wentel je je in een zeldzaam soort luxe. Aan alles is gedacht, zowel in het boshuisje als in de baita, tot in de kleinste details.

Bijzonder mooi zijn ook de vele houten accenten die je overal terugziet, van houten lampen tot unieke meubels (zo is de keuken van het boshuisje een oude werkbank), van spiegels tot wastafels. Ze zijn stuk voor stuk gemaakt door Stefania en Alberto, waarbij Stefania het houten handwerk voor haar rekening neemt.

Als ze niet bezig is met het in de watten leggen van gasten, trekt ze zich graag terug in haar kleine atelier achter het boshuisje, om houten details voor Naturas of sieraden van verschillende soorten hout te ontwerpen, die ze ook verkoopt. Allemaal uniek, want ze maakt geen twee keer hetzelfde sieraad.

We mogen even zien hoe dat in zijn werk gaat en kijken bijna betoverd toe hoe Stefania het hout laat ‘zingen’ door de vorm die er voor haar al in verbogen zit naar buiten te brengen. Net als alle details in het boshuisje en de baita een bijzondere beleving van het bos!

Warm welkom met de wijnen van Antica Cascina dei Conti di Roero

Tijdens onze eerste avond nodigt Stefania ons uit voor een aperitivo in de tuin. De zon gaat schuil achter loodgrijze wolken, maar als Tommaso van Tommi Wine onze glazen vol schenkt met de Roero Arneis van een van zijn favoriete wijnhuizen ruikt het meteen naar zomer.

Tommaso kent de beste wijnmakers van de streek. Bij Antica Cascina dei Conti di Roero in Vezza d’Alba zijn de wijnranken zo geplant, dat ze bijna een amfitheater vormen. Er zijn veel wijnmakers in de Roero, een van de drie wijnstreken in Piemonte die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, samen met de Langhe en de Monferrato, maar deze springt er volgens Tommaso echt uit.

Hun Roero Arneis en Nebbiolo smaken in elk geval bovengemiddeld goed en gaan perfect samen met de hapjes die Alberto en Stefania verzorgd hebben, van stukjes toma en scamorza tot lokale gedroogde worst en grissini.

Tommaso heeft ook een eigen wijngaard in de Valle Maira, waar hij Guè Blanc verbouwt, een zeer oude, autochtone druivensoort die hij nieuw leven heeft ingeblazen, en waarmee hij een kleine hoeveelheid fantastische wijn gaat maken dit najaar, zo belooft hij.

Daar komen we graag voor terug. Nu duiken we met een mooie fles wijn de keuken in, om een lekkere pasta te bereiden en na te genieten van dit warme welkom.

Een picknickmand vol lekkers

Alsof de knusse sfeer van onze verblijven en deze buonissimo benvenuto (heerlijke welkom) nog niet genoeg waren om nooit meer weg te willen, verwennen Stefania en Alberto ons elke ochtend met een zorgvuldig samengestelde picknickmand, tot de rand toe gevuld met lekkers.

Er zijn broodjes, crackers en koekjes, maar er is ook elke ochtend een bord met vers gebakken taart. Naast zoet en hartig beleg (de citroenjam was favoriet) is er ook fruit van het seizoen, yoghurt en natuurlijk volop koffie, warme melk, thee en fruitsap.

Het is dat we een vol programma hadden en dus redelijk vroeg op pad gingen, maar anders kun je uren ontbijten, bij mooi weer in gezelschap van een van de buurkatten die stiekem een stukje worst wil bietsen.

Kleurrijke kapelletjes langs de weg

Maar goed, we kwamen om de omgeving van deze droomplek, ingeklemd tussen de Valle Maira en de Valle Varaita, te verkennen en dus rukken we ons na het eerste ontbijt los van deze heerlijke plek.

Voor de eerste ochtend staat er een bezoek aan Euphytos op het programma, nog net even hoger de bergen in dan Naturas.

Het is maar een kort ritje, maar we doen er toch vrij lang over. We staan namelijk om de haverklap stil. In de berm staan talloze Maria-altaartjes, kapelletjes en kerkjes met kleurrijke fresco’s, soms verrassend mooi bewaard gebleven, soms vervaagd tot uitwaaierende kleuren als op een schilderspalet.

Veel van deze fresco’s zijn gemaakt door reizende schilders uit de streek, zo vertelt Stefania. In ruil voor onderdak voorzagen ze een boerderij, kerk of gehucht van een of meer fresco’s van Maria, Jozef en andere heiligen.

Giors Boneto pitore di Paisana

Stefania heeft ons voor vertrek inderdaad al een fresco van Giorgio Boneto laten zien, op het huisje in de borgo dat tegenover de receptie van Naturas ligt. Tijdens ons verblijf wordt het voorzien van een nieuw dak.

Deze Giorgio ondertekende zijn werk meestal als Giors Boneto pitore di Paisana. Hij werd in 1746 in Paesana geboren. Nadat zijn vrouw in het kraambed overleed en ook zijn zoontje na een paar weken stierf, verliet hij huis en haard en trok hij door de Valle Maira en de Valle Varaita.

Zijn stijl is niet heel verfijnd, maar als je weet dat hij eind achttiende eeuw in weer en wind aan het werk was, op de gevels van huizen – niet bepaald het beste canvas qua structuur – dan zijn het stuk voor stuk kunstwerkjes.

Ook vanwege het bijzondere verhaal. Hoewel een reizende schilder in die tijd niet uniek was, kunnen we ons moeilijk voorstellen hoe Giorgio zich los kon maken van wat hij bij zijn vertrek moest achterlaten.

Sentiero Giors Boneto

Extra tip: wij hadden er nu helaas geen tijd voor, maar je kunt ook een mooie wandeling in de voetsporen van deze schilder maken. Het Sentiero Giors Boneto is een rondwandeling van ongeveer drie kilometer, die je langs een aantal van zijn mooiste werken voert. Via deze link vind je meer details.

Euphytos – paradijs vol geneeskrachtige planten en kruiden

Nadat we tig keer uit de auto zijn gesprongen, arriveren we dan toch bij Euphytos, een groen paradijs vol bloemen, planten en kruiden op negenhonderd meter hoogte. In een verlaten borgo creëerde de familie Di Paolo hun laboratorium, waar ze kruiden, bloemen en planten door middel van ultrasone extractie omtoveren tot voedingssupplementen.

Al vijf generaties lang houden de Di Paolo’s zich bezig met de geneeskrachtige werking van wat de natuur te bieden heeft. De huidige twee generaties, vader Roberto en moeder Paola, streken tien jaar geleden neer in dit gehuchtje, dat inmiddels zowel een thuis is voor henzelf als voor een van hun dochters.

Alle drie de dochters werken mee in het bedrijf. Wij krijgen een rondleiding van Francesca, die ons meeneemt naar de uitgestrekte weide vol geurige kruiden, kleurrijke bloemen en planten die Francesca niet alleen allemaal bij naam weet, maar waarvan ze ook de werking kent. Zo verandert een groen grasveld in een biologische apotheek.

Voor de kruiden, bloemen en planten in een flesje belanden, is een combinatie van eeuwenoude kennis en moderne technologie nodig. Een unieke combinatie, waar ze je tijdens een van de open dagen bij Euphytos graag meer over vertellen.

Ben je niet in de buurt maar wil je wel genieten van de geneeskrachtige extracties van Euphytos? In hun webshop vind je alle producten. Wij namen de lavendelcrème en rosa canina-druppels mee en genieten zo nog elke dag van een vleugje Piemonte!

Op ontdekking vanuit Naturas

Gelukkig kunnen we heerlijk nagenieten tijdens het schrijven van deze artikelen, waarin we ook de andere etappes van onze Giro di Piemonte met jullie zullen delen.

Stefania heeft ons meegenomen naar pareltjes als de duivelsbrug en de oude watermolen van Dronero, de stenen ‘paddenstoelen’ in het Riserva Naturale dei Ciciu del Villar, de Abbazia di Staffarda, het Castello della Manta, het historisch centrum van Saluzzo, het charmante Chianale (het laatste dorpje voor de Franse grens) en het museum Il Filatoio di Caraglio.

Uiteraard schrijven we hier komende tijd in detail over, zodat ook jij deze prachtige plekken in Piemonte kunt bezoeken. Uiteraard ben je van harte welkom om dan bij Naturas te logeren, zodat Stefania je net zo kan verwennen als ze bij ons deed en nóg meer bijzondere plekjes met je kan delen.’

met dank aan Stefania en Alberto van Naturas voor alle moois dat ze ons hebben laten zien & aan Valentina Ponzio & Geeske Punt voor een aantal prachtige foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. Hans van Ingen Schenau

  Complimenten, super leuk en informatief geschreven.
  Lees elke week, Ciao.
  Ik woon zelf in 31010 Monfumo bij Asolo.
  En door Ciao zie ik en leer ik steeds meer van Italië.
  Lieve Groetjes Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *