Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Reis, cibo libero di montagna – aan tafel bij sterrenchef Juri

Tijdens ons bezoek aan Cuneo ontmoetten we Cinzia Dutto, die op haar website veel prachtige verhalen van jonge ondernemers in de bergen en valleien van Piemonte optekent.

Ze stelde ons aan een aantal van deze gedreven mensen voor en wij laten jullie op onze beurt graag met hen kennismaken.

Reis – geworteld in de bergen

Cinzia tipt allereerst Juri Chiotti, die op zijn vijfentwintigste zijn eerste Michelinster kreeg bij Ristorante delle Antiche Contrade in Cuneo, samen met Diego Rossi. Inmiddels runt hij, ver weg van de stad, in het bergdorpje Chiot Martin, Reis.

Dat klinkt misschien als een restaurant dat is geïnspireerd op Juri’s culinaire ervaringen over de hele wereld, maar niets is minder waar. Reis is Occitaans voor roots. Juri neemt je dan ook mee naar zijn jeugd, naar de smaken van de bergen, zijn thuis.

Juri verwelkomt ons niet in een smetteloos witte koksbuis maar in een oude spijkerbroek, met daaronder een paar modderige wandelschoenen en een strooien hoed op zijn hoofd. Overdag werkt hij namelijk graag in zijn moestuin en verzorgt hij zijn geiten, konijnen en kippen. Hij heeft dan ook nooit gebrek aan verse groenten, eieren en kaas.

De kookkunst van nonna Emma

Juri komt uit Rossana, een klein bergdorp in de provincie Cuneo. Al sinds zijn vroege tienerjaren heeft hij een passie voor lekker koken, mede dankzij Emma, zijn nonna, grootmoeder, die lange tijd een restaurant runde.

Hij brengt als kind veel tijd door in haar keuken en helpt haar graag. Ook nu bereidt Juri nog vaak de gerechten uit Emma’s repertoire. Hij schrijft zich in voor de hotelschool in Dronero, waar hij in 2004 afstudeert.

Na een stage mag hij aan de slag in een sterrenrestaurant, waar hij al snel op volle kracht meedraait, ook in de ambities van het keukenteam. Juri doet veel ervaring op en kijkt langzaam verder.

Luilekkerland in de bergen

Hij besluit de stap te wagen en bij grote namen te solliciteren. Hij werkt onder meer bij Cracco in Milaan, maar zijn droom reikt verder. Hij vult zijn koffers met ontelbaar veel unieke ervaringen, maar zijn Luilekkerland ligt dicht bij huis, in de bergen.

Hoe mooi de wereld van sterrenkoks ook is, het is niet zijn wereld. Hij besluit terug te keren naar de bergen, tot groot genoegen van zijn familie. Zijn vader, die er tijdens ons bezoek ook is, laat met sprankelende ogen zien hoe trots hij op Juri is. Samen hebben ze het familiehuis gerenoveerd om er een uniek restaurant van te maken: Reis, waar Juri alle andere sterrenmaaltijden die we aten doet verbleken.

Van stal tot smaakparadijs

In de voormalige stal, met uitzicht op de bergtoppen, creëerde Juri met hulp van zijn vader een warme, sfeervolle eetzaal. De oude werkbank doet nu dienst als toonbank en een paar authentieke werktuigen die Juri’s opa nog maakte, zijn omgetoverd tot unieke interieurelementen.

Dit alles maakt Reis tot een unieke plek, waar alles is zoals Juri het altijd voor ogen zag. Hij probeert zoveel mogelijk te leven zoals zijn grootouders deden, in harmonie met de bergen, met veel opbrengst van eigen land, waar hij veel tijd en energie in investeert. Hij heeft diep respect voor de aarde die ons thuis is, voor pure smaken, die onze smaakpapillen bijna zijn vergeten…

Een betoverende plek in de bergen

Juri woont nu nog met zijn vrouw en drie prachtige dochtertjes in Venasca, in de lagere vallei, maar binnenkort verhuist hij naar Reis, zodat hij nog meer tijd kan doorbrengen in het decor waar hij lang van droomde en nog meer mensen kan verwelkomen om van die droom te proeven.

Het verhaal van deze stralende sterrenchef, echt in zijn element in de bergen, tovert ook nu we het op papier zetten een grote glimlach op ons gezicht. Juri’s ontwapenende lach, zijn bemodderde wandelschoenen en strooien hoed, de unieke plek die hij heeft gecreëerd en zijn culinaire creaties zijn de reis naar Reis meer dan waard. Een betoverende plek die je een ervaring biedt die je langer bij blijft dan welke sterrenlunch ook!

Schuif aan bij Reis

Genieten van Juri’s droomplek? Je vindt Reis – cibo libero di montagna in Chiot Martin (Busca). Voor meer informatie, inclusief openingstijden en contactgegevens, kun je terecht op de website van Reis.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *