Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op zoek naar goud in Piemonte

Als je aan de Monferrato in Piemonte denkt, zie je meestal beelden van zachtglooiende heuvels en wijnranken. Dankzij deze iconische wijngaarden is deze streek zes jaar geleden op de Werelderfgoedlijst van Unesco beland.

Er is echter nog een verrassend wild stuk Monferrato, dat grenst aan de Piemontese Apennijnen, op de grens met Ligurië. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuur en buitenactiviteiten. Je kunt er zelfs goud zoeken, alsof je in het wilde westen bent!

Natascha: ‘Toen ik deze zomer in de krant las over de zoektocht naar goud in onze regio, verbaasde het me dat ik daar in de twaalf jaar dat ik ondertussen in Piemonte woon nog nooit iets van gehoord of gelezen had. Daar moest dus wat aan gedaan worden…

Samen met Elena trok ik naar Cascina Merlanetta in Casal Cermelli (op een uurtje rijden van Agriturismo Verdita), waar we kaplaarzen aantrokken om onze kans te wagen in de Orba. Hiermee stapten we in de voetsporen van vele generaties goudzoekers die ons voor gingen.

Er wordt gezegd dat de naam van een aantal Noord-Italiaanse rivieren bewijst dat ze reeds in de oudheid gekend stonden om de aanwezigheid van goudhoudend zand. De aanwezigheid van de letters OR, zoals in Orba, zou daarop wijzen. Zouden we bij onze Agriturismo Verdita, niet ver van de Bormida, dan ook goud kunnen vinden?

Terug naar onze zoektocht aan de Orba. Tijdens de Romeinse tijd waren er aan deze rivier twee nederzettingen voor goudzoekers. Later groeide dit zelfs uit tot een semi-industriële activiteit. In Cascina Merlanetta vind je een heuse museumruimte die is gewijd aan dit fascinerende, maar voor velen onbekende, stukje geschiedenis.

Dit is trouwens ook de enige plek in Piemonte die de officiële toestemming heeft gekregen voor de zoektocht naar goud voor amateurwetenschappelijke en educatieve doeleinden.

Na het bezoek aan het goudmuseum is het tijd om onze handen in het water te steken, tijdens een eerste praktijkles onder supervisie van eigenaar Daniele. Hij voerde al een eerste zuivering van het zand uit, in de zwarte bakken waarin geoefend wordt, zodat iedereen zonder al te grote inspanningen makkelijk een halve gram goud (met een waarde van circa 25 euro) vindt.

Vervolgens trekken we richting de rivier om de theorie in praktijk om te zetten. Op de meest geschikte plaatsen (bijvoorbeeld net na een bocht) wordt met een schep een hoop zand verzameld en in een langwerpige bak met kunstgras in het water geschept. Daar blijven de zwaarste stukken tussen het gras zitten.

Na deze eerste stap gaat het zand in een soort gegroefde wok en ga je aan de slag. Je schudt, draait en schudt tot het meeste zand terug in de rivier terecht is gekomen. Dan benader je het zand langzaam met een magneet waarmee je het metaalhoudende zand verwijdert en plots zie je piepkleine gouden stippeltjes goud blinken op de zwarte achtergrond.

Je ziet ze amper met het blote oog. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je al snel een hele dag in de weer bent om één gram goud te vinden.

Wil je snel en makkelijk rijk worden, dan is het zoeken van goud helaas niet de beste carrièrekeuze, maar het zorgt wel voor een afwisselende en spannende belevenis in een prachtige, natuurlijke omgeving!’

Wil je ook eens zoeken naar goud? Ga dan ook naar Cascina Merlanetta, aan de Via Ovada 42 in Casal Cermelli. Voor meer informatie en reserveringen (dat kan meestal tot enkele uren voor aankomst) neem je een kijkje op de website van Cascina Merlanetta.

met dank aan Elena Pesce & ATL Alexala voor de foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. leuk verhaal. Ook mooie foto’s trouwens moet ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *