Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Naar de markt in Piemonte

Rik Rensen neemt ons in zijn verhalen mee naar zijn geliefde Piemonte, waar hij een gerestaureerde boerderij bezit die je ook kunt huren en van waaruit hij verhalen schrijft over deze regio. Dit keer tipt hij de leukste markten in Piemonte.

Rik: ‘Eigenlijk is er in Italië niets leukers dan rondstruinen op een markt die rijk voorzien is van allerlei heerlijkheden. Ik heb in de jaren dat ik in Rome woonde vele markten bezocht. En niet alleen die op het Campo de’ Fiori of die in de wijk Testaccio.

Al reizend over het schiereiland was ik te vinden op markten van noord tot zuid, van oost naar west. Elke markt in elke regio heeft zijn eigen charme.

Als ik toch een favoriet zou moeten uitkiezen, dan is het wel de jaarlijkse truffelmarkt in Alba die in oktober en november wordt georganiseerd – en die wat mij betreft gelijk staat aan de tweejaarlijkse kaasmarkt in het Piemontese stadje Bra die daar door Slow Food wordt georganiseerd. De laatst wordt dit jaar weer gehouden van 15 tot en met 18 september.

Alba geurt in de maand oktober, wanneer daar de truffelmarkt wordt gehouden, naar witte truffel die in het pitoresque centrum van het Piemontese stadje vers achter vitrines ligt, uitgestald in groot en klein formaat. Wie er vroeg arriveert, doet er verstandig aan ’s middags de lunch in een van de vele trattorie of ristoranti te gebruiken met een bordje verse truffel. Het kost je een rib uit het lijf met een prijs van zo’n vijfendertig euro voor een bord verse pasta met witte truffel, maar het is alleszins de moeite waard.

De kaasmarkt in Bra is jaren geleden van start gegaan op initiatief van Slow Food in de bakermat van die beweging – het dorpje Bra, dat niet ver van Alba ligt. Bij elk van de tientallen kraampjes kun je allerlei soorten ambachtelijk gemaakte kazen proeven en natuurlijk kopen om mee naar huis te nemen.

De kledingkraampjes probeer ik in elk land waar ik een markt bezoek, en dus ook in Italië, zoveel mogelijk te mijden. Maar de boerenmarkten, waar de boeren uit de omgeving van de stad zich melden met hun zelf verbouwde waar, zijn – samen met de antiekmarkten – mijn absolute favoriet. Het is kijken, waarnemen, onderhandelen en praten met de boeren die van heinde en verre in de vroege ochtenduren op de markt afkomen.

De Noord-Italiaanse regio Piemonte is sinds jaar en dag de bakermat voor culinaire liefhebbers en het kan dus niet anders dan dat de voedselmarkten in de regio Piemonte als voorportaal van de trattoria of het ristorante van hoge kwaliteit moeten zijn.

Markten zijn er in de regio in soorten en maten. Van de overdekte vismarkten tot en met de groente- en vleesmarkten in de openlucht, van Eataly in Turijn (ondergebracht in de oude Carpano-fabriek) tot en met gemoedelijke boerenmarktjes in stadjes als Alba en Acqui Terme.

Eataly, dat in 2007 zijn deuren opende, is eigenlijk meer een Slow Food-supermarkt, maar wie er rondloopt raakt niet uitgekeken op de producten die uitgestald liggen in de kraampjes die er in de oude en volledig gerestaureerde vermoutfabriek zijn neergezet. Mijn favoriet is de visafdeling: je kunt er proeven, kopen en eten terwijl de koks in de open keuken maaltijden bereiden.

Ook de pizza-afdeling, waar het pizzadeeg wordt gekneed en de pizza vers wordt gebakken in de loeiende houtoven, is een must voor wie een bezoek brengt aan deze hot spot van Turijn. Eataly is dus een aanrader voor wie Turijn bezoekt, net zoals een van de grootste openluchtmarkten van Europa, Porta Palazzo in diezelfde stad.

Nu we weer in het voorjaar zijn aanbeland, is het voor de reiziger die Piemonte bezoekt altijd handig een aantal suggesties mee te nemen voor markten die de moeite waard zijn. Het is geen volledig overzicht, maar wel een samenvatting van de markten die ik tot de must sees van de regio reken. Van boerenmarkten tot antiek en van vlees tot truffel en kaas. Wie nog meer goede suggesties heeft moet dat vooral laten weten, je kunt een reactie achterlaten onder aan dit bericht of me mailen via rikrensen@gmail.com.

Turijn
In Turijn is er elke dag van de week wel ergens markt, die meestal van zeven uur ’s ochtends tot een uur of twaalf in de middag duurt. Een van de grootste openluchtmarkten van Europa (Turijn zegt ‘de grootste’) tref je aan in het oude centrum, op en rondom het Piazza della Repubblica. De markt staat bekend als de Porta Palazzo, maar de inwoners van Turijn noemen hem Porta Pila.

De markt is een smeltkroes aan culturen. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren het vooral de Italianen uit het arme zuiden die naar het noorden emigreerden en zich mengden met de inwoners. Nu zijn het vooral Noord-Afrikanen die er kraampjes hebben en hun dagelijkse inkopen doen.

Elke dag staat er een enorme hoeveelheid kraampjes (ruim duizend) met groente en fruit prachtig uitgestald, met kruiden, kazen en vlees – te veel om op te noemen. Vooral in de zomer schittert een veelheid aan kleuren je tegemoet.

Ook is er een non-food deel waar je al snuffelend iets leuks kunt ontdekken. Daarnaast is er een overdekte vismarkt. Zorg ervoor dat je vroeg opstaat. want hoe eerder je op de markt arriveert des te verser de producten zijn. In de buurt van de markt zijn voldoende restaurants om te genieten van een lekkere lunch.

De antiek-en snuisterijenmarkt Balon van Turijn is elke zaterdag te vinden in het Aurora-kwartier, vlak bij Borgo Dora, niet ver van Porta Palazzo. Je vindt er oude typemachines, schilderijen, boeken en andere snuisterijen. Op elke tweede zondag van de maand breidt deze markt zich uit tot de Grande Balon en zijn er honderden kraampjes met snuisterijen en vooral ook antiek te vinden. Beide markten zijn de hele dag open, tot een uur of vijf in de namiddag.

Hierboven noemde ik al Eataly. Deze overdekte markt is zeven dagen van de week geopend, van tien uur ’s ochtends tot half elf ‘s avonds. In dit prachtig gerestaureerde fabrieksgebouw waar vroeger vermout werd gemaakt, openbaart zich nu een waar walhalla voor liefhebbers van lekker eten. en je kunt er kennis opdoen van de wijze waarop Italiaans eten moet worden bereid. Een must voor elke kook-en eetliefhebber.

Acqui Terme
In Acqui Terme is er op dinsdag-en vrijdagochtend markt. Let op: de fruit/groente- en vleesmarkt staat apart de de stad. Vraag een voorbijganger maar naar de mercato frutta e carne.

Op vrijdagochtend is er ook een boerenmarkt. Die vind je door na het passeren van de spoorwegovergang (vlak voor je Acqui Terme zelf inrijdt,vanuit de richting Savona) naar links af te slaan. Na een paar honderd meter even vragen naar de Mercato Contadini. Dan wijst iedereen je verder de weg. Op deze markt staan de boeren uit de omgeving hun waar te verkopen. Ook vind je er een visboer (superverse vis, als je die koopt neem dan een koeltas met koelelementen mee) en een worstenmaker/kaasboer. Hij laat je altijd zeer gul van al zijn waar proeven.

De antiekmarkt van dit thermenstadje wordt elke vierde zondag van de maand georganiseerd aan de Corso Bagni.

Ga na je marktbezoek lunchen bij Ristorante Bo Russ in de Via Garibaldi 98 (telefoonnummer 0039-0144321682) en probeer er de tagliata, die van zeer goede kwaliteit is.

Alessandria
In dit stadje wordt dagelijks tussen 8.00 en 14.00 uur markt gehouden op het Piazza Marconi. Een antiekmarkt is er ook en wel op de eerste zondag van elke maand behalve, in augustus. De antiekmarkt wordt gehouden in het historische centrum van de stad, op het Piazza Garibaldi, en is ietsje groter dan die in Acqui Terme. Deze markt is zeker ook op een regenachtige dag goed te bezoeken, omdat de meeste kraampjes onder de arcades worden neergezet.

Cairo Montenotte
Hier is een levendige dorpsmarkt op donderdagmorgen, met voor ieder wat wils. Behalve de bekende en huisraadstalletjes tref je hier ook veel kraampjes aan met etenswaren zoals kazen, worsten en pasta. In het voorjaar en de zomer staan hier ook veel stalletjes met planten en boompjes.

Nizza Monferrato
Elke derde zondag van de maand wordt er in dit prachtige stadje in het hart van de Monferrato een antiekmarkt georganiseerd waar werkelijk ook nog wat te halen valt. Deze markt is in vergelijking met de antiekmarkt van Turijn nog redelijk onbekend bij toeristen, wat betekent dat de prijzen er vaak aanzienlijk lager liggen.

Wie nog tijd over heeft voor een lunch moet zeker reserveren bij Ristorante Le due Lanterne op Piazza Garibaldi 52 (telefoonnummer 0039-0141702480). Houd aan het einde van de maaltijd een gaatje over voor de kaasplank die zeer de moeite waard is en je vanaf de kaastrolley wordt aangeboden.

Alba
De gewone markt én de boerenmarkt vinden plaats op zaterdagmorgen. Het is een erg leuke markt, want deze slingert zich door het stadje heen, in tegenstelling tot andere markten die vaak op een groot plein worden gehouden.

In de maand oktober en november wordt zoals ik al schreef de wereldberoemde truffelmarkt in Alba georganiseerd, die zeker op zaterdag de moeite van het bezoeken waard is.

Asti
Ook hier worden zowel de gewone als de boerenmarkt op zaterdag gehouden. In het verlengde van deze markt ligt ook de permanente overdekte markt, waar dagelijks vlees, vis en groente te koop is.

Wie na het bezoeken van de markt nog geen genoeg heeft van de stad, moet er zeker blijven lunchen. Een eenvoudig maar overheerlijk lunchadres is Ristorante Enoteca Con la Pompa Magna aan de Via Alberti 65 (telefoonnummer 0039-0141324402). Ik at er onder meer een zalig zachte Prosciutto di Parma met burrata.

Cuneo
Op zaterdag is er markt in het centrum. De markt is een grote openluchtmarkt waar ook veel Franse families naartoe komen om Italiaanse producten in te slaan en ’s middag van de lunch te genieten in een van de restaurantjes onder de arcades.

Mede dankzij deze portici is Cuneo een prachtige stad. Als je dan nog geniet van de lunch bij Ristorante Zuavo aan de Via Roma 23 (telefoonnummer 0039-0171602020) kan je dag niet meer stuk.

Ook in buurregio Ligurië kun je overigens je hart ophalen aan heerlijke mercati:

Ventimiglia
De gewone markt vindt de hele dag door plaats op op vrijdag. Het is ook een van de grotere openluchtmarkten van Europa, die ook bezocht wordt door veel Fransen.

Noli
De gewone markt wordt op donderdagochtend gehouden. Het is een prachtige en gezellige markt aan de Ligurische kust, met veel viskraampjes met vis die rechtstreeks uit de zee komt. Supervers dus.

Noli is een van de oudste havenplaatsjes aan de Ligurische kust en ook zonder de markt zeker een bezoekje waard. Als je voor de lunch even de moeite neemt het stadje in te lopen, dan vind je daar de mooiste eetgelegenheden die tegen een meer dan redelijk bedrag een heerlijke pranzo voor je klaarmaken.

Savona
De gewone markt vindt plaats op zaterdag- en maandagmorgen. Het is een grote en gezellige markt, die goed te bereiken is vanuit Acqui Terme of Mobaldone met de trein. Let wel goed op de heen-en terugreistijden, want die zijn vrij beperkt.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Karin Visscher

    Goeden dag. Is de markt op dr derde zondag vd maand, in Nizza Monferato ook deze mand omdat het 1e paasdag is? Of vervalt deze dan?
    Hartelijke groet, Karin

  2. Ciao Karin,
    dat weet ik niet zeker, maar ik vermoed dat deze vervalt. Pasen is een belangrijke feestdag in Italië, dus meestal zijn er dan geen markten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *