Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Lang leve de Langhe – culinair paradijs in Piemonte

Als Piemonte het paradijs is voor foodies, dan zijn de heuvels van de Langhe en Roero in het zuidwesten van de regio de kers op de taart, het neusje van de zalm. Eigenlijk is het in drie woorden samen te vatten waar dit gebied voor staat: vino, tartufo, noccioli – wijn (Barolo, Barbera, Dolcetto, Barbaresco), truffel en hazelnoten.

De druiven, de truffels en de noten: ze groeien op de heuvelruggen en in de bosrijke gebieden van de Langhe, zoals de streek gemakshalve wordt genoemd. De wijnstokken, struiken en bomen worden afgewisseld door idyllische dorpjes, kastelen, kerken en abdijen – een sprookjeslandschap om bij weg te dromen, dat in ieder seizoen weer andere kleuren laat zien.

Langhe-en-Roero

Wie alle specialiteiten van de Langhe en Roero wil proeven moet van goeden huize komen: de wereldberoemde, prestigieuze en vooral zeer smakelijke producten en gerechten vliegen er letterlijk om je oren. Eigenlijk zijn ze allemaal de moeite van het proeven waard, maar wie maar een paar dagen heeft, moet culinaire keuzes maken. Met veel plezier stellen we daarom een kleine, fijne selectie sterren voor – de Piemontese kersjes op de taart!

Witte truffels

Ze zijn beroemd in de hele wereld: de witte truffels uit Alba. In de zomermaanden worden ook zwarte truffels gevonden in dit gebied, en ook die zijn bekend en verrukkelijk, maar nog altijd niet zo waardevol als de witte variant. Na de zomer vindt in Alba een grote truffelbeurs plaats, waar alle knoestige, geurende truffels die de truffeljagers met hun honden hebben opgesnuffeld in het bos, worden gewogen, gekeurd en op ieder detail beoordeeld. Het levert letterlijk gouden delicatessen op – de prijs per kilo kan oplopen tot duizenden euro’s.

Op onze reis door Piemonte hebben we het geluk een echte truffeltocht mee te mogen maken. Ezio en Clelia, die samen B&B Tra Arte & Querce runnen in het hart van de Langhe, weten ons alles te vertellen over tartufi. Een kleine waarschuwing van Ezio, voordat we samen met zijn trouwe snuffelhond Jolly het bos in trekken: ‘Het zou goed kunnen dat we juist vandaag niets vinden,’ dat zul je altijd zien.

Niets bleek minder waar: het is meteen raak! Jolly begint direct te graven – en daarna weer, en weer. Aan het einde van de ochtend brengen we trots vier prachtige zwarte truffels terug bij Clelia – die ze op haar beurt de volgende ochtend met veel liefde in flinterdunne vlokken over ons gebakken ei strooit. Een vorstelijk ontbijt.

Foto: Rowena Dumlao, Apron and sneakersfoto’s: Rowena Dumlao, Apron and sneakers

Gran Cru noga van Barbero

Als we D. Barbero zeggen, dan valt er misschien niet direct een kwartje. Als we een van de bekende blikjes met jugendstilachtig design van deze torroneria en cioccolateria uit Asti laten zien (anno 1883), dan zullen de meesten dat wel herkennen. Deze specialisten in zoetigheid zijn begonnen in de Langhe, maar verkopen hun nougat en chocolade inmiddels namelijk over de hele wereld.

In veel van de lekkernijen die ze maken verwerken ze het beste uit de omgeving: nougat met hazelnoten, gianduiotti, truffelchocolaatjes… er is zelfs een speciale Gran Cru-lijn van de ambachtelijke witte torrone. Alle delicatessen van D. Barbero worden bovendien prachtig verpakt, in elegante papiertjes of de welbekende blikjes. De producten van D. Barbero zijn in Nederland verkrijgbaar bij verschillende (Italiaanse) delicatessen- en speciaalzaken.

D.Barbero

Hazelnootpasta deluxe

Het huwelijk tussen de hazelnoot en de cacaoboon is zo gelukkig, dat er eindeloos veel heerlijkheden uit voortkomen. Een nieuwe ontdekking is wat dat betreft Guido Castagna. De winkel van Guido Castagna bevindt zich uiteraard in chocoladehoofdstad Turijn (Via Maria Vittoria 27), maar wij mogen de specialiteiten van het huis proeven in de prachtige, heuvelachtige omgeving van het Langhe-landschap. Ze maken van alles: chocoladerepen en -brokken in alle soorten en maten, maar ook truffelchocolaatjes, gianduiotti en chocoladedragees.

Het meest in het oog springen echter de potjes ‘crème’ van Guido Castagna, die eruit zien alsof ze een duur merk gezichtscrème of wax bevatten. Een gekke gewaarwording om daaruit een hap te nemen, maar we proeven toch maar. Al snel blijkt dat dit meer is dan een potje hazelnootpasta deluxe. De streng geselecteerde hazelnootjes lijken er wel in z’n geheel nog in te zitten, zo sterk is de smaak van de noccioli in de crème. Het potje gaat mee in de koffer, zodat we thuis van de simpele Nederlandse boterham een Italiaans feestje voor de smaakpapillen kunnen maken!

Guido-Castagna

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *