Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Casa Capriolo – vakantie aan de voet van ‘De acht bergen’

Het decor van de film De acht bergen, naar de bestseller van Paolo Cognetti, is het landschap van de Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta. Overweldigend en verbluffend mooi, zo ontdekte ook het Belgische koppel Marc en Britt, die meteen verliefd waren op dit stukje Italië.

Ze vonden er hun droomhuis, dat ze omtoverden tot vakantiehuis Casa Capriolo, zodat ook anderen van de ongerepte natuur van Valle d’Aosta kunnen genieten.

Samen met Lieve van het Belgisch-Italiaans verhuurkantoor Insolita nemen ze je in dit artikel mee naar Casa Capriolo. De perfecte uitvalsbasis als je – net als Pietro en Bruno in De acht bergen – de bergen wil verkennen.

Casa Capriolo – een project met veel ‘goesting’

Marc en Britt verbleven enkele jaren geleden samen met vrienden in Piemonte. In de tweede week van hun vakantie raakten ze verzeild in het grensgebied met de regio Valle d’Aosta.

In Valle, een klein gehuchtje van het dorp Pralungo, op zeven kilometer van Biella, waren ze te gast bij Francesca, een lokale keramiekkunstenares.

Wat hen onmiddellijk opviel, was de stilte, de overweldigende natuur, het uitzicht op de heuvelruggen, de Monte Mucrone en de machtige, snelstromende rivier Oropa. Net als Paolo Cognetti – en later ook regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, werden ze verliefd op de streek en besloten ze in een opwelling om er een casa di campagna te kopen.

Francesca, die iedereen in het dorp kent, bracht hen in contact met Piero, die maar al te blij was dat er interesse was voor zijn oude huis uit 1831. Dit was in erbarmelijke staat, maar toch voelden Marc en Britt vanaf het eerste moment dat ze hier hun droomhuis van zouden kunnen maken.

Of zoals Marc en Britt het zo mooi in het Vlaams zeggen: ‘Vanaf de eerste aanblik was er ‘goesting’ om dit project aan te gaan.’ Ze noemden het huis Casa Capriolo, ‘huis hert’, naar het eerste dier dat ze er tegenkwamen.

Van bouwval tot droomplek

Het kostte hen drie volle jaren van heen-en-weer reizen tussen België en Italië om het huis bewoonbaar te maken. Hierbij kregen ze veel hulp van lokale architect Franco Fortunato (met alleen al een naam die geluk brengt), die heel wat bekwame vakmensen in zijn netwerk heeft.

Zo werd bijvoorbeeld de mooie houten keuken door schrijnwerker Davide helemaal op maat gemaakt. Het zware granieten werkblad hadden Marc en Britt in België gevonden en met veel moeite op het dak van hun auto naar Italië getransporteerd.

Britt heeft feeling voor inrichting en kleuren. Ze voegde verschillende vintage en tweedehands objecten en meubels toe aan het interieur, waardoor het een gezellige en eigentijdse uitstraling heeft.

Casa Capriolo is een comfortabele droomplek geworden, zowel voor Britt en Marc zelf als voor hun gasten. Er zijn vier slaapkamers, vier badkamers en een gezellig, groot terras met adembenemend mooi uitzicht op de omliggende heuvels en het buurdorp Favaro in de verte.

Ontdek de omgeving van Casa Capriolo

Marc en Britt zijn ondertussen goed ingeburgerd in Valle. ’s Morgens worden ze begroet door buurman Beppe, die zijn koeien naar een hoger gelegen weide brengt. Voor een heerlijke pranzo of een uitgebreide cena schuiven ze vaak aan bij Una Franca in Favaro, waar twee zussen de heerlijkste regionale gerechten op tafel toveren, zoals brasato al Barolo of maltagliati alla zucca.

Regelmatig maken ze uitgebreide wandelingen door de prachtige natuur. Voor wandelaars en (sportieve) fietsers is de omgeving van Valle absoluut een paradijs.

Zo kun je via rustige bergwegen met klaterende riviertjes en fijne zwemplekken naar het Santuario di Oropa lopen. De ligging en architectuur van dit bedevaartsoord zijn indrukwekkend.

foto: Michele Vacchiano

Van daaruit kan je dan weer de bergen in trekken, van de Monte Mucrone tot de Monte Camino, met hetzelfde droomdecor als De acht bergen.

Boek je vakantie bij Casa Capriolo

Wil je een vakantie bij Casa Capriolo boeken, dan kan dat via de website van Insolita. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lieve via info@insolita.be of via 0032-473255500.

Insolita is het bedrijf van de Belgische Lieve Moors en haar Italiaanse collega Cosimo Spagnulo. Zij hebben in hun tienjarig bestaan een mooie portfolio van vakantiehuizen door heel Italië verzameld.

De rode draad in dat uitgebreide aanbod is dat ze alle huizen goed kennen. Ze hebben ze allemaal zelf bezocht en kunnen je daardoor ook veel tips geven voor mooie uitstapjes in de omgeving, voor een onvergetelijke vakantie.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *