Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De kleurrijke muren van Napels – van Totò en Maradona tot duikbrillen

De straten van Napels worden soms één groot toneel genoemd. Er gebeurt meer op een dag dan dat er in sommige andere plaatsen in een hele maand gebeurt…

Er is altijd leven. Naast het observeren van de druk gebarende mensen, de wapperende was aan de balkons en de soms veel te zwaar beladen scooters is er ook enorm veel te zien op de muren van de stad.

Als je alleen op pad bent, is het vaak niet meteen duidelijk wat je nu precies ziet. En sommige dingen zie je pas als je erop gewezen wordt. Daarom geven Iris en Joël van Ontdek Napels je alvast een kleine voorsprong en vertellen ze je het verhaal achter zes afbeeldingen die je gegarandeerd tegen komt op de muren van Napels.

Totò
Nee, in Napels is men niet gek op Charlie Chaplin. De man met het zwarte hoedje die je overal in de stad ziet, is een Napolitaan. En niet zomaar één!

Het is Napels’ bekendste acteur aller tijden: Totò. De ‘prins van de lach’ werd in 1898 geboren in Rione Sanità, de wijk waarin wij nu wonen. Ondanks dat zijn komische sketches stammen uit het zwart-wit tijdperk zijn ze nu nog steeds populair.

Afgelopen zomer werd er in Quartieri Spagnoli zelfs een hele steeg omgetoverd tot een groot eerbetoon aan Totò, in kleur. En dat ruim vijftig jaar na zijn overlijden…

Cuore di Napoli
Het geblokte rode hartje van Cuore di Napoli vind je overal in het centrum van Napels, maar vooral in de Quartieri Spagnoli en Montesanto, de buurten aan de Via Toledo.

Het hart is het symbool van een kunstproject van technologiestudenten aan de kunstacademie in Napels. Zij gebruiken de stad als hun laboratorium en hebben zo onder andere de Quartieri Spagnoli omgetoverd tot een van hun dynamische kunstwerken.

Hier vind je het hart op vlaggetjes, stickers, bordjes en muren. In dit interview vertellen de studenten je meer over dit project.

Diego Maradona
Dat Maradona ergens op de wereld nog enorm populair is, is voor veel Nederlanders en Vlamingen moeilijk te begrijpen. In Napels is de legende van deze Argentijnse voetbaltovenaar echter nog springlevend. Zijn status hier is te vergelijken met die van een heilige.

Maradona woonde zeven jaar in Napels. Tussen 1984 en 1991 won hij met SSC Napoli de enige twee landstitels in de historie van de club. Het symbool van de Italiaanse landstitel is dan ook een symbool dat je nog veel terug ziet op de oude muren van Napels, maar Maradona zelf zie je nog veel vaker opduiken. Tijdens onze Maradona Tour vertelt Joël je hier alles over.

Sii turista della tua città
‘Wees toerist in eigen stad,’ dat is wat het logo in de vorm van een verkeersbord de Napolitanen wil zeggen. In een stad waar men weinig op heeft met verkeersborden, is dit wellicht niet de beste manier van promoten, maar je kunt het desondanks niet missen als je door Napels loopt. Je vindt het op stickers (vooral op scooters) en op spandoeken.

Sii turista della tua città is een non-profit organisatie die bestaat sinds 2011. Hun missie is een Napolitaanse culturele revolutie te starten, waarbij de nieuwe generatie Napolitanen uitgenodigd wordt op een andere manier te leven en anders met hun stad om te gaan.

Men wil nieuwsgierigheid opwekken naar het artistieke en culturele erfgoed van het prachtige Napels. In de documentaire Langs Romeinse wegen zag je Rick Nieman graffiti verwijderen van een monument samen met de jongeren van Sii turista della tua città.

Ook dit spandoek met daarop de tekst ‘Napolitaans zijn is fantastisch’ is van de hand van Sii turista della tua città:

Liefdesbetuigingen
De vele graffiti op de muren van Napels is inmiddels iets geworden waar veel mensen de stad aan herkennen. Naast de vele gekleurde schilderingen van bijvoorbeeld graffiti-crew 1UP vind je ook veel teksten van jongeren op de muren.

De op het eerste gezicht lelijke creatieve uitspattingen zijn vaak een stuk mooier als je de tijd neemt om ze te lezen. Het zijn namelijk vaak liefdesbetuigingen. Van een jongen voor zijn meisje of tussen vrienden, die hun gevoelens voor elkaar willen vereeuwigen en delen met de hele wereld.

Blub
‘Je hoeft alleen maar te leren zwemmen en een duikbril te hebben.’ Dit is volgens straatkunstenaar Blub alles wat je nodig hebt om te overleven als je in een zee van moeilijkheden belandt.

Dat kunst kan zwemmen, laat hij overal in Italië zien en dus ook in Napels. Als je door de stad loopt, zie je op verschillende plekken kleine posters met onderwaterportretten. Van hedendaagse bekendheden, maar ook van historische figuren. Tijdens onze Street Art Tour is het altijd een sport voor mensen om als eerste een nieuwe Blub te spotten!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *