Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Marta – pittoresk vissersdorpje aan het Lago di Bolsena

Ons favoriete plaatsje aan het Lago di Bolsena is Marta. Dit kleine stadje ademt echt de sfeer van een vissersplaatsje, vooral dankzij de Borgo dei Pescatori, dat deel van de dorpskern dat direct aan het meer ligt en waar veel vissers wonen.

Hun bootjes dobberen zachtjes op de golven, de vissers zelf repareren hun netten of maken een praatje in de schaduw van de bomen langs het water. Reis je mee naar Marta?

Een bezoek aan de Borgo dei Pescatori

Marta is een karakteristiek vissersdorpje aan de oevers van het Lago di Bolsena, waar de tijd soms eeuwen stil lijkt te hebben gestaan. Het is heerlijk om door de middeleeuwse straatjes te dwalen, maar je zult vooral je hart verliezen aan de Borgo dei Pescatori, de visserswijk.

In het water dobberen tientallen kleurrijke vissersbootjes, de een wat roestiger dan de ander. Aan de kant hangen de netten uit en wordt er hier en daar wat verstelwerk verricht. Een groepje vissers bespreekt de vangst van de dag, verderop schildert een van de pescatori zijn boot in een kleur blauw die zo uit het meer lijkt te zijn gevist.

Als je bij een van de authentieke restaurants rondom het Lago di Bolsena vis eet, is de kans groot dat de vis door de pescatori van Marta gevangen is. Allereerst de coregone, die alleen in het Lago di Bolsena voorkomt, maar in het meer zwemt ook anguilla, paling, die al door Dante wordt genoemd in zijn Divina Commedia.

In canto XXIV, in Purgatorio, het deel over het vagevuur, schrijft Dante: ‘e quella faccia di là da lui più che l’altre trapunta ebbe la santa Chiesa in le sue braccia: dal Torso fu e purga per digiuno l’anguille di Bolsena e la Vernaccia’.

Dante verwees hier naar de gulzigheid van Martinus IV, een vraatzuchtige paus die zich graag tegoed deed aan de paling uit het meer, geserveerd in een saus van Vernaccia, de witte wijn die in de omgeving van het Toscaanse San Gimignano wordt gemaakt – een gerecht dat in een iets andere samenstelling al door de Etrusken werd bereid.

Paus Martinus IV overleed in 1285 in Montefiascone en zou volgens Dante door zijn gulzige inborst op de zesde ring van het vagevuur zijn beland.

Magnifiek uitzicht op Marta en het Lago di Bolsena

Na je bezoek aan de Borgo dei Pescatori klim je richting de achthoekige Torre dell’Orologio, de klokkentoren, met aan zijn voeten een groot panoramaterras vanwaar je schitterend uitzicht hebt over de daken van Marta en het betoverend blauwe meer. De toren maakte ooit deel uit van de verdedigingswerken die paus Urbanus IV in de dertiende eeuw liet aanleggen, maar waarvan nog maar weinig rest.

In mei kun je tijdens het evenement Marta tra le stelle, dat op het terras bij de Torre dell’Orologio wordt gehouden, in gezelschap van astronomen sterren kijken en tegelijkertijd genieten van de lokale specialiteiten.

Aan de voet van de toren prijken nog meer bezienswaardigheden, zoals het Palazzo Farnese, dat werd gebouwd in de renaissance, de kerk SS. Marta e Biagio en de Chiesa del Crocefisso. De SS. Marta e Biagio is gewijd aan de patroonheilige van Marta, San Marta di Betania, wier feest wordt gevierd op 29 juli.

Op de avond van 28 juli beginnen de feestelijkheden al, met een processie met boten, waarbij een beeld van de heilige Marta langs de oever vaart tot aan de Borgo dei Pescatori, waar ze wordt overgedragen aan het voetvolk en de processie te voet verder gaat, om het beeld terug te brengen naar de SS. Marta e Biagio.

Maar eigenlijk is elk straatje een bezienswaardigheid op zich, met mooie Maria-altaartjes, wapperende was, rustieke deuren…

Uitzicht op het Isola Martana

Maak na je ontdekkingstocht door het dorpje ook een wandeling over de boulevard langs het water, met een pier die een stukje het meer inloopt. Van hier heb je een prachtige kijk op het Isola Martana.

Strijk na je wandeling neer op een van de terrassen voor een glas Cannaiola, de lokale robijnrode wijn met DOC-keurmerk. Hij is ietwat zoet van smaak, met een zeer fruitig, intens aroma dat perfect past bij het karakter van dit kleurrijke vissersdorpje.

Het halvemaanvormige Isola Martana is het kleinste van de twee eilanden in het Lago di Bolsena. Het meet slechts ongeveer de helft van de oppervlakte van het Isola Bisentina. Tegenwoordig is het privébezit, dus je kunt het niet bezoeken. Je mag er wel omheen varen, op zoek naar het gedenkteken van Amalasunta, de koningin van de Ostrogoten die hier in het jaar 534 werd vermoord.

Het mirakel van Marta’s Madonna

Ook een bezoekje waard is de Grotta dell’Apparizione della Madonna, een grot waarin een standbeeld van Maria te vinden is. Ze heeft een teer gezichtje en een zachte glimlach. Het beeld is geplaatst ter ere van verschillende Mariaverschijningen die hier in de afgelopen zeventig jaar hebben plaatsgevonden.

Sinds 19 mei 1948 is Maria in deze grot, die eigenlijk niet meer dan een kelder is, aan verschillende mensen verschenen. Ze werd voor het eerst gezien door drie meisjes, Maria Antonietta, Ivana en Brunilde, alle drie negen jaar. Na de lunch wilden ze nog even wat bloemen plukken voor ze ’s middags weer naar school gingen. Om de bloemen te kunnen bewaren, wilden de meisjes de mand met pas geplukte klaprozen, margrieten en veldbloemen zo lang in een kelder laten liggen, om ze na schooltijd op te halen.

Eenmaal in de kelder zagen ze een helder licht, met in het midden Maria met het kindje Jezus in haar armen. De meisjes renden naar buiten en deelden hun ervaring met de in allerijl toegesnelde menigte. Iedereen wilde een kijkje in de kelder nemen, maar de Maria was verdwenen. Wel zag menigeen nog een helder licht.

Later werd Maria nog een aantal keer waargenomen, op en rondom deze kelder. Langzaam maar zeker werd de kelder een bedevaartsoord, met talloze briefjes aan de muur en bloemen voor Maria.

De Grotta dell’Apparizione della Madonna is altijd open. Elke dag wordt er om drie uur ’s middags de rozenkrans gebeden. Je vindt de grot op de kruising van de Via Verentana en de Via Capodimonte, aan de voet van de Torre dell’Orologio. Het Mariabeeld op onderstaande foto wijst je de weg.

Parkeren in Marta

Parkeren kan bij de haven, op de parkeerplaats op het Piazza Martiri di Cefalonia aan de Via Guglielmo Marconi, of verderop aan dezelfde weg, richting Borgo dei Pescatori, tussen Bar Papillon / Bar Gelateria Pigiolli en de waterkant.

Nog meer moois aan het Lago di Bolsena

Rondom het Lago di Bolsena is zo veel moois te zien en te ontdekken, dat we een uitgebreide route van in totaal ongeveer 65 kilometer hebben uitgestippeld, onderverdeeld in vier etappes. De eerste etappe voert van Bolsena naar Montefiascone, de tweede etappe leidt je van Montefiascone naar Marta en Capodimonte.

De derde etappe gaat van Capodimonte naar Gradoli, de laatste etappe brengt je van Gradoli terug naar Bolsena. Natuurlijk tippen we in elk van deze plaatsjes én onderweg bijzondere plekken die een stop waard zijn.

Bestel de route rondom het Lago di Bolsena

Deze route is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de pdf te downloaden. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *