Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Yoga in Livigno – helemaal zen in de bergen

Altijd al eens de zonsopgang vanaf een bergtop willen meemaken? Marloes neemt je mee op een yoga- en meditatie-wandeling in Livigno, om in alle vroegte optimaal te genieten van de rust en de prachtige uitzichten hoog in de bergen.

Marloes: ‘De wekker gaat vroeg. Het is nog donker als ik de gordijnen openschuif. Het ontbijt slaan we over, want de zonsopgang wacht. We wandelen naar de Carosello3000 lift, die speciaal voor deze wandelervaring extra vroeg opengaat.

Ik stap in de allereerste gondel die omhooggaat. Eenmaal boven loop ik direct naar de rand van het bergstation om het dal in te kunnen kijken. De zon komt langzaam boven de bergtoppen uit. Een adembenemend gezicht!

Ik ben er echt even stil van en vergeet dat het pas zes uur ‘s ochtends is. Met maar drie graden is het ook behoorlijk koud. Als iedereen boven is, warmen we dan ook even op met een kopje thee of koffie.

Onze yoga-instructrice Laura roept ons bij elkaar en vertelt wat we gaan doen. Het is de bedoeling dat we tijdens de wandeling en oefeningen zoveel mogelijk proberen bezig te zijn met ‘het hier en nu’.

We krijgen dan ook het verzoek om onze telefoons en camera’s in onze tassen te laten. Gelukkig is fotograaf Fabio Borga mee, om deze ervaring mooi vast te leggen zodat ik alles met jullie kan delen.

We vertrekken richting Mont da li Resa (route 157). Op een open vlakte beginnen we met rekken en strekken, het warm maken van de spieren. Tijdens de eerste oefening komen de zonnestralen net over de bergen het dal in en wordt de lucht heel langzaam lichter en warmer.

Het is zo vroeg in de ochtend nog even wennen naar het vinden van balans, maar Laura gidst ons door de oefeningen heen. Langzaam maar zeker worden we dan ook echt wakker.

Wanneer we een stukje lopen, ontstaan er al snel gesprekken over van alles en nog wat. Laura vraagt ons echter om ook niet meer met elkaar te communiceren en ons alleen nog maar te richten op onszelf en ons bewust te worden van de omgeving.

Deze verplichte stilte voelt even onwennig wanneer je met zo’n grote groep mensen samen bent, maar al snel merk ik dat ik veel meer details om me heen zie, de kleuren van de bloemetjes, de verschillende steensoorten en natuurlijk de prachtige bergtoppen. Laura geeft aan dat we moeten proberen om zoveel mogelijk ook met onze gedachten in dit moment te zijn.

Onderweg doen we verschillende yoga-oefeningen. Een oefening met een opvallend effect is het lachen. Dit hoeft niet per se een zichtbare glimlach te zijn; het kan zo subtiel zijn als het denken aan een lach.

Ik merk dat ik een brede lach op mijn gezicht krijg en ik voel me direct vrolijker. Ik krijg het gevoel dat ik steeds beter in staat ben om de omgeving in me op te nemen. Mijn gedachten, die in het begin nog alle kanten op raasden, zijn al een stuk rustiger.

We wandelen langzaam naar de top van Mont da li Resa. Afwisselend loopt het pad omlaag en omhoog, er zitten geen pittige klimmetjes in.

Na twee uur komen we aan bij de Madonon, op 2858 meter. De top ligt volledig in de zon. Vanaf hier heb je een nog weidser uitzicht over het dal en zie je in de verte zelfs het Lago di Livigno.

Op deze plek staat ook de schattige Rifugio delle Rezze. Hier wordt lekker warme thee voor ons gezet, terwijl wij ons in een kring rondom de Madonon scharen.

Bij de Madonon doen we een laatste meditatieve oefening. We nemen plaats in kleermakerszit, met blote voeten om extra goed te aarden. We starten met een ademhalingsoefening waarbij we wisselend door ons linker en rechter neusgat moeten ademen.

Het klinkt simpeler dan het is, maar het effect is heel groot. Alle gedachten die er nog zijn, stromen langzaam weg. Na deze oefening zijn we dan ook helemaal tot rust gekomen en nemen we iets in gedachten waar we dankbaar voor zijn.

Dat is niet zo moeilijk… De zon staat inmiddels al hoger en ik voel de warme stralen op mijn gezicht. Alle stress en drukke gedachten zijn uit mijn hoofd en ik voel me heel erg dankbaar en blij dat ik op deze supermooie plek mag zijn om dit mee te maken!

Na deze oefening drinken we een mok verse kruidenthee. Met een handje nootjes erbij voelt iedereen zich weer fit genoeg om aan de terugweg te beginnen.

Op de weg terug naar de Carosello 3000 loop ik eerst wat afgezonderd van de groep, voordat ik besluit weer aan te sluiten. Het is zo bijzonder om in stilte door de bergen te lopen, dat ik er graag nog wat langer van wil genieten.’

Wil je ook op pad met Laura, voor zo’n bijzondere ervaring in de bergen? Via deze link lees je wanneer het mogelijk is om deel te nemen aan de wandelingen. Je hebt overigens geen yoga- of meditatie-ervaring nodig. De oefeningen zijn voor iedereen goed te doen en te volgen.

met dank aan Fabio Borga voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *