Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De leukste tips voor een vakantie in Livigno

Dat je Livigno in de winter kunt bezoeken om te skiën of snowboarden, is voor velen al wel bekend. Maar wist je dat je er ook in andere seizoenen je hart kunt ophalen als bergliefhebber?

Zo kun je er belastingvrij shoppen, heerlijk wandelen en fietsen, klimmen en klauteren in enorme bomen, kajakken, suppen en heerlijk eten. Dankzij de hoogte van ruim 1800 meter is de lucht er altijd tintelfris en word je omringd door beeldschone bergen.

Eeuwenlang geïsoleerd
Het Italiaanse dorp Livigno ligt nét over de grens met Zwitserland, in de provincie Sondrio (Lombardije). Het heeft in de afgelopen tachtig jaar een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt.

Als je Livigno nu ziet, is het haast ondenkbaar, maar het dorpje verkeerde tot aan de jaren vijftig in grote armoede. Livigno was een echte landbouwgemeenschap die grotendeels afgesloten van de buitenwereld leefde, zeker in de wintermaanden. Alle toegangswegen raakten in de loop van het najaar besneeuwd en hierdoor raakte het dorp geïsoleerd.

In de jaren vijftig besloten de inwoners zelf om voortaan een bergpas sneeuwvrij te houden, waardoor in de winter niet alleen verse goederen aangevoerd konden worden, maar ook het toerisme op gang kwam.

Door het langdurige isolement ontstond het lokale dialect, het zogenaamde livignasco, dat ook nu nog voornamelijk wordt gesproken – vooral door oudere mannen. Als je het livignasco hoort, versta je misschien af en toe een woord Italiaans, maar verder begrijp je er waarschijnlijk weinig van, door de harde klanken en Germaanse invloeden.

Tussen 1965 en 1968 werd het stuwmeer van Livigno aangelegd door een Zwitserse aannemer. Om dit mogelijk te maken, was er een tunnel nodig, zodat men makkelijker materialen kon aanvoeren. Er is toen een tunnel gegraven die over de grens van Zwitserland en Italië heen loopt. Omdat deze tunnel in eerste instantie niet voor normaal verkeer werd gebouwd, is deze heel smal. Het is slechts een eenbaansweg, dus oppassen geblazen!

Zwitserland is namelijk helemaal niet gebaat bij een soepele doorgang richting Livigno. Men merkte al snel dat veel Zwitsers gretig gebruik maakten van de makkelijke grensovergang met Italië om daar groots in te slaan. Om dit tegen te gaan, werd een maximumwaarde vastgesteld van wat de Zwitsers vanuit Italië mochten invoeren.

Belastingvrij shoppen in Livigno
Livigno is namelijk éxtra goedkoop omdat het belastingvrij is. Er doen verschillende verhalen de ronde waarom dat het geval is. Volgens een van de oudste verhalen verdween de persoon die de belastingen ging innen in Livigno altijd op mysterieuze wijze.

Rond 1840 werd Livigno voor het eerst officieel belastingvrij verklaard door Oostenrijk-Hongarije. Pas in 1960 erkende Europa dit ook. De reden voor deze bijzondere status was allereerst het feit dat de vallei in de wintermaanden afgesloten was, maar ook de vrij grote armoede in dit deel van Italië.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd, maar het belastingvrij winkelen is gebleven. Livigno is daardoor flink in trek bij de shoppende toerist en zelf duidelijk welvarender geworden.

Dit zie je direct wanneer je door het centrum van Livigno loopt. Hoewel het maar een klein dorp is, heeft het een enorm aanbod aan winkels, van dure merkkleding tot outdoor benodigdheden.

Kleurrijke houten huisjes
De baita, lokaal dialect voor ‘oud huis’, bepaalt het uiterlijk van het dorp. Je ziet een bijzonder contrast tussen de oude houten vakwerkhuisjes en de moderne nieuwe winkels.

Opvallend tussen alle bruintinten zijn de felblauwe en groene accenten waarmee de raamkozijnen van sommige oudere huizen zijn opgefleurd. En niet zonder reden: had je namelijk geld om je huis van kleur te voorzien, dan was je bijzonder welgesteld.

Kleurige alpenbloemen sieren er ieder balkon en raam en maken van het centrum een ware kleurenpracht. Bij sommige huizen zie je buiten rekken staan met glazen flessen gevuld met gele arnicabloemen. Het extract dat hiervan wordt gewonnen, wordt gebruikt voor het maken van natuurlijke huidcrèmes.

Voor een overheerlijke cappuccino biedt het centrale piazza uitkomst. Bij Bivio is het prima toeven in de ochtendzon. Deze aan de buitenkant wat gewoontjes ogende plek voor een bergdorp heeft binnen een bijzonder decor. Zo hangt het plafond vol met onder andere oude fietsen en andere naar excentriek neigende prullaria. ‘s Nachts wordt deze plek omgetoverd tot een van de drukste uitgaansplekken van Livigno.

Klimmen en klauteren in het Larix Park Livigno
Na het shoppen is het tijd voor wat beweging! Even buiten het dorp ligt Larix Park Livigno, een klimbos waar iedereen, van jong tot oud, kan klimmen tussen eeuwenoude lariksen, die wel dertig meter hoog kunnen worden.

Er zijn verschillende routes uitgestippeld, variërend in moeilijkheid. Ook voor kinderen zijn er speciale routes, zodat je echt met het hele gezin een uitdagend bezoek kunt brengen aan het park.

Ervaring met klimmen is niet nodig, je leert hier stap voor stap hoe je je over het parcours kunt bewegen. Je kunt zelf beslissen welke routes je aandurft. Zo is er ook een route met vrijwel alleen maar ziplines. Omdat het park tegen een helling ligt, hoef je relatief weinig te klimmen om van de ene boom naar de andere te roetsjen.

Vergeet ook niet van het prachtige uitzicht te genieten als je op een van de plateaus staat en over Livigno uit kunt kijken.

Voor de avonturiers is er een nóg spectaculairder parcours in Val delle Mine, dat je dwars door de bossen voert en gebruik maakt van de obstakels die daar van nature al aanwezig zijn. Zo steek je riviertjes over en kun je over rotsen klauteren. Via deze link vind je meer info.

Waterpret op het Lago di Livigno
Aan het einde van de jaren vijftig sloten Italië en Zwitserland een overeenkomst om het water van de rivier de Spöl te gebruiken voor gemeenschappelijke doeleinden. Er werd een dam gebouwd en zo ontstond het stuwmeer Lago di Livigno, op 1816 meter hoogte. In de zomermaanden kun je op het Lago di Livigno heerlijk kajakken, surfen, roeien en zelfs suppen.

IJs eten bij Latteria di Livigno
Ben je dol op ijs, kaas, melk en boter? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Latteria di Livigno. De latteria ligt vlak bij het Lago di Livigno. Je ontbijt of luncht er met heerlijke, verse zuivelproducten, zoals een ovenvers broodje belegd met lokale kaas, een plank met verschillende soorten kaas om van te proeven of van een verse salade.

Latteria di Livigno maakt ook heerlijk ijs. Als je de lekkerste smaakcombinatie kiest, kijk je zo in de productiekamers waar al dat heerlijks wordt gemaakt. Vanaf het buitenterras heb je een waanzinnig uitzicht op de vallei waarin Livigno ligt.

Je vindt Latteria di Livigno aan de Via Pemont 911. De Latteria is iedere dag geopend van 8.00 tot 19.00 uur.

Culinaire wandel- en fietsroutes
Livigno heeft voor wandelaars en fietsers een vijftal culinaire routes op de kaart gezet. De verschillende routes laten wandelaars, bikers en culinaire fans de hele zomer genieten van de Italiaanse keuken. Traditionele recepten en sportieve activiteiten vormen de ingrediënten voor deze gastronomische routes voor lekkerbekken.

De culinaire routes combineren inspanning en natuur met genieten van een welverdiend streekgerecht op de mooiste plekjes in de bergen. Er is voor ieder wat wils, van de beginnende hiker tot de meer gevorderde avonturier.

De kortste route, naar berghut Alpisella Valley, heeft een lengte van 2,4 kilometer en duurt ongeveer een half uur. De langste trail is 10,2 kilometer en leidt je in twee tot drie uur naar Alpe Trèla.

Lekker eten bij Rifugio Tea da Memi
Lekker eten kun je in Livigno bijna overal, maar het meest authentiek eet je hier natuurlijk in een rifugio, een houten berghut, met op het menu een keur aan lokale specialiteiten, compleet met lokale wijnsoorten en plaatselijke likeuren.

Een onvergetelijke ervaring beleef je bij het echtpaar Leo (geboren en getogen in Livigno) en Francesca (uit Toscane). Samen runnen ze Rifugio Tea da Memi in de Val Federica.

Midden in de bergen wacht je een warm welkom aan een grote houten tafel die zo in het sprookje van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen kan. Beneden is een moderne keuken geïnstalleerd en de familie woont zelf op de bovenverdieping. Je mag er heerlijk rondkijken. Verbaas je over de combinatie van oude foto’s en een hypermoderne badkamer en televisie.

Aan tafel gaat alle aandacht naar het eten. De gerechten zijn met liefde gemaakt. Vul je bord met lokale kazen en honing en met vleeswaren als bresoala en slinzegha. Doe je vervolgens tegoed aan gnocchi, polenta en gebraden vlees, maar bewaar zeker ook een plekje voor de heerlijke warme apfelstrudel, tiramisù, amandelkoekjes of meringue, gevolgd door een kruidenlikeurtje.

Ook genieten van Leo’s en Francesca’s kookkunsten? Reserveer voor het diner vooraf wel even een plekje (dat kan ook via het VVV-kantoor in het centrum van Livigno). Lunchen kan bij Tea da Memi ook zonder reservering.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *