Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vigevano – een prachtig piazza & een museum vol schoenen

Veertig kilometer ten noordwesten van Pavia ligt Vigevano, met het prachtige Piazza Ducale en een museum met een bijzondere collectie schoenen.

Het Piazza Ducale is een van de mooiste pleinen van Italië. Dit plein werd in opdracht van Ludovico Sforza (ook wel ‘il Moro’ genoemd) tussen 1492 en 1494 aangelegd. In eerste instantie grensde het plein aan het kasteel waar Ludovico regelmatig verbleef als hij vanuit Milaan naar Vigevano reisde.

In 1680 gooide Juan Caramuel, een groot wiskundige en tevens aartsbisschop van Vigevano, het aanzicht van het plein volledig om. Hij liet de toegang naar het kasteel afbreken en tegelijkertijd een indrukwekkende nieuwe gevel van de Cattedrale di Sant’Ambrogio optrekken.

Op deze manier liet hij het plein niet langer aansluiten op het kasteel, maar op de kathedraal. Zo werd het kasteel letterlijk naar de achtergrond geduwd en stond de kerk weer centraal.

Om dit voor elkaar te krijgen, moest er een dusdanig grote façade voor de kathedraal worden geplaatst, dat een van de vier toegangspoorten tot de kathedraal helemaal geen toegang biedt tot de kathedraal, maar uitkomt op een straat. Een beetje misleidend dus, maar de opzet van de aartsbisschop was geslaagd: de kathedraal schittert als nooit tevoren.

Bewonder naast de kathedraal ook de Torre del Bramante:

Kijk ook goed naar de grond. Het plaveisel werd in de twintigste eeuw versierd met geometrische mozaïeken. De witte en zwarte steentjes zijn afkomstig uit de rivierbedding van de Po, die vlakbij stroomt.

Een museum vol schoenen
Aan het Piazza Ducale (op nummer 16 om precies te zijn) ligt een bijzonder museum: het Museo Internazionale della Calzatura. Een museum vol schoenen. Geen gekke combinatie als je weet dat Vigevano bekend staat om de schoenenindustrie.

In het museum wordt een grote collectie schoenen door de eeuwen heen gepresenteerd. Er is voor gekozen om vooral damesschoenen te exposeren, aangezien deze een grotere evolutie zouden hebben doorgemaakt dan herenschoenen.

Je bewondert er de mooiste modellen, echte kunstwerkjes waar je misschien niet echt op kunt lopen maar die vooral dienden om indruk te maken. De groene pumps die werden gedragen door Marilyn Monroe kun je tijdens je bezoek aan Vigevano beter thuis laten. Dankzij de ronde steentjes die dienen als bestrating, loop je hier beter op sneakers…

Het oudste en kostbaarste museumstuk is een schoen van Beatrice d’Este, de vrouw van Ludovico Sforza, maar er zijn ook schoenen van pausen, sporters, enorm hoge stiletto’s en een minuscuul schoentje dat nog kleiner is dan een muntje van een eurocent.

met dank aan het Museo Internazionale della Calzatura voor een aantal foto’s

Het museum is gratis toegankelijk. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag. Op dinsdag tot en met vrijdag kun je er terecht van 14.00 tot 17.30 uur, op zaterdag en zondag (en op feestdagen) van 10.00 tot 18.00 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *