Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een bezoekje aan de Mostra Mercato in Bienno

Benvenuti a Bienno, een middeleeuws dorpje in het hart van Valcamonica. Het wordt ook wel il paese del ferro, ‘het dorpje van het ijzer’, genoemd, vanwege de eeuwenlange ijzerbewerking in en om Bienno. Het ijzer bracht het plaatsje veel rijkdom, hetgeen nog altijd te zien is aan de elegante palazzi en het grote aantal kerken.

Tussen dit alles schitteren de zogenaamde tresendei, smalle steegjes met tegen elkaar aanleunende huizen, pittoreske cortili (binnenplaatsen), idyllische plekjes, talloze fonteinen en trotse torens.

Bienno is dankzij al dat moois uitgeroepen tot een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, en kreeg ook een Bandiera Arancione (‘Oranje Vlag’) van de Touring Club Italiano, het keurmerk voor gastvrije dorpjes.

Bienno is elke zomer het toneel van een van de grootste en bijzonderste markten van Noord-Italië, die elk jaar circa 150.000 mensen aantrekt: de Mostra Mercato. An nam er vorig jaar een kijkje.

An: ‘Dit jaar vindt de Mostra Mercato van Bienno al voor de zevenentwintigste keer plaats. De eerste keer, in 1990, werd de markt georganiseerd als een reizende antiek- en ambachtsmarkt, die twee dagen duurde. Elk jaar werd de markt groter en groter. Nu, anno 2017, is het een van de grootste markten van Noord-Italië die je maar liefst negen dagen lang kunt bezoeken. Het is een vaste afspraak in de laatste volledige week van augustus (dit jaar van 19 tot en met 27 augustus).

In het prachtige decor van het historisch centrum exposeren meer dan tweehonderd Italiaanse en buitenlandse artigiani, ambachtslieden, hun originele creaties. Naast de vaste antiquairs en kunstenaars, die al vanaf het begin aanwezig zijn, trekt de markt elk jaar nieuwe ambachtslieden aan, die met veel trots en passie hun zelfgemaakte meesterwerken tentoonstellen en verkopen. Kwaliteit en originaliteit zijn gegarandeerd en het gaat om unieke stukken.

Je ziet er schilders, beeldhouwers, smeden, houtbewerkers, pottenbakkers, glasblazers, mandenvlechters en lederbewerkers aan het werk. Ook wie houdt van juwelen en écht originele hebbedingetjes kan hier zijn hart ophalen.

De Mostra Mercato is echter veel meer dan een markt met de beste artigiani. Het is één groot feest met muziek en spektakel; vele muzikanten en straatartiesten zorgen voor sfeer en animatie. De Borgo degli Artisti en de plaatselijke musea openen hun deuren en geven demonstraties.

In de locande kun je de culinaire specialiteiten van Bienno proeven en er zijn ook heel wat kraampjes die de plaatselijke lekkernijen verkopen.

Ook kun je deelnemen aan een van de vele workshops (waaronder ijzerbewerking, het vergulden van voorwerpen, houtsnijwerk, keramiek beschilderen, pottenbakken en papierbewerking).

Om te bepalen wat je allemaal wil zien en doen, kun je het best bij aankomst in Bienno de speciale plattegrond van de Mostra Mercato halen. Daarop staan alle exposanten (ingedeeld per sector), eetgelegenheden, musea en plaatsen waar optredens en concerten plaatsvinden. Een extra folder geeft je nog meer details over het programma.

Bezoek bijvoorbeeld Tiziano Paulon, de man met snor die handige keukenjuweeltjes maakt. Zijn motto: ‘Se non si mangia con l’arte, se fa l’arte per mangiare’ – oftewel: ’Als je geen brood op de plank krijgt met kunst, maak je kunst om brood op de plank te krijgen’.

Cesano Maderno maakt bijzondere vazen en tafellampen.

De gepassioneerde Patricio Parada uit Chili ontwerpt zilveren en gouden juwelen.

Originele voorwerpen van ijzerdraad, van atelier Fildiferro:

Chimajarno maakt creatieve combinaties met knopen en juwelen:

CHIARAmenteUnico creëert unieke handtassen van Paglia di Vienna of stoelmatten.

Er zijn allerlei demonstraties, waaronder mandenvlechten…

en houtbewerking.

In het Fucina Museo (aan de Via Artigiani) kun je een demonstratie bijwonen van forgiatura (ijzerverwerking), met de originele kuipershamer aangestuurd door een watermolen. De meestersmeden tonen je een van de meest fascinerende oude ambachten van hun dorp en maken traditionele emmers en pannen.

Er zijn bijzondere muziekinstrumenten…

sympathieke schilderijtjes van Arialuce Dipinti…

en delicatessen uit Valcamonica…

Vier je eind augustus vakantie aan het Gardameer of verblijf je aan het Lago d’Iseo, aan het Lago d’Idro of in Valcamonica, plan dan zeker een uitstapje naar de Mostra Mercato. Meer informatie vind je op de website van de Mostra Mercato di Bienno.

Met deze video van een vorige editie kom je al helemaal in de stemming:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *