Download gratis de Ciao tutti app!

Rollin’ Genua: bezoek de Palazzi dei Rolli

Saskia en Willemijn zijn net terug uit Rome, maar de volgende reizen staan alweer voor de deur. Saskia vertrekt morgen naar New York, hier doen we verslag van onze laatste Venetiaanse veroveringen en Willemijn reist later deze week af naar Monferrato, Piemonte, voor een blog tour in het teken van wijn.

Vandaag reizen we echter eerst nog even met jullie naar Genua. Niet omdat Columbus van Genua vertrok naar het beloofde land, zoals Saskia morgen, maar omdat hier op 20 en 21 september de Rolli Days plaatsvinden.

Palazzi-dei-Rolli-Rolli-Days-Genua

Tijdens dit evenement staan de imposante Palazzi dei Rolli in het zonnetje. Deze Palazzi dei Rolli vormen een verzameling van ruim veertig palazzi, allemaal even mooi.

De verzameling palazzi dankt zijn naam aan de rollo, lijst, die in de zestiende eeuw werd opgesteld. Op deze lijst stonden alle palazzi die volgens het bestuur van Genua in aanmerking kwamen om als verblijf voor voorname gasten te dienen. De rollo keurde de palazzi onder andere op grootte, importantie en bellezza, schoonheid.

Alleen de allermooiste, allerbelangrijkste en allergrootste palazzi konden een toppositie op de lijst bekleden en mochten de belangrijkste hoogwaardigheidsbekleders onderdak bieden. Keizers, pausen, koningen, prinsen en ambassadeurs logeerden in de loop der tijd in de verschillende palazzi. Ook kunstenaars mochten er verblijven. Rubens bijvoorbeeld was zo onder de indruk van dit gastvrije systeem, dat hij voorstelde om het in heel Europa in te voeren.

Genua-Palazzi-Rolli

In 2006 werden de Palazzi dei Rolli, samen met de Strade Nuove, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wie alle 42 palazzi wil bekijken (ze dragen allemaal een rood bordje met een nummer), moet een paar dagen Genua plannen, want het zijn er te veel om op één dag te zien. Zeker omdat een aantal palazzi ook te bezoeken is. Zo vormen het Palazzo Rosso, het Palazzo Bianco en het Palazzo Tursi gezamenlijk de Musei di Strada Nuova.

Gargoyle Head - Palazzo Tursi Genova Palazzo Rosso in Genoa Italy

In het Palazzo Spinola di Pellicceria vind je de Galleria Nazionale di Palazzo Spinola, met werken van onder anderen Antonello da Messina, Rubens en Van Dyck.

Palazzo Doria-Spinola (1543, UNESCO site). Genoa, Italy

Ook het Palazzo Reale herbergt een museum, met schilderijen van Tintoretto, Strozzi en wederom Van Dyck.

Palazzo-Reale-Genua-Palazzi-dei-Rolli

Wie ook de andere palazzi wil bewonderen, vereert Genua het best met een bezoek tijdens de Rolli Days (op 20 en 21 september dus en meestal ook elk jaar in maart en mei). Veel van de Palazzi dei Rolli openen dan hun deuren en er zijn verschillende bijzondere tentoonstellingen, evenementen, concerten en andere feestelijkheden om de prestigieuze palazzi extra in het zonnetje te zetten.

Ontdek nog meer moois aan de Rivièra!
In onze ruim 450 pagina’s tellende Special ontdek je nog veel meer moois aan de Rivièra – een van de weinige stukjes Italië (en een stukje Frankrijk) waar het het hele jaar goed toeven is. Er heerst altijd een aangenaam klimaat, met zeer zachte winters en zonnige zomers. Er bloeien niet voor niets zo veel kleurrijke oleanders, bougainvilles en zelfs palmbomen!

Ciao-tutti-Special-32-Italiaanse-Rivièra

Bestel deze Special voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *