Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Truffels zoeken en proeven in Le Marche

Herfst in Italië betekent truffels zoeken én proeven. Jeannette Kalfsterman neemt je vanuit haar tweede thuis in Le Marche mee op truffeltocht.

Truffels – het witte goud van Le Marche

Jeannette: ‘Als ik mensen vertel dat er op ons landgoed witte truffel te vinden is, dan krijg ik bijna altijd de volgende reacties: ‘Truffels in Le Marche? Die komen toch alleen voor in Piemonte?’ ‘Wat leuk! Zoeken jullie met varkentjes?’ Er bestaan nog veel misverstanden over truffel – vandaar een blog over deze bijzondere herfstvondst.

De truffel is een zwam die onder de grond groeit, op de wortels van verschillende boomsoorten. Een schoonheid is deze wrattige, knolvormige paddenstoel zeker niet, maar ontzettend lekker is ‘ie wel, of je hem nu over verse pasta schaaft of over een bordje roerei.

Truffels zijn bijna het hele jaar door te vinden, maar de herfst is toch wel het truffelseizoen bij uitstek. De meest bekende is de witte truffel, de tartufo bianco, die (relatief) zeldzaam is.

Eekhoorns zijn dol op truffels en zorgen voor verspreiding ervan. Ook varkens en wilde zwijnen woelen graag met grootse gebaren de grond los om deze lekkernijen te vinden. Vandaar dat vroeger varkentjes werden ingezet bij het opsporen van truffels. Helaas zijn zij net iets te dol op truffel; het risico bestaat dat ze de buit direct naar binnen schrokken.

Tegenwoordig gaat men met honden op truffeljacht. Vooral de Lagotto Romagnolo is erg bedreven in het speuren naar truffels. De oorsprong van dit vriendelijke krulharige hondenras gaat eeuwen terug. Deze Italiaanse truffelhonden staan al van oudsher bekend om hun uitzonderlijke reukvermogen.

Maar hoe zit dat nu met truffels in Le Marche? Onze regio wordt steeds bekender als truffelgebied en draagt dit met trots uit. Vanaf begin oktober start de jacht op de witte truffel. Voor de truffeljager is dit hét hoogtepunt van het jaar – en voor ons wordt het dat ook steeds meer.

Le Marche heeft twee belangrijke truffelcentra Acqualagna en Pergola (in de buurt van La Fenella). In Pergola wordt elk oktoberweekend de Fiera Nazionale del Tartufo Bianco gehouden, een feestelijke markt met herfstlekkernijen en een belangrijke plaats voor de truffel. Elk jaar is het weer een drukte van belang, met een levendige handel.

Op truffeljacht

Als de herfst zijn intrede doet, organiseren we voor onze gasten een aantal truffelarrangementen. Zaterdagochtend om zes uur arriveert  truffeljager Davide met zijn hond Luna. Onze eigen honden moeten – geheel tegen hun zin – binnenblijven, omdat ze Luna anders afleiden van haar taak.

De truffelliefhebbers gaan met Davide op pad, de heuvels in. De meeste kans om de witte truffel te vinden is buiten de gebaande paden, in de buurt van de beek en eikenbomen. Of er wat gevonden wordt, is een kwestie van veel factoren. Is bijvoorbeeld het voorjaar niet te droog geweest? Zijn de wilde zwijnen ons niet voor geweest?

Als Luna een truffel signaleert, gaat er een zucht van opluchting door de groep. Davide graaft heel voorzichtig met zijn spade de truffel uit. Luna krijgt als beloning een worstje, voor ze op zoek gaat naar de volgende schat.

De gevonden witte truffel wordt door iedereen bewonderd. ‘s Avonds kookt onze Italiaanse chef-kok Giuseppe de sterren van de hemel tijdens een viergangendiner, met het witte goud in de hoofdrol!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *