Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3 mooie fietsroutes in het zuiden van Le Marche

Le Marche wordt wel eens ‘het best bewaarde geheim van Italië’ genoemd. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de hoeveelheid en diversiteit aan fietsroutes die hier op je wachten.

Er zijn eenvoudige fietsroutes voor wie een ontspannen tochtje wil maken, je kunt (bijna) langs de hele kust fietsen en ook voor wielrenners en mountainbikers die wat meer uitdaging willen, is er volop keuze aan fietstochten.

© foto’s: Marco Biancucci voor Cantina dei Colli Ripani

Lilian van Casa Torre deelt in deze blog drie bijzondere fietsroutes in het zuiden van Le Marche. Haar partner Pepijn fietst al ruim tien jaar vanuit hun vakantiewoning in Ripatransone, in de provincie Ascoli Piceno, en ze deelt onder meer zijn favoriete route. Andiamo?!

© foto: Marco Biancucci voor Cantina dei Colli Ripani

Fietsen langs de Adriatische Zee
van Cupra Marittima naar Porto Ascoli

We beginnen met een route langs het strand. Lilian: ‘Deze fietsroute van circa vijftien kilometer voert volledig langs de Adriatische kust. Vanaf Cupra Marittima fiets je over de strandpromenades van mooie badplaatsen als Grottammare en San Benedetto del Tronto.

De gehele route is vlak en hierdoor ook geschikt voor een fietstocht met het hele gezin. Het fietspad loopt voornamelijk tussen het treinspoor en het strand, zodat je nauwelijks last hebt van autoverkeer. Je moet wel een beetje opletten voor voetgangers, die op weg naar het strand het fietspad kunnen oversteken.

Vergeet onderweg niet om bij een van de vele strandtenten te stoppen voor een heerlijke kopje koffie, lunch en/of gelato of strijk even lekker neer op het strand voor een duik in zee.

Na een pauze kun je ook weer op de fiets terug van Porto Ascoli naar Cupra Marittima. Via de bekende weg maar dan vanuit een nieuw perspectief!

Via deze link vind je de details van deze fietsroute op Komoot. Voor jonge kinderen kunnen twee keer vijftien kilometer net te veel zijn. Als de beentjes echt te moe zijn, kun je vanaf Porto Ascoli ook met de trein terug naar Cupra Marittima.

Heb je geen eigen fiets meegenomen op vakantie? Dat is geen probleem. In Cupra Marittima kun je bij Carlitos Bike (aan de Corso Vittorio Emanuele II 89) fietsen in alle maten en uitvoeringen huren. Vooraf reserveren is wel aan te raden, je kunt hen mailen via carlitosbike@hotmail.it of bellen via 0039-0735779545.

Vanuit Ripatransone door het binnenland van Le Marche

Ripatransone ligt op bijna vijfhonderd meter boven zeeniveau. Elke keer als wij ernaartoe rijden, wat met de auto al een behoorlijke klim is, verbaas ik mij over de vele fietsers die deze berg bedwingen.

Je kunt Ripatransone op zes verschillende manieren bereiken, vanaf de zeezijde of vanuit het binnenland. Welke route je ook kiest, je wordt altijd beloond met prachtige uitzichten over het glooiende landschap van Le Marche.

Ripatransone is met recht een van de zeven mooiste balconi, balkondorpjes met prachtig uitzicht, van de regio Le Marche.

De mooiste route die je vanuit Ripatransone op de pedalen  kunt maken, is volgens Pepijn deze fietsroute voor de ervaren fietser, van circa vierenvijftig kilometer, met Ripatransone als begin- en eindpunt.

De route voert door een aantal karakteristieke dorpjes met geweldige vergezichten, zoals Massignano, Montefiore dell’Aso (een van de borghi più belli d’Italia), Carassai, Montalto delle Marche en Cassignano.

Mooie, soms lange beklimmingen, die nooit echt heel steil worden, worden afgewisseld met spectaculaire afdalingen, waarbij de wegen niet altijd in top conditie zijn. Goed gecheckte remmen zijn dus geen overbodige luxe, maar echt noodzakelijk.

Onderweg geniet je van het uitzicht over olijfboomgaarden, uitgestrekte zonnebloemvelden en rijen wijnranken, met hier en daar verstilde dorpjes, die zich boven op de heuvels vast lijken te klampen. Maar zelfs in het allerkleinste dorpje vind je een koffiebar, waar je tussen de locals even bij kunt tanken.

Ben je (nog) geen goed getrainde fietser, laat je dan zeker niet weerhouden om van deze tocht te genieten. Bij CiClicco aan de Via Montegrappa 94-96 in Grottamare kun je namelijk ook e-bikes huren, waarmee je de heuvels een stuk makkelijker kunt bedwingen.

Vreccia e Vi’ – gravel en wijn

Dit jaar werd er in juli in Ripatransone de wielerronde Vreccia e Vi’, gravel en wijn, georganiseerd. Omdat dit meteen een groot succes was, zal de ronde volgend jaar opnieuw plaatsvinden, maar natuurlijk kun je op andere momenten in het jaar ook zelf op pad.

Vreccia e Vi’ is een uitdagende route voor gravel- en mountainbikers, met behoorlijk wat hoogtemeters. De route van bijna vijfendertig kilometer vind je via deze link.

© foto: Marco Biancucci voor Cantina dei Colli Ripani

Nog meer fietsroutes in het zuiden van Le Marche

Op het Komoot-profiel van Casa Torre vind je nog veel meer routes in deze regio, voldoende voor jaren fietsplezier!

Tirreno Adriatico

Ben je van plan, om in de vroege lente op vakantie naar Le Marche te gaan? In maart wordt de bekende wielerronde Tirreno Adriatico gereden. De wielrenners komen ook in Ripatransone. Erg leuk om samen met de locals de deelnemers aan te moedigen!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *