Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Montesoffio – wegdromen bij het mooiste uitzicht van Le Marche

Soms heb je behoefte aan een paar dagen niks. Een beetje schommelen in je hangmat, wegdromen bij het uitzicht over een goudgele en groene lappendeken, lezen aan het zwembad met een frisse duik als afwisseling, een cappuccino drinken in een verstild burchtdorpje…

zonnebloemen-Le-Marche (1)

Dit jaar kiezen we Country house Montesoffio als bestemming voor ons ‘even lekker niks’-weekend. Na een prachtige tocht door de heuvels van Le Marche, worden we verwelkomd met een stevige onweersbui. De lucht boven Barchi, het nabijgelegen stadje dat zo lijkt te zijn weggelopen uit de middeleeuwen, ziet er even angstaanjagend uit.

Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (3)

Gelukkig is het gedonder slechts van korte duur en kunnen we alsnog op het overdekte terras voor het huis aanschuiven voor het welkomstdiner. We maken kennis met de andere gasten én met de kookkunst van Anja en Emile, de eigenaren van Montesoffio.

Country-House-Montesoffio-2 Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (1) Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (4)

De eerste glazen wijn van eigen landgoed gaan vergezeld van taralli en bruschetta met tomaat. De primo, een pasta met heerlijk romige citroensaus, laat de laatste zweem van de onweersbui verdwijnen – elke hap smaakt naar zomer.

Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (5) Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (6)

Het vlees met gegrilde groenten en aardappeltjes uit de oven is perfect op smaak en doet ons lui achterover leunen. Wat is het toch heerlijk om na een lange reis zo aan te kunnen schuiven… Voor het toetje veren we overeind: de zelf gebakken ricottataart wordt geserveerd met abrikozen uit eigen tuin. Een perfecte combinatie, die nog smakelijker is met een glaasje van Montesoffio’s dessertwijn Morfeo. Een heerlijk slaapmutsje!

Dankzij het weldadige welkom, de heerlijke wijn en de stilte die hier heerst, slapen we voor ons doen een gat in de dag. Ook tijdens het ontbijt (met vers gebakken brood uit de keuken van Montesoffio) merken we op dat er op het landgoed een opvallende rust heerst. Je hoort geen verkeer en de buren wonen zo ver weg dat je de auto moet nemen om een praatje te maken. Zo af en toe blaft er een hond of hoor je een vogel zijn genoegen uiten vanuit de heg, maar verder is het heerlijk stil.

wijnranken-Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (4) zwembad-Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (3)

Montesoffio ligt dan ook op een zeer uitgestrekt landgoed, van maar liefst 6,5 hectare. Op het terrein verbouwen Emile en Anja hun eigen druiven, maar je vindt er ook een olijfgaard en fruitbomen. Er is genoeg plek om een hangmat te installeren om te lezen, te schrijven of simpelweg te genieten van even lekker niks doen.

Op nog geen half uurtje rijden ligt de Adriatische Zee, maar wij genieten vooral van het zwembad. Nog niet eerder trokken we lome baantjes met zo’n prachtig uitzicht. Zover je kunt kijken, word je omringd door glooiende heuvels in frisse tinten groen en warm, zonnig geel.

zwembad-Countryhouse-Montesoffio-Le-Marchezwembad-Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (2) zwembad-Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (4)

Bellissimo Barchi
De eerste dag houden we het bij het bewonderen van het uitzicht, maar de tweede dag begint het toch te kriebelen en gaan we na het ontbijt de omgeving verkennen. We rijden door velden vol bloeiende uien naar Barchi, dat we vanaf Montesoffio al zien liggen, hoog op een heuveltop.

uienvelden-bij-Montesoffio-Le-Marche (1) uienvelden-bij-Montesoffio-Le-Marche (1a) uienvelden-bij-Montesoffio-Le-Marche (3) uienvelden-bij-Montesoffio-Le-Marche (4)

We wandelen over de Via Mura al Mare (met aan de horizon, achter de glooiende heuvels, de zee) en over de Via Mura al Monte, aan de andere kant van het dorpje, met een panoramische kijk over de heuvels in het binnenland.

Barchi-Via-Mura-al-Mare (1) Barchi-Via-Mura-al-Mare (2) Barchi-Via-Mura-al-Monte (1) Barchi-Via-Mura-al-Monte (2)

We bewonderen fotogenieke doorkijkjes, prachtige porte (deuren), het kleine Museo Orci e Orciai en details als brievenbussen, Mariabeeldjes en oude lantaarns. Er is zelfs een plaatselijk Ministero del Lavoro…

Barchi-Le-Marche (2)Barchi-Le-Marche (1a) Barchi-Le-Marche (1b) Barchi-Le-Marche-details (1) Barchi-Le-Marche-details (2) Barchi-Le-Marche-details-deuren (3) Barchi-Le-Marche-details-deuren (4)Barchi-Le-Marche-details-deuren (1) Barchi-Le-Marche-details-deuren (2) Barchi-Le-Marche-details-deuren (5)Barchi-Le-Marche-details (5)

Na onze wandeling door de straatjes van Barchi bestellen we een cappuccino bij Bar Memphis, de lokale koffiebar die tevens dienst doet als kiosk.

Bar-Memphis-Barchi-cappuccino Bar-Memphis-Barchi-cappuccino-2

De eigenaar tipt ons om even bij ‘de buren’ te kijken: de forno comunale, de gemeenschappelijke oven, wordt al opgestookt voor het grote pizzafestijn dat die avond zal plaatsvinden. Als hij hoort dat we bij Montesoffio verblijven, nodigt hij ons meteen uit om een stuk pizza mee te komen eten.

Barchi-pizzata-forno-comunale-pizza (2) Barchi-pizzata-forno-comunale-pizza (3)

Pizzata al Vecchio Forno Comunale
Dat laten we ons geen twee keer zeggen, dus die avond keren we terug naar Barchi. De vanochtend nog zo stille straatjes hebben een flinke gedaantewisseling ondergaan. Heel het dorp loopt uit voor dit pizzafestijn.

Aan lange tafels genieten dorpsbewoners en bezoekers van vers gebakken pizza al taglio, direct afkomstig uit de gemeenschappelijke oven. Er is pizza rossa (met tomatensaus), pizza bianca (met alleen mozzarella) en pizza farcita (met allerlei lekkers als worst of groente als topping).

Barchi-pizzata-pizza (1) Barchi-pizzata-pizza (3) Barchi-pizzata-pizza (7)Barchi-pizzata-pizza (2) Barchi-pizzata-pizza (5) Barchi-pizzata-pizza (8) Barchi-pizzata-pizza (11)Barchi-pizzata-pizza (4)

We bestellen er een biertje bij en genieten van zowel de pizza als de sfeer. Nadat de eerste stukken pizza verorberd zijn, is er live muziek en wordt er volop gedanst. Ook de kleinste inwoners van Barchi swingen naar hartenlust mee. Geweldig wat de jongeren van Barchi – de initiatiefnemers van deze avond – weten te organiseren!

Later in de zomer (meestal in augustus) organiseren deze jongeren ook een zogenaamde Tavlata – een groots diner waar het hele dorp voor uit loopt. Daar gaan we graag nog een keer voor terug. Alla prossima dus!

Ook genieten van een heerlijke vakantie bij Country house Montesoffio? Je vindt deze fijne plek even buiten Barchi, in de provincie Pesaro-Urbino (Le Marche). Voor meer informatie en reserveringen kun je contact opnemen met Anja & Emile via info@montesoffio.com of via 0039-3347798192 (van april tot en met november) of anders via 0031-644172608.

wijnranken-Countryhouse-Montesoffio-Le-Marche (5)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *