Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De beeldentuin van Villa Buonaccorsi in Potenza Picena

Als je in de regio Le Marche zuidwaarts langs de prachtige Riviera del Conero rijdt, naar Potenza Picena, dan is het zeer de moeite waard om even rechtsaf richting het dorp Montecanepino te rijden. Na zo’n vijf kilometer kom je dan Villa Buonaccorsi tegen, een juweeltje van een villa met bijzonder mooie tuinen.

De villa werd gebouwd in de zestiende eeuw, in opdracht van de graven van Buonaccorsi, een oude familie uit de provincie Macerata. De villa werd uitgebreid en herbouwd tussen 1745 en 1750. In de negentiende eeuw werden er nog andere gebouwen, opslagplaatsen en stallen, aan toegevoegd. Tot 1969 mochten de Buonaccorsi’s het hun eigendom noemen, daarna kwam de villa in andere handen.

Als je door de poort het terrein oploopt, lijkt het alsof je een filmset betreedt. Het cliché ‘alsof de tijd heeft stilgestaan’ past hier perfect. Je krijgt onmiddellijk het gevoel alsof je de geschiedenis inloopt. Zelfs de oude elektriciteitsleidingen, buitenlampen en een roestende Vespa tegen de buitenmuur lijken wel eeuwen oud te zijn.

Anderzijds zou je kunnen zeggen dat de tijd juist níet heeft stilgestaan want de huidige eigenaren hebben sinds 1969 niet heel veel aan het onderhoud gedaan. Een ingestorte trap en afbladderende muren geven de villa en de gebouwen een vervallen, maar daarmee ook een heel authentiek karakter.

De villa is nu alleen voor huwelijken en andere feestelijke gelegenheden te huur. Een heel eigen sfeer is gegarandeerd. Alle andere bezoekers kunnen zich laven aan het meest bijzondere element van Villa Buonaccorsi: de tuin die zich achter de villa uitstrekt. Al vanaf het begin van het bestaan moet deze tuin beroemd zijn geweest want in die tijd sprak men niet over de Villa Buonaccorsi, maar over de Giardino Buonaccorsi.

De gelijknamige familie werd in 1701 door paus Clemens XI in de adelstand verheven. De kersverse graaf vierde deze nieuwe status door opdracht te geven de villa en tuin te verfraaien.

Zeven jaar later overleed hij en zette zijn zoon Raimondo zijn werk voort. Over hem is niet veel bekend, behalve dat hij in 1699 trouwde. Het was een vruchtbaar huwelijk, met maar liefst achttien kinderen…

Wellicht speciaal voor die kinderen bedacht hij allerlei spannende en grappige verrassingen, zoals een poppentheater dat bewoog op waterkracht. Ook kon je zomaar opeens besproeid worden als je ergens langsliep, dankzij listig opgestelde waterfonteinen.

Een beeld van Pan met fluit op het bovenste niveau zou, zodra iemand in zijn gezichtsveld liep, vrolijke noten beginnen te spelen.

De unieke tuin bestaat uit vijf niveaus, met uitzicht over de omgeving tot aan de Adriatische Zee. Er zijn fonteinen, kleurrijke bloemen en nissen vol beelden. Achter een enorme muur van groen is zelfs een kleine kapel, gewijd aan San Filippo Neri.

In totaal staan er meer dan honderd beelden in de tuin, in een grote variëteit. Van engeltjes en gemaskerde dwergen tot figuren uit de Napolitaanse commedia dell’arte, van Romeinse keizers tot mythologische figuren en goden toe.

Alle beelden zijn vervaardigd door beeldhouwer Orazio Marinali. Hij zou elk beeld gebaseerd hebben op werkelijk bestaande mensen, die hij het karakter gaf van de figuren uit de Italiaanse komedies en geschiedenis.

Op het laagste niveau staat een stenen kas. Hier worden nog altijd de citroenplanten opgekweekt totdat ze sterk genoeg zijn om in de tuin geplant te worden.

Je vindt Villa Buonaccorsi aan de Contrada Giardino in Porto Potenza Picena (Macerata). De tuin is alleen op afspraak te bezichtigen. Bel daarvoor ruim voor je langs wil komen naar 0039-0733687927.

Meer tips voor je vakantie aan de Riviera del Conero vind je op de website RivieradelConero.info. Hier kun je ook gratis een mini-reisgids downloaden.

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna 700 pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special voor € 6,95

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *