Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carnaval in Offida – van een stierengevecht tot een afscheidsvuur

Vorige week nam Vanessa van Villa Bussola ons mee naar het carnaval in Ascoli Piceno. Vandaag dompelen we ons onder in het feestgedruis in Offida.

Vanessa: ‘Offida torent hoog boven de glooiende heuvels uit, omringd door wijngaarden waar de beste wijnen van de streek worden gemaakt, zoals de heerlijke Pecorino (mijn favoriet), de Offida Rosso, de Passerina (mijn tweede favoriet) en de Rosso Piceno.

Een bezoek aan de Enoteca Regionale, in het voormalige Convento di San Francesco, mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens een verblijf in de omgeving. Al kom je er in deze tijd van het jaar ook voor een andere reden: het uitbundige carnaval.

Hoewel Offida op nog geen dertig kilometer afstand van Ascoli Piceno ligt, viert men hier op een totaal andere manier carnaval. Il carnevale offidiano staat bekend om zijn bijzondere festiviteiten en rituelen. Volgens traditie ontvangen de bewoners van het middeleeuwse dorp op donderdagavond de sleutels van het dorp, dat vanaf dat moment symbolisch in hun handen is.

Carnevale guarisce ogni male
Het Italiaanse gezegde ‘carnaval geneest elk kwaal’ past perfect bij deze manier van carnavalsvieren. Iedere zorg, elk onaangenaam gevoel wordt voor even vergeten (of in dit geval weggedronken…). Wijn is er namelijk ook tijdens het carnaval in overvloed.

Maar laten we beginnen bij het begin. Het is een maand lang een opeenvolging van festiviteiten waarbij een vast programma gevolgd wordt. Zo starten we met la domenica degli amici (de zondag van de vrienden), de dag dat de bewoners van het dorp hun vrienden uitnodigen om gezamenlijk feest te vieren.

Het is een eer om erbij te mogen horen! Meestal wordt er gezamenlijk thuis met de hele familie en alle vrienden uitgebreid geluncht en gedronken om vervolgens naar het oude centrum te lopen om de andere families (en hun vrienden) van de verschillende congreghe (de verschillende gemaskerde groepen Offidianen) te ontmoeten en om nog meer te drinken, te dansen, te zingen en plezier te maken.

Het weekend erop is het opnieuw feest, met weer veel gezelligheid, muziek en – wederom – wijn. Het is dan la domenica dei parenti, oftewel de zondag van de familieleden.

Om even een idee te geven hoe het carnaval hier leeft: mijn vriendinnen uit Offida hebben al begin januari aangekondigd dat ze tijdens de carnavalsmaand niet bereikbaar zullen zijn en dat we ze vooral niet op de sportschool hoeven te verwachten.

Uiteraard worden er ook kinderfeesten, gemaskerde partijen en elegante veglioni di carnevale gehouden, maar de twee hoogtepunten worden in Offida bereikt met Lu Bov Fint op de vrijdag voor carnaval en met Li Vlurd als afsluiting van het carnaval.

Een carnavalesk stierengevecht
Lu Bov Fint (dialect voor il bove finto, de nep os) bestaat uit de jacht op een os. Tot 1849 was het een echte os, nu is het dus een nep os, een frame van hout en ijzer dat verfraaid is met een wit-rood doek met een zeer uitgesproken staart en hoorns.

De os wordt ‘bestuurd’ door twee mannen die hem dragen. Ze zitten in zijn buik en zien dus niet waar ze lopen. De os stort zich in een gevecht met de menigte.

Lu Bov Fint rent urenlang door de straten en over de pleinen van het dorp, soms met scherpe bochten, vaak met plotselinge schokkerige bewegingen, in een poging het publiek te verrassen en de toeschouwers naar de zijkanten van de straat of onder de arcades van het Piazza del Popolo te duwen.

De os wordt opgezweept en gevolgd door een schreeuwende menigte van mensen die een guazzarò dragen, de typische witte mantel met rode versieringen (iedere congrega heeft een eigen traditioneel kostuum met een rode versiering die de congreghe van elkaar onderscheidt). Ze hebben zwarte asvegen in het gezicht.

Het verhogen van de adrenaline draagt flink bij tot de staat van intoxicatie van de deelnemers, vooral diegenen die zich onder de os bevinden en die constant voorzien worden van wijn. Als toeschouwer zonder guazzarò mag je niet meedoen aan het gevecht, maar dat zal de pret zeker niet drukken. Ook vanaf de zijlijn is het bijzonder indrukwekkend om mee te maken.

In de schemering wordt Lu Bov Fint symbolisch gedood door met de hoorns de kolom van het stadhuis aan te raken. Hier hangt nog steeds de haak waaraan in het verleden de echte os werd vastgebonden. Dan start de processie door het dorp, met de os als  trofee, met als achtergrondmuziek addio Ninetta addio (‘vaarwel Ninetta vaarwel’), de aangepaste versie van een erg aanstekelijk patriottisch oorlogslied dat op de slagvelden gezongen werd en nu het officiële carnavalslied van Offida is.

Vreugdevuur
Het einde van het Carnavale di Offida wordt ingeluid met de beroemde en beruchte parade Li Vlurd. Het hele dorp verzamelt zich rond vier uur ‘s middags. Wie niet uit Offida komt is kleurrijk verkleed, maar de locals herken je onmiddellijk aan hun guazzarò.

De lokale radiozender zorgt vanaf het terras van het stadhuis voor het muzikale entertainment. Iedereen is vrolijk en loopt rond, maakt een praatje, danst, zingt mee en groet enthousiast vrienden en bekenden. De sfeer is heel gemoedelijk en nodigt uit om mensen aan te spreken.

De meeste mensen hebben hun eigen drank meegenomen: wijn of vino cotto of mistrà (twee lokale, vaak zelf gebrouwen drankjes), die ze graag met iedereen delen. Wij zorgen wel dat een van ons de bob is, vorig jaar was ik aan de beurt en heb ik me (met moeite) netjes aan de regels gehouden. De sfeer nodigt werkelijk uit om even alle remmingen los te gooien!

Rondom het plein zijn diverse plekken waar je drankjes en natuurlijk ook eten kunt halen. Er wordt van alles verkocht, maar de frittelle (platte deegrondjes die vers gefrituurd zijn en je zowel naturel als met rauwe ham of met mortadella kunt eten) passen het beste bij deze festiviteit en bij alle genuttigde drank.

Naarmate de avond vordert, wordt de menigte om ons heen steeds dichter. We zwieren mee op de beat van de dj’s. Ook hier mag de polonaise niet ontbreken. Iedereen danst mee in il trenino, het treintje, zoals de polonaise in Italië wordt genoemd, dat onmiddellijk ontstaat bij de eerste muzieknoten van Disco Samba, het meest gedraaide nummer sinds 1976 (van Two Man Sound). Ondanks het feit dat zeer waarschijnlijk de helft van de aanwezigen dronken is, heerst er een zeer ontspannen, gezellige, amicale sfeer.

Het Carnevale di Offida nadert zijn spectaculaire einde als rond de schemering de congreghe vanuit alle hoeken van het dorp naar het Piazza del Popolo komen. Ze dragen hun vaak al brandende vlurd (een bundel van bij elkaar gebonden riet en wilgentakken) die ze op de brandstapel gooien voor een groots vreugdevuur.

Dit is een buitengewoon sfeervol moment. Na de drukte en gekte van de uren voorafgaand aan dit spektakel is het ineens donker en stil. Vanuit alle straten zie je de fakkels aan komen. Het vuur en de rook zorgen voor een bijna spookachtige sfeer. Iedereen verzamelt zich rond het enorme vreugdevuur. Sommige carnavalshelden dansen en springen nog even over de hete kolen, wanneer het vuur is uitgedoofd.

Dit is het definitieve teken dat het carnaval afgelopen is. Ook wij vertrekken, maar niet voordat we naar onze nieuwe vrienden hebben geroepen: all’anno prossimo, tot volgend jaar!

Wil je met mij en mijn vrienden carnaval vieren? Of wil je het mooie Le Marche later dit jaar ontdekken? Neem gerust contact met mij op via vanessa@villabussola.com. Er is hier zo veel moois te zien!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *