Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carnaval in Ascoli Piceno

Het is bijna zover, il carnevale staat voor de deur! Vanessa van Villa Bussola neemt je mee naar het feestgedruis in Ascoli Piceno, in het zuiden van Le Marche.

Vanessa: ‘Hoewel ik bijna achttien jaar in Nederland heb gewoond en al meer dan dertig jaar samen met een Brabander door het leven ga, heb ik nog nooit in Brabant carnaval gevierd. Als klein meisje bewonderde ik wel elk jaar de optocht van bont versierde carri in het oude centrum van Verona, maar als bambina had ik vooral oog voor de caramelle (snoepjes) die vanaf de praalwagens gestrooid werden.

Een enkele keer woonde ik als tienermeisje, een festa di Carnevale in discoteca bij, maar mijn herinneringen hieraan zijn erg vaag. Dat zegt waarschijnlijk voldoende over mijn ervaring op dit gebied. Ik kan dus niet meepraten over de verschillen tussen Nederland en Italië wat betreft het carnavalsgedruis, maar ik kan wél vertellen over mijn carnavalservaring in Ascoli Piceno en omgeving.

Best verbazingwekkend dat ik pas op mijn veertigste, op honderden kilometers afstand van zowel mijn città natale (geboortestad) als van mijn geliefde Paesi Bassi het carnaval ontdekt heb!

Hier in il Piceno, het zuidelijke deel van Le Marche, viert ieder dorpje carnaval. Dat gebeurt wel overal net even anders. Er zijn grote gekostumeerde feesten voor jong en oud, plein- en dorpsfeesten met optochten met veel (voornamelijk Zuid-Amerikaanse) muziek, veel wijn, lekker eten en lol.

Maar er zijn ook traditiegetrouwe evenementen én feesten in stijl, die Veglioni di Carnevale genoemd worden. Overal heerst een gemoedelijke sfeer, hier is carnaval leuk voor iedereen, ook (en vooral) voor wie carnaval in Nederland misschien te uitbundig, te luidruchtig en wellicht ook een tikje gênant vindt.

Spektakel en amusement

In Ascoli Piceno is het carnavalsfeest een theatrale manifestatie waarbij de nadruk op spettacolo e divertimento (spektakel en amusement) wordt gelegd.

Van de donderdag voor carnaval tot en met carnavalsdinsdag vindt er in Ascoli een soort betovering plaats: de pleinen van de stad worden het toneel en de inwoners worden de hoofdrolspelers en toeschouwers van hilarische optredens.

Mijn favoriete podium is het sfeervolle Piazza del Popolo, dat voor de gelegenheid prachtig versierd wordt met enorme kroonluchters. Hier wordt overdag het feest voor kinderen, scholieren, gezinnen en grootouders gehouden.

Het mooiste moment komt pas in de late zondag- en dinsdagmiddag: de straattheatergroepen en individuele acteurs lopen tussen de toeschouwers door en voeren overal en nergens voorstellingen op. ‘Ons hele leven is een toneelstuk waarin iedereen met zijn eigen masker rondloopt,’ de spreuk die Erasmus in zijn werk Lof der zotheid schreef, is tijdens deze dagen in Ascoli Piceno overal van toepassing.

Om deze bijzondere carnavalsmiddagen te kunnen beleven ga ik meteen na de lunch naar Ascoli Piceno, zodat ik gemakkelijk een plekje voor mijn auto bij Parking Torricella kan vinden. Persoonlijk vind ik het altijd erg gezellig en sfeervol om deze kleurrijke middag(en) te starten bij het elegante Caffè Meletti op het Piazza del Popolo, met een kopje koffie dat vergezeld gaat van het typische anijsdrankje Anisetta Meletti (zie ook mijn blog over Ascoli Piceno).

Als het echt koud is, wil ik ook nog wel eens kiezen voor  een rum- of mandarijnpunch (een lokaal sterk alcoholisch drankje dat heet geserveerd wordt en dat ook in andere varianten beschikbaar is: cioccolato, caffè, piceno, creola en sinaasappel). Terwijl ik van mijn dampende drankje geniet (ieder slokje punch zorgt voor een heerlijk warm gevoel van binnen) vult het plein zich langzaam met kleurrijk uitgedoste mensen.

De stad als openluchttheater

Na lekker opgewarmd te zijn, wandel ik door de stad, over het Piazza Arringo, Corso Trento e Trieste, het Piazza del Popolo, Corso Mazzini en Via del Trivio naar het Piazza Roma, om vervolgens het rondje nog een aantal keren te herhalen.

Sommigen noemen dit fare le vasche oftewel baantjes trekken, net als in een zwembad, maar deze wandeling is voor mij nu eenmaal de beste route om alle moois te kunnen zien en horen.

Er gebeurt van alles om me heen: voor me lopen een vader en moeder die zijn verkleed als Adam en Eva, met hun kindje als appel en een slang die ze achtervolgt. Achter me hoor ik mensen een bekend liedje zingen waarvan de tekst aangepast is aan een recent lokaal schandaal.

Boven me zie ik opeens iemand in zijn onderbroek op het balkon staan. Hij vraagt angstig om hulp omdat de echtgenoot van zijn minnares plotseling thuis is gekomen en hij zich uit de voeten moet maken. Aan de andere kant van het plein klimt een levensechte spin over de wand van een van de middeleeuwse gebouwen, terwijl verderop Michael Jackson en Freddie Mercury weer tot leven zijn gekomen.

De voor deze gelegenheid speciaal uitgedoste acteurs zijn hilarisch! Ze vertellen hun scherpzinnige ironische verhalen vaak in het lokale dialetto dat zelfs voor mij soms nog moeilijk te verstaan is. Ook betrekken ze de toeschouwers graag bij hun sketches, zodat iedereen deel uitmaakt van de humoristische maskerades.

De optredens zijn altijd satirisch van aard: karikaturen van lokale, nationale en internationale beroemdheden die in lachwekkende sketches hun (on)vrede over het afgelopen jaar én voornamelijk politiek getinte feiten uit de actualiteit ventileren.

Zo liep ik vorige jaren Berlusconi tegen het lijf, maar ook Trump was van de partij en de burgemeester van Ascoli (zowel de echte als een toneelspeler), het levende Facebook, de wonderdokter, de koning van de bankstellen en nog veel en veel meer…

Alle optredens doen mee aan een wedstrijd, met als categorieën het meest originele thema, het opvallendste kostuum en natuurlijk het grappigste onderwerp. Dit jaar zullen de prijzen al voor de eenenzestigste keer worden uitgereikt!

Als fotograaf kun je tijdens deze dagen je hart ophalen. De sfeer is hier zo gemoedelijk, kleurrijk, familiair, ongedwongen en bijna onwerkelijk, dat het meteen uitnodigt om mooie plaatjes te schieten. De kleurrijkste foto’s kunnen overigens ook meedoen aan een wedstrijd.

Na een paar uur te hebben rondgelopen en allerlei toneelstukjes en gekke taferelen te hebben gezien, raad ik je aan een kopje thee met pasticcini (gebakjes) te bestellen of een aperitivo met de beroemde olive ascolane (gevulde gefrituurde olijven) in een van de vele barretjes te nuttigen.

Als je net als mijn man eerst je maag met iets stevigs wilt vullen, dan kun je bij afhaalpizzeria Tatanka (Via D’Ancaria, om de hoek van het Piazza del Popolo) een heerlijk vers gemaakte calzone fritto halen (een met ham en mozzarella gevulde pizza die gefrituurd wordt).

Ravioli & castagnole

Natuurlijk kent het carnaval in Ascoli Piceno ook een paar eigen culinaire specialiteiten. Het is traditie om tijdens de carnavalsperiode als lunch ravioli di gallina te eten (ook wel ravioli incaciati genoemd of in het lokale dialect li rraviuole n’caciate – incaciati komt van cacio en dat betekent kaas).

Deze pastakussentjes zijn gevuld met onder andere kippenvlees en kaas en worden geserveerd met pecorino en een beetje kaneel. Uiteraard verschillen de recepten van familie tot familie, maar de ingrediënten blijven nagenoeg hetzelfde.

En dan heb ik het nog niet gehad over alle zoetigheid die rond carnaval wordt gegeten. De populairste dolci zijn chiacchiere (gefrituurde lange en dunne platte koekjes met veel suiker erover), zoete ravioli met een vulling van kastanjes en cacao (zowel uit de oven als gefrituurd) én castagnole, ronde gefrituurde deegballetjes die heerlijk smaken bij een kopje thee of cioccolata calda. Die laatste maak ik ook graag zelf, volgens dit recept.

Carnaval is niet voor niets ook op culinair gebied een uitbundig feest. Deze dagen werden namelijk gebruikt om reserves op te slaan voor de start van de Quaresima, de veertig dagen durende vastenperiode die dinsdag om middernacht ingaat.

Vandaag de dag houden sommige mensen zich hier nog altijd aan, wat betekent dat er tot Pasqua, Pasen, geen dolce wordt gegeten en dat er even geen carne (vlees) op tafel staat. Daaraan dankt het carnaval ook zijn naam, al is het in Ascoli Piceno inmiddels meer een theaterspektakel dan de start van het vasten.

Je bent meer dan welkom om op Villa Bussola carnaval te komen vieren, maar ook als je het in eigen dorp of stad viert wens ik je een kleurrijk carnavalsfeest!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *