Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Grotte di Pastena – grotten vol vleermuizen, een kerststal en een waterval

Italië kent vele grotten, zoals de beroemde Grotte di Frasassi in Le Marche en de grotten van Castellana in Puglia. De grot waarin we vandaag afdalen, de Grotte di Pastena in de regio Lazio, is echter niet zo bekend. In plaats van andere toeristen ontmoet je er een enorme kolonie vleermuizen die in de grot wonen. Durf je met ons af te dalen in deze grotformatie?

Erwin: ‘De Grotte di Pastena liggen diep verscholen in het groene hart van Lazio. Vanuit Formia is het een klein uurtje rijden, dwars door het Parco Naturale dei Monti Aurunci.

Als we aankomen bij de grotten regent het. Verscholen onder een paraplu dalen we via een aangelegd pad af naar de ingang van de grot. Als ook de gids is gearriveerd, start de rondleiding van ongeveer anderhalf uur door het gangenstelsel dat in de grotten is uitgehouwen.

De grotten van Pastena zijn in 1926 ontdekt door de Gruppo Speleologico Romano, maar het duurde nog tot 1980 voordat er verlichting werd aangebracht in het gangenstelsel en de grotten voor het eerst te bezoeken waren.

Via een groot gat in de rots, ook wel de mond genoemd, betreden we de eerste ruimte, de Androne d’Ingresso. Wanneer het lange tijd heeft geregend, zie je hier een meertje. Aangezien het vandaag een van de eerste dagen is dat het echt regent, is er in de ruimte nog geen waterdruppel te bekennen. Het meertje is in de zomer volledig verdampt.

Vanuit deze ruimte ontspringen twee gangenstelsels: de Ramo Fossile, die je volledig kunt bezoeken, en de Ramo Attivo, waarvan alleen de eerste ruimte te bewonderen is. Het overige deel, dat 2217 meter lang is en waar de rivier Fosso Mastro nog steeds doorheen stroomt, is alleen toegankelijk voor speleologen.

We verlaten de eerste ruimte en klimmen via een steile trap naar het eerste deel van de Ramo Fossile. Dit stukje grot is vernoemd naar een van de ontdekkers van de grot, baron Carlo Franchetti. Via smalle paadjes en een kleine kerststal arriveren we in de Sala dei Misteri.

In deze zaal vol stalagmieten en stalactieten zien we voor het eerst de bewoners van de grot, de vleermuizen. De beestjes scheren als volleerde stuntvliegers door de donkere grot.

We volgen de route die de vleermuizen afleggen en via een smalle doorgang arriveren we in de Sala dei Pipistrelli, letterlijk vertaald de Vleermuizenzaal. De zaal dankt zijn naam aan de enorme hoeveelheid vleermuizen die hier vroeger verbleven.

De opening van de grot en het daarbij behorende licht en geluid hebben er echter voor gezorgd dat de meeste vleermuizen dieper de grot in zijn getrokken. Maar ook al zijn de meeste vertrokken, de overgebleven vleermuizen trakteren de bezoekers van de grot graag op een stuntvliegshow.

De route voert je dieper de grot in. Via de Sala delle Meraviglie beland je in de Sala delle Colonne, met een grote hoeveelheid stalactieten en stalagmieten. Deze ruimte is het eindpunt van de Ramo Fossile.

We lopen via dezelfde route terug naar de Androne d’Ingresso, waar de rondleiding is gestart en waar de grot zich splitst in de Ramo Fossile en de Ramo Attivo. Van de Ramo Attivo kun je alleen de Sala dell’Occhialone zien, een spectaculaire zaal met een klein meertje, het zogenaamde Lago Blu (‘blauw meer’).

Wanneer er voldoende regen is gevallen, is er hier zelfs een kleine waterval te zien. In deze ruimte vind je diverse mooie rotsformaties. Met het kabbelende geluid van de Fosso Mastro op de achtergrond is dit zeker de mooiste plek van de grot.

Achter in de ruimte is te zien hoe de Fosso Mastro verdwijnt in het duister. Wat zou ik graag dieper de grot in gaan, maar helaas stopt het avontuur hier…

Als we na anderhalf uur weer buiten staan, is het de hoogste tijd voor de lunch. De Grotte di Pastena liggen redelijk afgelegen in de bossen, maar de gids tipt ons een goed restaurant langs de weg naar Pastena, op nog geen vijf minuten rijden van de grot: Il Rinascente.

We kiezen voor een bord raviolo di farro con funghi porcini, speltpasta met vers eekhoorntjesbrood uit de bossen rond Pastena. Als dolce kiezen we een huisgemaakte chocoladesoesje, met als afsluiting een caffè.

Praktische informatie Grotte di Pastena

De Grotte di Pastena liggen diep verscholen in het groene achterland van de regio Lazio, even buiten Pastena. Al van ver staan er langs de grotere toegangswegen borden die je de weg wijzen naar de grotten.

De grotten zijn geopend van maandag tot en met zondag van 09.00 tot 19.00 uur. De entree bedraagt € 9,- voor volwassenen; voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar is de entree € 6,-. Meer informatie vind je via deze link.

Door de vele trappen en smalle doorgangen is een bezoek aan de grotten niet aan te bevelen voor mensen die slecht ter been zijn.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *