Download gratis de Ciao tutti app!

Het winterse Italië van Thomas Schlijper

Ik ben dit jaar niet de enige Meerssenaar in Amsterdam die een boek uit heeft gebracht. Die eer mag ik delen met fotograaf Thomas Schlijper, vroeger bijna-buurjongen, inmiddels een van Amsterdams beroemdste fotografen. Jullie hebben vast wel eens een van zijn foto’s gezien, in Het Parool of de Volkskrant, of op zijn eigen website.

Elke keer als ik een van zijn foto’s zie opduiken in de stad, weet ik dat ik weer even thuis ben. Geen Italiaanse vergezichten, geen dorpspleintjes met oude mannetjes, geen passeggiata aan het einde van de middag. In plaats daarvan wachten Hollandse luchten, kriskras door de stad fietsen (en dan liefst zonder nat te regenen) en de marktmannen van de Cuyp.

En de foto’s van Thomas dus. Het meisje met een mok koffie voor zich siert het raam van de grote supermarkt om de hoek van het Smaak-kantoor, zijn honden en reigers hielden trouw de wacht bij de werkzaamheden in de Utrechtsestraat. En op zijn talloze foto’s van de Eenhoornsluis is vaak net een stukje kantoor te zien, inmiddels een tweede thuis gezien de uren die ik daar doorbreng…

18 10 2012, 15:59 The Netherlands, Amsterdam, Eenhoornsluis – © Thomas Schlijper

Al deze Amsterdamse foto’s zijn nu gebundeld in een boek. Heerlijk om straks mee naar Italië te nemen, tegen de heimwee naar Amsterdam die daar heus wel een keer de kop op zal steken, maar ook als cadeau voor Italiaanse vrienden, die Amsterdam zien als een sprookjesstad.

Voor jullie heb ik vandaag geen Schlijper-foto’s van Amsterdam, maar van winter in Italië – want uiteraard gaat Thomas op vakantie gewoon door met fotograferen, zoals ik met schrijven:

20 12 2009, 14:36 Italy, San Pietro Ronchiano, Don Arturo Frascoli – © Thomas Schlijper
20 12 2009, 17:16 Italy, Caldè – © Thomas Schlijper
21 12 2009, 16:53 Italy, Intra, Piazza San Vittore – © Thomas Schlijper
21 12 2009, 17:07 Italy, Intra, Goffredo Mameli – © Thomas Schlijper
21 12 2009, 23:51 Italy, Castello, Via Giuseppe Mazzinis – © Thomas Schlijper
22 12 2009, 16:01 Italy, Luino, Via Agosto 1848 – © Thomas Schlijper
23 12 2009, 16:20 Italy, Milan, Piazza del Duomo – © Thomas Schlijper

Misschien moeten we maar eens samen een boek met mooie Italiaanse foto’s en verhalen maken, al is Thomas vast nog lang niet uitgefotografeerd in Amsterdam. Gelukkig ben ik dan steeds verzekerd van een warm welkom thuis…

Ook genieten van het Amsterdam van Schlijper? De mooiste foto’s die Thomas van en in deze stad maakte zijn gebundeld in

Ik ben Amsterdam / I am Amsterdam
Thomas Schlijper
ISBN 9789490848606
€ 29,95

Meer foto’s van Thomas zien? Neem dan een kijkje op zijn website, waar elke dag nieuwe momenten worden vastgelegd.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

4 reacties

  1. Doen !!!!! Lijkt me erg leuk een boek van jou en Thomes over Italië. Goed idee. Hij met zijn prachtge foto’s en jij schrijft dan je eigen’mooie Italië verhalen erbij.
    Voor jullie beiden een leuke uitdaging

  2. Wat leuk! Foto’s van Thomas Schlijper, die net als jij in mijn favorietenlijstje van weblogs staat die ik elke dag even probeer te bekijken! It’s a small world after all! Fijne dag verder, groet Karin

  3. Dat zou een geweldig idee zijn…. een gezamenlijke uitgave van jullie beiden.
    Het resultaat zou zeker het lezen en bekijken waard zijn.

  4. Fantastisch idee, deze combinatie van zijn prachtige foto’s vergezeld van jouw geweldige manier van schrijven en beschrijven, dat zou een unieke uitgave worden……dus, waarom niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *