Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tabiano en ‘de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast’

Lang geleden sprak een Romeinse veldheer, die zetelde in Tabiano Castello, over ‘de immer aanwezige wind die je zorgen wegblaast.’ Deze wind waait nog immer over dit goed verborgen dorpje in de provincie Parma (Emilia-Romagna), zo vertellen Jannieke van Geet, Annemarie Hendrikx en Paula de Geest ons vandaag.

Tabiano

Deze drie dames komen al tijden in Tabiano en in het nabijgelegen Salsomaggiore en kennen er dan ook goed de weg. Voor ons was het, ondanks onze tours door Emilia-Romagna, nog een ongebaand pad, maar de dames zijn zo enthousiast dat we graag alvast een voorproefje nemen op een later bezoek, met een aantal persoonlijke tips van Jannieke, Annemarie en Paula:

Ronkende motoren
‘Door de centrale ligging in Noord-Italië is er veel te ondernemen, voor jong en oud. De autoliefhebber komt volledig aan zijn trekken tijdens een dagje in en om Modena. Met het bezoeken van het woonhuis van Enzo Ferrari, het Ferrari-museum, het museum van Lamborghini,  van Maserati of van Ducati… het ligt allemaal op minder dan anderhalf uur rijden vanaf Tabiano.

Modena-Ferrari

Van klimbos tot pretpark
Voor kinderen is er ook veel te doen. In Tabiano zelf is er het klimbos van Parmaland of het zwemparadijs van Camping Arizona en je kunt paardrijden door de heuvels rondom Tabiano. Iets verder rijden is Gardaland, een groot zwemparadijs en pretpark aan het Gardameer. 

Middeleeuwse kastelen
Lekkerbekken gaan naar Tabiano voor kaas, ham, wijn en meer. Maar er is nog een goede reden om het gebied te bezoeken: ongelooflijk prachtige kastelen. Zoals Torrechiara, bijna 600 jaar oud, of Rocca Meli Lupi di Soragna, gebouwd in de veertiende eeuw en bomvol kunstwerken en kostbare relikwieën uit het verleden.

Rocca-Meli-Lupi-Soragna

De muren en plafonds in de vele ruimtes van het fort zijn rijkelijk versierd met fresco’s van bijvoorbeeld mythologische scenes uit het leven van Hercules, excotische dieren en scenes uit de roemrijke geschiedenis van de Meli Lupi-familie. Rondom het fort is een groot park aangelegd, in een romantische Engelse stijl, met prachtige bomen, beeldhouwwerken een vijver, serre en koffiehuis.

Heerlijk heilzaam water
Het water van Tabiano en omgeving is, mede door de hoge hoeveelheid zwavel, zeer heilzaam voor zowel lichaam als geest. Breng dus zeker een bezoek aan Salsomaggiore Terme, een mooie stad met veel gebouwen in Liberty-stijl. In de oudheid had Salsomaggiore Terme de bijnaam ‘citadel van zout’. Het water is rijk aan zwavel en calcium, lithium, magnesium en ijzer en staat vooral bekend om zijn weldadige werking voor onder meer reuma- en longpatiënten.

Salsomaggiore-thermen

Lorenzo Berzieri was de arts die in 1839 de buitengewone therapeutische eigenschappen van dit water ontdekte. Al snel werd Salsomaggiore een van de meest prestigieuze kuuroorden van Europa, zoals blijkt uit de vele beroemdheden die het kuuroord bezochten, schrijvers als Gabriele d’Annunzio en Ungaretti en musici als Verdi en Puccini. Ook Sophia Loren kwam regelmatig kuren in Salsomaggiore.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *