Perfect gevouwen pastahoedjes in zoute tranen – Artusi’s prachtige verhaal over cappelletti
Op weg naar Vieste verbleef Marlou dit voorjaar bij Locanda Spadoni in Faenza, een antiek palazzo midden in een eeuwenoude parktuin, naast restaurant Casa Spadoni.
Navraag leerde dat Spadoni een familienaam betreft, hetgeen direct haar nieuwsgierigheid naar de historie van deze plek wekte. Onlangs keerde ze dan ook even terug om meer te weten te komen over de familie Spadoni en hun prachtige projecten in Emilia-Romagna.



Marlou: ‘Het begon allemaal met Molino Spadoni, ruim honderd jaar geleden. Een ongebreidelde passie voor de streek Romagna, met al haar bijzondere producten, was voor zijn opa Livio Spadoni de reden om in 1923 een molen over te nemen die al eeuwenlang bloem leverde aan de inwoners van Faenza en omstreken.
Libero Spadoni trad vervolgens in de voetsporen van zijn vader en breidde het assortiment uit. Sinds de jaren tachtig staat Leonardo, de derde generatie, aan het roer. Onder zijn leiding zijn er verschillende bijzondere projecten ontstaan waaraan de naam Spadoni verbonden is.
Er worden nu meerdere soorten farina, bloem, van hoogwaardige kwaliteit geproduceerd door Molino Spadoni, waarbij er ook aan mensen met dieetbeperkingen en voedselintoleranties wordt gedacht.

Een volgende stap in de uitbreiding van hun assortiment streekproducten was een kaasfabriek, waar van hoogwaardige kwaliteit melk squacquerone werd gemaakt. Hierna volgden andere typische kazen uit Romagna, zoals caciotta en casatella.
Vervolgens liet Leonardo zijn oog vallen op de Mora Romagnola, een inheems varkensras dat met uitsterven werd bedreigd. Hij creëerde een boerderij bij Brisighella voor een fokprogramma.
De dieren leven daar vrij, hebben de ruimte en krijgen natuurlijke voeding wat resulteert in vlees van bijzonder goede kwaliteit. Men is zo trots op dit product dat het varken inmiddels ook in het logo prijkt.
Dit alles zorgt ervoor dat er bij Casa Spadoni bijna uitsluitend producten van eigen makelij op tafel komen. Ook wat drank betreft, want er worden zes soorten bier gebrouwen in hun eigen Birrificio del Molino Spadoni.

De entree van het terrein is indrukwekkend. Op de parkeerplaats zie ik de felrode foodtruck die voor evenementen gebruikt wordt.
Casa Spadoni zelf is al meer dan de moeite waard om te bekijken. Het restaurant zetelt in een voormalige zijdeboerderij uit de zeventiende eeuw. Een prachtig gebouw waar de oorspronkelijke vloeren en hoge houten plafonds bewaard zijn gebleven.
Werkelijk in ieder hoekje valt er iets te ontdekken. De aankleding is bijzonder smaakvol en origineel, met een mix van antiek, gekkigheden, kunst, gebruiksvoorwerpen van vroeger en vooral veel sfeer.
Van oude Italiaanse vlaggen zijn lampen gemaakt en onder andere oude kerkbanken en robuuste tafels vormen de zitplaatsen. De bar heeft als eyecatcher enorme wijnvaten.

Pasta wordt hier elke dag vers gemaakt. Dat proces kun je volgen achter een raampartij. Ook de grilhoek voor al het kwaliteitsvlees is open, zodat je alles goed kunt zien.


In de centrale ruimte bij de bar kun je zelfs winkelen. Bijna alle producten van Molino Spadoni zijn hier uitgestald: een enorme wand met alle soorten bloem, een hoek voor de wijnen, bieren en likeuren, koelvitrines met kazen en vleeswaren en de mooiste cadeauverpakkingen. Ik krijg deskundig advies wanneer ik bloem wil kopen voor een vriendin in Vieste die de lekkerste taarten bakt.
Het eigen assortiment is her en der aangevuld met andere streekproducten zoals bijzondere aceto balsamico uit Modena.

Na het diner kan ik zo mijn bed in rollen. Naast Casa Spadoni ligt Locanda Spadoni, een antiek palazzo met twaalf prachtig ingerichte kamers, voorzien van alle moderne comfort. Ik krijg een grote kamer op de eerste etage, met een beschilderd plafond met een enorme kroonluchter in het midden.

Een heerlijk bed, antieke meubels en kunst aan de muur maken het helemaal af. De badkamer is een balzaal, met een marmeren vloer. De wanden van de ruime inloopdouche bestaan uit mozaïek en door de ramen zie ik een palmboom wuiven.
De minibar bevat gratis beugelflessen gefilterd water, zowel naturale als frizzante, en miniflesjes likeur uit eigen productie die je kunt kopen voor een laatste afzakkertje voor het slapen gaan.
Locanda Spadoni beschikt over een gezamenlijke lounge voor de gasten, een zonneterras op de eerste etage en uiteraard kun je gebruik maken van de grote parktuin. Het ontbijt wordt geserveerd in Casa Spadoni.

Het pad tussen beide locaties wordt bedekt door een pergola met blauweregen, die ‘s avonds sfeervol verlicht is. De gehele tuin is een romantische setting met eeuwenoude bomen en een paar palmen. Een heerlijke plek om te relaxen!

Tijdens mijn eerste diner krijg ik gezelschap van Andrea Spada, de sommelier van Casa Spadoni. Andrea won in 1994 en1995 de titel van beste Italiaanse sommelier en wil me graag de wijnen uit de streek laten proeven, met in de hoofdrol de voor mij onbekende Albana-wijn.
De oeroude druif waarvan deze wijn wordt gemaakt, komt alleen voor in Romagna en bij Casa Spadoni staan maar liefst zeven verschillende wijnen op de kaart. Het is de eerste Italiaanse witte wijn ooit die het keurmerk voor gegarandeerde originele oorsprong (DOCG) kreeg, in 1987.

Andrea vertelt er gepassioneerd over. Hij vertelt dat deze wijn eigenlijk een rode wijn is, vermomd als witte, omdat hij vrij zwaar is en veel tannine bevat.
Uiteraard staan er ook andere wijnen uit Emilia-Romagna en andere regio’s op de wijnkaart, die zorgvuldig door Andrea is samengesteld.
Op de menukaart lees ik dat er gekookt wordt volgens de traditie van Pellegrino Artusi. Men hecht waarde aan traditionele en authentieke smaken. Het zeer attente personeel, snel, kundig én vrolijk, kiest voor mij zodat ik verschillende gerechten kan proeven.
De tagliere met diverse kazen, waaronder de eerdergenoemde squacquerone, wordt geserveerd met gnocco fritto en blijkt een goede keus om mee te beginnen. Deze luchtige gefrituurde deegkussentjes, typisch voor deze streek, zijn verrassend lekker.

Als primo krijg ik gevulde pasta met een saus van salie en boter. Net zo smakelijk als de pasta die ik hier vorige keer at. Ik heb nog net plaats voor fris sorbetijs met bosvruchten. Een caffè met een glas dessertwijn maken deze voortreffelijke maaltijd af.
Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt, met wederom alles vers en grotendeels van eigen productie, heb ik een afspraak met Corrado Parisi, de frontdesk manager van Locanda Spadoni.
Hij stelt voor om naar Ravenna te rijden, een kleine dertig kilometer verderop, om nog meer activiteiten van de familie Spadoni te zien. Onderweg hebben we genoeg gespreksstof over zijn bijzondere werkplek. Eerder werkte hij voor grote hotels maar dit bevalt hem vele malen beter.
In Ravenna wandelen we naar de Mercato Coperto. Het imposante gebouw bestaat in deze vorm al sinds 1922, maar de geschiedenis gaat verder terug. Al in de dertiende eeuw was er op deze plek een vismarkt.
Twaalf jaar geleden heeft Molino Spadoni de handen ineengeslagen met supermarktketen Coop voor een complete renovatie. Het marktgebouw werd grondig verbouwd, met behoud van veel originele details en oog voor duurzaamheid.

De huidige Mercato Coperto is een succes, dankzij de verschillende winkels vol streekproducten, een gelateria en een viswinkel annex restaurant waar een antieke vissersboot hangt, verwijzend naar de oorsprong van de markt.
Ook vind je er een pizzeria, een restaurant en een centrale koffiebar waar Siamo tutti leoni (we zijn allemaal leeuwen) te lezen valt. Deze leeuwen verwijzen naar het wapen van Ravenna waar niet een maar twee leeuwen in staan.
Natuurlijk ontbreekt ook Spadoni niet. In de Officine Gastromiche Spadoni zijn alle Spadoni-producten te proeven en te koop. De Coop heeft er een eigen kleine speciaal supermarkt.
met dank aan Mercato Coperto Ravenna voor een aantal foto’s
Hierna vervolgen we onze weg naar Ravenna 44°12°, een wijn- en cocktailbar tegenover de basiliek met de beroemde mozaïeken. Nog gesloten op het tijdstip dat wij erlangs lopen, maar volgens Corrado ook een fijne plek.
Terug bij Locanda Spadoni ga ik eerst kijken hoe mijn pasta voor de lunch vers bereid wordt. Ik neem de cappelletti met een vegetarische versie van de beroemde ragù. Ik laat de Albana wijn staan en ga, na enig advies voor een lichter wijntje de Verdicchio uit Le Marche.
Het toetje vanmiddag is een waar kunstwerkje. Panna cotta: ieri-oggi-domani bestaat uit drie versies van panna cotta. Ik at dit ook in het voorjaar, maar de versie van nu is aangepast naar het najaar. Ik zou niet kunnen zeggen welke lekkerder is.

De rest van de middag spendeer ik in de tuin en knoop ik gesprekjes aan met diverse personeelsleden. Iedereen die ik hier heb gezien en gesproken werkt er met plezier. Zou de prachtige setting er iets mee te maken hebben?

Een aperitivo neem ik op mijn kamer, ik wil immers ook genieten van deze mooie ruimte. Voor ik het weet mag ik weer aan tafel voor het laatste diner. Dit keer kies ik een lichte tagliere en natuurlijk probeer ik de tiramisù. Het bekendste Italiaanse toetje wordt toch overal anders bereid en deze is verrukkelijk.

De volgende ochtend zit mijn verblijf er op en na het ontbijt bedank ik iedereen voor de uitstekende service met de belofte terug te komen. De locatie ligt gunstig; dicht bij de snelweg (afrit Faenza).
Naast Casa Spadoni en Locanda Spadoni is er ook nog Ca’del Pino, een restaurant omringd door de natuur van de Podelta, dat Leonardo Spadoni nieuw leven heeft ingeblazen. Vorig jaar is hier een botanische wandelroute uitgestippeld, waardoor je een goed beeld krijgt van de natuur in de Podelta.
Bovendien staat de opening voor een nieuwe locatie in het centrum van Bologna op de planning. Genoeg te ontdekken voor een volgende keer!
Wat nog het vermelden waard is, zijn de verschillende activiteiten die Molino Spadoni biedt, zowel in Faenza als in Ravenna. Denk aan wijnproeverijen, pastaworkshops, een bierbrouwerijbezoek met proeverij, teambuilding op locatie of een bezoek aan de varkensboerderij.
Valt je verblijf bij Locanda Spadoni in de zomermaanden, dan kun je gratis gebruikmaken van AltroMare, het enorme marmeren zwembad op het aangrenzende terrein. Rond het zwembad met zuilen staan ligbedjes, er zijn kleedhokjes en barservice.
Het kan er wel druk zijn, want het is ook tegen betaling openbaar toegankelijk en er zijn regelmatig muziekavonden en andere activiteiten.
met dank aan de familie Spadoni voor een aantal foto’s