Faenza staat bekend om het kleurrijke keramiek, maar ook om een bijzonder soort varken waarvan heerlijke hammen worden gemaakt: de Mora Romagnola.
Van dit varkentje kon je een paar jaar geleden nog slechts vijftien exemplaren vinden, bij Mario Lazzari, een op leeftijd zijnde boer net even buiten Faenza. En dat terwijl er in 1949 nog 22.000 van deze varkentjes rondscharrelden in de provincie Romagna…
Gelukkig wist men met de hulp van Mario en de vijftien overgebleven varkens een succesvolle reddingsactie op te zetten voor dit bijzondere ras. Inmiddels rollen er weer heel wat van deze varkens door de modder en mogen ze – na een lang leven buiten – geslacht worden.
Je herkent de Mora Romagnola-varkens (die het Italiaanse Slow Food-keurmerk dragen) aan hun donkere huid (vandaar ook de naam ‘Mora’), hun ietwat gedrongen postuur, hun amandelvormige ogen en de vrij lange tanden (waardoor ze wel iets weg hebben van wilde zwijnen).
Het vlees van deze bijzondere varkentjes is vrij sterk van smaak, zacht maar compact. Het beste adres om de lekkernijen die van dit donkere varkentje worden gemaakt te proeven, is Casa Spadoni, net even buiten het centrum van Faenza.
Aan lange tafels geniet je van ham, salami en culatello, allemaal gemaakt van de Mora Romagnola-varkens uit de nabije omgeving. Overal waar je kijkt, zie je de varkens terugkomen: aan de muur, op je glas én op je bord.
Naast dit beroemde lokale varkensvlees staat er echter nog veel meer lekkers op de kaart. Zo wordt er dagelijks verse pasta gemaakt; als je niet te laat komt, kun je de pastadames aan het werk zien.
Neem sowieso de tijd om hier even rond te kijken. Er zijn prachtige details te zien, zoals de tricolore lampen waarvan we er zo een mee naar huis zouden willen nemen…
Je vindt Casa Spadoni aan de Via Granarolo 99 in Faenza. Het restaurant is open voor lunch, aperitivo en diner. Je vindt er ook een kleine winkel met veel meelsoorten van Mulino Spadoni (voor onder andere brood, pizza en koekjes).
Locanda Spadoni – logeren in een oude zijdefabriek
Wil je tussen de varkentjes blijven logeren, zodat je lekker lang van je diner (en van een goede fles wijn) kunt genieten? Naast Casa Spadoni ligt Locanda Spadoni.
Een voormalige zijdefabriek is omgetoverd tot een charmant gastenverblijf. Alle ruimtes zijn prachtig gerestaureerd en ingericht met antieke meubels, die door de eigenaren in de loop der tijd zijn verzameld: antieke kroonluchters, stijlvolle stoelen.
Het ademt de sfeer van lang vervlogen tijden, maar dan mét het comfort waar we als moderne reizigers aan gewend zijn: lekker luxe matrassen, wifi, televisie en een minibar. In de tuin schittert een heerlijk zwembad, zodat je dagjes cultuur snuiven kunt afwisselen met lekker luieren en een frisse duik.
Er zijn twaalf kamers, allemaal verschillend ingericht, maar allemaal in dezelfde sfeer en stijl. Alle kamers hebben een tweepersoonsbed, met uitzondering van één eenpersoonskamer waarin een twijfelaar te vinden is. Deze kamer kan samen met een tweepersoonskamer ook worden omgetoverd tot een grote gezinskamer.
Het uitgebreide ontbijt wordt geserveerd bij Casa Spadoni. De geur van vers brood komt je al tegemoet zodra je over de drempel stapt. Maar er is meer: zelfgebakken koekjes, taarten met seizoensfruit, focaccia, fruit, verschillende soorten kaas, mortadella en natuurlijk ook ham van de Mora Romagnola.
Voor erbij is er vruchtensap en achter de bar maakt het espressoapparaat overuren voor schuimige cappuccino’s en ontnuchterend sterke espresso’s. Op verzoek wordt er ook een glutenvrij ontbijt geserveerd.
Locanda Spadoni is overigens ook het thuis van de Circolo degli Artisti van Faenza, een vereniging van artiesten die regelmatig een theateruitvoering of filmavond verzorgen.
Ook logeren bij Locanda Spadoni? Via deze link vind je alle details voor een heerlijk verblijf bij dit charmante logeeradres.