Home » Reizen door Italië » De mythe achterna – in de voetsporen van de Etrusken
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De mythe achterna – in de voetsporen van de Etrusken

Wie het boek Blauwe demonen van David Hewson leest, kan niet anders dan nieuwsgierig worden naar de Etrusken. Gelukkig organiseert De rode schoentjes van 24 juni tot en met 2 juli, van 29 juli tot en met 5 augustus (mét kamperen) en van 23 tot en met 30 september 2017 wandelvakanties door het ongerepte Italiaanse land van de Etrusken, op de grens van Toscane, Lazio en Umbrië.

Mariët Bloemendal vertelt : ‘De Etrusken behoren tot een van de meest fascinerende culturen uit de geschiedenis. Etrusken in het pre-Romeinse Italië hadden zeer lang een eigen cultuur. Zij waren een hoog ontwikkeld en zeer kunstzinnig volk. De Etuskische invloed op Rome was groot. Dit is terug te zien in godsdienst en architectuur. Helaas ging deze cultuur verloren en namen de Romeinen de macht over de Etruskische steden over.

De Etrusken geloofden in een leven na de dood, dit is terug te vinden in de prachtig gedecoreerde grafkamers in Tarquinia en verschillende musea. Ze woonden in de huidige regio’s Toscane, Lazio en Umbrië, grofweg tussen de rivieren de Tiber en de Arno.

Vooral rondom het meer van Bolsena, halverwege Siena en Rome, valt heel wat te ontdekken. Op weinig plaatsen zijn zoveel overblijfselen van de Etruskische cultuur te vinden als in dit landschap van tufsteen. Tijdens de wandelweek zullen we door dit gebied rondzwerven. We gaan al wandelend op zoek naar kunstschatten uit de Etruskische tijd en eerder.

Rustige en bovenal prachtige wandelingen leiden langs en door holle wegen, die op spectaculaire wijze in de tufstenen heuvels zijn uitgehakt. We lopen langs necropoli en praalgraven zoals de Tomba Ildebranda bij Sovana (zie een eerder blogstukje voor meer informatie) en diverse andere graven. Al deze culturele schatten liggen in het ongerepte heuvellandschap, met olijf- en wijngaarden, walnoten- en vijgenbomen.

Prachtig gelegen tufstenen stadjes zoals Pitigliano, Sorano en Sovana zijn veelal vertrek- of eindpunt van de wandelingen, die georganiseerd worden in kleine groepen van 6 tot 8 personen. Op deze manier kan er makkelijk ingespeeld worden op persoonlijke wensen.

Het personenbusje van Activa Bolsena vervoert de wandelaars samen met Mariët Bloemendal dagelijks naar het beginpunt van de betreffende wandeling. Elke dagtocht eindigt in een sfeervol, authentiek dorpje. Pas daar wordt besloten hoe laat het busje de wandelaars weer oppikt, zodat we alle tijd hebben voor de wandeling en niet hoeven te haasten.’

Programma

Dag 1: Vanaf 16.00 uur aankomst in Bolsena. Ontvangst met een mooie lekkere wijn en heerlijke antipasti. ‘s Avonds is er een welkomstdiner.

Dag 2: Lekker bijkomen van de reis. Mogelijkheid om Bolsena te verkennen.

Dag 3: S. Quirico – Sorano en terug (5 uur.) Je start met een spannende eerste wandeldag. Je wandelt vanaf het dorpje S. Quirico door een prachtig gebied naar het imposant op een plateau liggende dorpje Sorano. Je volgt de hoge en lange riffen van het oude Etruskische stadje Vitozza met haar woningen en grotten langs de plateau zijden. Bovenop het plateau van het oude Vitozza liggen de restanten van een vijftiende-eeuwse kerk en twee kastelen.

Even verderop doe je een columbarium aan uit de Etruskische/Romeinse tijd. Je daalt af via oeroude stenen hollewegen en bezoeken de bron en de waterval van het riviertje de Lente. Deze steek je uiteindelijk over om vandaar uit verder te wandelen over een akker naar de Via Cava di San Rocco, een holleweg uit de tijd van de Etrusken. Het uitzicht op het adembenemend mooi gelegen Sorano is fantastisch. De lunch is vlak bij het riviertje de Lente. Na de lunch is er volop gelegenheid om Sorano te bezoeken om vervolgens terug te wandelen naar S. Qurico.

Dag 4: Sorano – Sovana (4 uur). Het eerste deel van de wandeling gaat via de indrukwekkende in tufsteen uitgehakte San Rocco (holleweg), om deze te vervolgen door een schitterende natuur met geweldige uitzichten op de Monte Amiata. Je eindigt in het vriendelijke, rustige stadje Sovana, ooit een belangrijke Etruskische stad, dat omringd wordt door een prachtige omgeving. In de vroegchristelijke tijd was het een bisschopsstad. Je bezoekt de Santi Pietro en Paulo aan de rand van het dorp (achtste eeuw) en de Santa Maria en genieten op de Pizza del Pietro van de andere historische bezienswaardigheden.

Dag 5: Stiltewandeling Monte Bisenzio en het archeologisch park Citta del Tuffo bij Sovana (5 uur). Je staat vroeg op vandaag voor de stiltewandeling bij zonsopkomst naar de Monte Bisenzio, een bijzondere Etruskische plek aan het meer van Bolsena. Je ontbijt ook op deze bijzondere plek.

Daarna rijd je door naar Sovana. In de directe omgeving van Sovana ligt een van de meest indrukwekkende dodensteden in archeologisch park Città del Tuffo. In dit park bevinden zich vele tombes en grafkelders. Tomba Ildebranda is een van de beroemdste (derde eeuw voor Christus). De stijl doet denken aan een Griekse tempel. Er is een picknick in het park aan het riviertje de Lente.

Dag 6: Sovana – Pitigliano en terug (5 uur). De wandeling gaat over oude Etruskische wegen. Langs de route zie je oude grafkamers die daar al duizenden jaren liggen. Je luncht bij een oude waterplaats. Vervolgens bezoek je het mooi gelegen stadje Pitigliano. De oude, van oorsprong Etruskische stad, is een juweel met haar smalle straatjes, fonteinen en poorten, die trots op een rots troont. Na het bezoek wandel je terug naar Sovana.

Dag 7: Eremo di Poggio Conte (kluizenaarsgrot) en Eremo del Chiusa del Vescovo Een bijzondere wandeling staat er op het programma. Je loopt door een gebied dat in vroeger tijden werd aangedaan door de Etrusken en later door de pelgrims. Hier vind je een oude kluizenaarswoning met hermitage naast een prachtige natuurlijke waterval, zeer indrukwekkend. Na de picknick aan het riviertje de Fiora bezoek je de tweede kluizenaarsgrot in een tegen overliggend dal.

Dag 8: Staat in het teken van vertrek

Ook in de voetsporen van de Etrusken treden?
Op de website van Volg de rode schoentjes vind je alle data waarop de reis wordt georganiseerd. Wie wel graag in de geschiedenis van de Etrusken duikt, maar niet de hele week wil wandelen, kan ook kiezen voor de Etrusken cultuurreis. Buon viaggio, en veel voorpret!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *