Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 10 mooiste kapellen van Italië

Met Kerstmis in aantocht brengen we een virtueel bezoek aan de volgens ons 10 mooiste kapellen en kapelletjes in Italië:

Padua

1 Cappella degli Scrovegni in Padova (Padua)
Deze kapel werd in 1305 ontworpen door Giotto (die ook de campanile naast de Duomo in Florence ontwierp), in opdracht van de rijke bankier Enrico Scrovegni.

Cappella-Palatina-Palermo-Sicilië

2 Cappella Palatina in Palermo
In het Palazzo dei Normanni, dat door de Arabieren is gebouwd op de resten van een Romeins fort, vind je de Cappella Palatina, een van de weinige overblijfselen uit de Normandische periode in Palermo. De letterlijk schitterende mozaïeken en het houten plafond met tempera-schilderingen benemen je de adem!

3 Sixtijnse Kapel in Rome
Elke keer dat we deze kapel met schitterende schilderingen van Michelangelo betreden, zijn we opnieuw onder de indruk. Vergeet ook niet naar de muurschilderingen te kijken. Die vallen een beetje in het niet bij Michelangelo’s figuren, maar zijn ook absoluut de moeite waard!

Genga-Alicudifoto: Alicudi | Creative Commons

4 Tempietto del Valadier in Genga (Le Marche)
Dit kleine kapelletje, vlak bij de Grotten van Frasassi in Le Marche, is vooral bijzonder vanwege de ligging. Het staat namelijk gewoon in een grot, waarbij er tussen het kruis op de gevel en de rotswand nauwelijks nog een vinger past. De kapel is ontworpen door Valadier, voor niemand minder dan paus Leo XII.

Rome

5 Santa Maria della Concezione dei Cappuccini in Rome
Een beetje luguber is de kapel van de Cappuccini wel. Je vindt er namelijk geen heiligenbeelden of kerkbankjes, maar ruimtes vol met schedels en botten. Memento mori – al is dat moeilijk vol te houden als je daarna over de Via Veneto wandelt…

Milaan

6 San Bernardino alle Ossa in Milaan
Al even luguber is de kapel van de San Bernardino alle Ossa, die is volgestouwd met botten en knekels van het kerkhof dat ooit bij de Basilica Santo Stefano Maggiore lag.

Brunatefoto: Andix810

7 S.S. Madonna delle Grazie in Piemonte
Midden in de wijngaarden waar de druiven voor de Barolo’s groeien, staat een kleurrijke kapel, een creatie van de kunstenaars Sol LeWitt en David Tremlett.

Cappella San Brizio - Duomo Orvieto

8 San Brizio-kapel in Orvieto
De Cappella di San Brizio in de Duomo van Orvieto mag zich beroepen op prachtige schilderingen waaraan Beato Angelico en Benozzo Gozzoli begonnen. In 1447 doopten zij hier voor het eerst hun penseel in de verf. Het is echter vooral dankzij de uit Toscane afkomstige schilder Luca Signorelli dat we hier nu naar een uniek kunstwerk kunnen kijken; hij voltooide het grootste deel van de schilderingen.

9 Battistero in Florence
De doopkapel in Florence mag niet in dit rijtje ontbreken. Niet alleen omdat deze doopkapel een van de oudste gebouwen van het huidige Florence is, maar vooral vanwege de achthoekige koepel, die is versierd met mozaïeken die de hel, de louteringsberg, het paradijs en het laatste oordeel afbeelden. Adembenemend mooi!

10 Cappella Chigi in Rome
De Chigi-kapel in de Santa Maria della Pace is gemaakt voor de rijke bankier Agostino Chigi uit Siena. De kapel herbergt een enorm fresco van ruim zes meter lang, geschilderd door niemand minder dan Rafaël. Mooi detail: een van de vier Sibillen die de schilder hier heeft geportretteerd heeft overduidelijk de trekken gekregen van Imperia, niet alleen een van de bekendste courtisanes in die tijd maar tevens de minnares van Agostino Chigi én de grote liefde van Bramante, de architect van het naastgelegen klooster.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *