Home » Reizen door Italië » Cremona: Torrazzo en torrone, mostarda en muziek
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Cremona: Torrazzo en torrone, mostarda en muziek

Cremona (1)

Aan onze voeten schittert Cremona, een verrassend mooie stad in het noorden van Italië. Het hart van de stad wordt gevormd door de Torrazzo, de klokkentoren van de kathedraal. Als je de Torrazzo hebt beklommen, wacht je een prachtige kijk op de stad. Aan je voeten liggen de kathedraal en de doopkapel, iets verder weg sieren palazzi en kerken de straten.

Cremona (2) Cremona (3) Cremona (5)

Eenmaal beneden trakteer je jezelf op de beroemde torrone van Cremona. Volgens de inwoners werd deze beroemde Italiaanse noga voor het eerst in hun stad gemaakt. Het lekkers zou deel uit hebben gemaakt van het banket ter gelegenheid van het huwelijk van Bianca Maria Visconti en Francesco Storza, de hertog van Milaan, zo staat in een document van 25 oktober 1441. Dat wordt nog elk jaar in oktober gevierd, met een nabootsing van het huwelijksbanket met tafels vol torrone.

noga

Daarnaast staat Cremona ook bekend om haar mostarda. Dit is geen mosterd, zoals je wellicht meteen zou denken, maar fruit dat wordt ingemaakt in een stroopachtige vloeistof die mosterdzaad verwacht. Het totaalplaatje levert een bijzondere smaak op, zoet en pittig tegelijk. Heerlijk bij een stukje kaas!

Cremona is naast de stad van al dit lekkers ook de stad waar de viool zou zijn uitgevonden. Een van de bekendste vioolbouwers uit deze stad is Giacomo Antonio Stradivari, ook wel bekend als Stradivarius. Aan de Corso Garibaldi vind je het huis waar de meester woonde en werkte, maar zijn violen zijn vooral te zien in het Museo Stradivari (in het Museo Civico Ala Ponzone) en in het Palazzo Pallavicino Arguzzi, waar ook een grote vioolcollectie is ondergebracht.

Violins

In de stad vind je nog steeds tal van ateliers waar violen worden gemaakt en je kunt de klanken van dit instrument zomaar door een raam naar buiten horen zweven, wandelend door de stad die daardoor nóg romantischer aandoet dan zonder muziek.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

2 reacties

  1. John van Lunen

    Vergeet u niet het in september 2013 geopende Museo del Violino in Cremona te vermelden?

  2. Daar zijn we zelf nog niet geweest John, maar dat zullen we bij een volgend bezoek aan Cremona zeker doen. Grazie voor de tip. Voor de meelezers: alle info over het museum vind je op http://www.museodelviolino.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *