Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Salute! Wijn proeven bij Botteghelle65 in Salerno

Annerike volgt via Italstudio een taalcursus in Salerno. De ochtenden zijn gevuld met taallessen, maar na een paar uur hard studeren is er ’s middags tijd voor een culturele, culinaire of actieve activiteit.

Annerike: ‘Na schooltijd organiseert Accademia Italiana wekelijks meerdere activiteiten waarvoor je je kunt inschrijven, van een bezoek aan het kasteel van Salerno en kooklessen tot een wandeltocht langs een stukje Amalfikust en een wijnproeverij.

Wijnseminar op school
Annerike: ‘Docente Angela weet niet alleen alles over de Italiaanse taal, maar ook over wijn. Ze is dan ook de aangewezen persoon om een seminario di vino te geven. Er zijn tien studenten uit alle hoeken van de wereld die zich willen verdiepen in de wijnen uit de regio Campanië.

Voor we starten, wil Angela graag weten of we al kennis hebben gemaakt met de lokale wijnen, zo ja welke wijnen en wat we ervan vonden. Na een kort rondje is het tijd voor een les over de vini della Campania.

Campania Felix, het gelukkige Campania, dat was de bijnaam die de Romeinen dit stukje Italië gaven. En dat was niet voor niets. Niet alleen maakten de wijnen uit deze streek je felice, het drinken van wijn had ook een sterke sociale component.

Daarbij was deze regio gezegend met een perfect klimaat en zeer vruchtbare grond, dicht bij de Vesuvius en langs de steile kustlijnen. Het was en is een terreno molto fertile, molto ricco, zo legt Angela uit. Met als resultaat uve molto saporite, zeer smakelijke druiven. Gek genoeg zijn de wijnen uit deze gelukkige streek eigenlijk niet zo bekend.

Daar wil Angela verandering in brengen. Ze vertelt dat Campanië vier wijnen heeft met het DOCG-label (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), het hoogste Italiaanse keurmerk voor wijn: de Aglianico del Taburno, de Fiano di Avellino, de Greco di Tufo en de Taurasi.

De rode Aglianico del Taburno DOCG wordt gemaakt van de Aglianico-druif, die – zo wil in elk geval het verhaal – door de Grieken naar deze regio zou zijn gebracht.

De witte Fiano di Avellino is genoemd naar de druivensoort Fiano, die mogelijk door de Romeinen zou zijn aangeplant.

De witte Greco di Tufo DOCG is gemaakt van de Greco-druif die rondom het stadje Tufo groeit, een van de oudst bekende druivensoorten die in Italië verbouwd worden.

De laatste rode DOCG-wijn is de Taurasi, genoemd naar het stadje Taurasi en wordt ook wel Il Barolo del Sud genoemd, de Barolo van het zuiden.

In Campanië worden er zestien wijnen met DOC-keurmerk (Denominazione di Origine Controllata) geproduceerd, waarvan de witte wijn Falanghina de bekendste is. De naam van de wijn is afgeleid van het Latijnse woord falanga, paal, waaraan de druivenranken worden opgebonden.

‘Un vino dei matrimoni’, volgens Angela, deze wijn wordt in deze regio vaak geschonken bij een bruiloft, om un brindisi, een toost, mee uit te brengen op het gelukkige bruidspaar.

‘La vita è troppo breve per bere vini cattivi,’ zegt Angela lachend, terwijl ze ons de weg wijst naar wijnbar Botteghelle65, waar we een drietal mooie wijnen gaan proeven.

Wijnproeverij bij Botteghelle65
Pino Adinolfi, de eigenaar van Botteghelle65, staat ons al op te wachten in zijn salumeria storica, die in 1919 werd opgericht door de familie Conte. Naast een groot assortiment wijnen vind je hier veel biologische en Slow Food-producten, die perfect samen gaan met een goed glas wijn.

De proeftafel is al voor ons gedekt en er staan tientallen glazen klaar om gevuld te worden. De hoofdrolspeler van de proeverij is de Fiano-druif en dus krijgen we drie verschillende Fiano-wijnen te proeven, alle drie gemaakt van honderd procent Fiano-druiven.

De eerste fles wordt ontkurkt en de glazen worden vol geschonken met de Costacielo van wijnhuis Lunarossa, uit de buurt van Salerno. Een strogele wijn die naar mandarijn en abrikoos ruikt en als je hem eenmaal proeft ook wat notige tonen heeft.

Door tussendoor een stukje brood te eten en een slok water te nemen, zorg je ervoor dat je je smaakpapillen weer neutraliseert en de volgende wijn kunt proeven. De eigenaar van Botteghelle65 proeft maar wat graag met ons mee, om zo samen met ons de nuances van elke wijn te ontdekken.

Ik hoor het fijne geluid van een kurk die de flessenhals uit schiet en het daarop volgende klokkende geluid van wijn die wordt ingeschonken. We gaan door met de San Matteo van wijnhuis Alfonso Rotolo, een Fiano uit de Cilento, het gebied ten zuiden van Salerno. Ook weer een strogele, vrij intense wijn, met onder andere tonen van linde, narcis en mineralen.

We ruiken allemaal geconcentreerd aan de wijn, waarna we een slok nemen. Pino vraagt wat we precies hebben geproefd en vertelt welke tonen er in deze wijn zitten. Zo proef je heel bewust hoe de wijn is opgebouwd en merk je of je smaakpapillen in staat zijn bepaalde bloemen- en fruittonen te onderscheiden.

De laatste wijn in het rijtje is de Fiano di Avellino DOCG van Cantina Borgodangelo. Pino vertelt dat de druivensoort Fiano door de Romeinen vitis apiana zou zijn genoemd, ‘druif van de bijen’, aangezien bijen dol waren op deze zoete witte druiven.

Ook deze wijn heeft weer een strogele kleur. Een eerste slok onthult de volle, droge maar intense smaak met bloemige en fruitige aroma’s en een heel klein, aangenaam zuurtje.

Om alle wijnen en de verschillen ertussen nog een keer goed de revue te laten passeren, zet Pino alle drie de flessen op tafel zodat we nogmaals kunnen proeven, onder het genot van een bord vol lokale vleeswaren en kazen.

‘Felice dopo aver bevuto il vino,’ zoals de Romeinen al constateerden bij de wijnen uit Campanië, dat geldt voor mij zeker na het inschenken van nog een glas Fiano di Avellino DOCG, die wat mij betreft de lekkerste Fiano is van deze proeverij. Salute!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *