Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef de lekkerste Napolitaanse pizza in Salerno

Salerno ligt op een kleine veertig minuten rijden ten zuiden van Napels. Je zou verwachten dat je hier net zo makkelijk ergens aan kunt schuiven voor een traditionele Napolitaanse pizza als in de ‘hoofdstad van de pizza’ zelf.

Pizzà Identità Gastronomiche

Pizza met een dunne bodem en hoge korst

De Napolitaanse variant met dunne, luchtige bodem en hoge en eveneens luchtige korst wordt in Salerno echter niet in elke pizzeria bereid. In veel zaken wordt de pizza op andere wijze klaargemaakt; met een dikkere bodem en lage en krokante rand.

Gelukkig valt er voor de Napolitaanse pizzaliefhebber die in Salerno verblijft, nog genoeg te proeven In de afgelopen jaren heeft de dunne variant (die bovendien een stuk beter verteerbaar is) veel terrein gewonnen in de havenstad.

Door de komst van Napolitaanse ondernemers die zich in Salerno hebben gevestigd en de deuren van hun eigen échte Napolitaanse pizzeria hebben geopend, wordt het steeds makkelijker om ook buiten Napels van dit goddelijke deeggerecht te smullen.

Ben jij helemaal verslingerd aan la vera pizza napoletana, dan tipt Felicia van Salerno Travel een aantal adressen in Salerno waar je daar ongestoord van kunt genieten.

Pizzaportafoglio & Fessarie

Pizzeria La Smorfia

Felicia: ‘Pizzeria La Smorfia (Piazza Alfano I 5) is misschien wel mijn absolute favoriet in Salerno. Ik wandel hier dan ook met enige regelmaat heen, als ik de verleiding van een Napolitaanse pizza niet kan weerstaan.

De naam geeft al direct aan dat dit een plek is waar je een goede Napolitaanse pizza kunt proeven. La Smorfia is een verwijzing naar het Napolitaanse dromenboek waar je het bijbehorende nummer van je droom op kunt zoeken en daarmee de lotto kunt spelen.

De zaak ligt in het historisch centrum van Salerno, recht tegenover de Duomo. Bij binnenkomst sta je direct oog in oog met de grote pizzaoven waar de heerlijkste pizza’s uit tevoorschijn worden getoverd. Veel details in de inrichting verwijzen naar Napolitaanse tradities, waaronder beeldjes van Pulcinella.

De pizza fritta, de gefrituurde variant, mag uiteraard niet ontbreken op de kaart. Ook deze wordt hier op excellente (Napolitaanse) wijze bereid. Op de kaart staan ook diverse fritti die het proberen waard zijn, zoals de montanara met tomaat of pesto en de frittatina di pasta.

Criscemunno

Pizzeria Criscemunno (Via Romualdo II Guarna 15) opende in 2015 de deuren en was direct een groot succes in Salerno. De Napolitaanse pizza’s die hier met verse ingrediënten worden bereid, zijn voor veel mensen reden om aan te sluiten in de lange rij die zich hier met name in de weekenden vormt. Reserveren is dus aan te raden, al is dat niet op alle dagen mogelijk.

De pizza’s zijn de wachttijd meer dan waard. De traditionele combinaties ontbreken hier niet, maar er zijn ook heerlijke eigen creaties op de kaart te vinden die je het water in de mond doen lopen.

Kies bijvoorbeeld voor de Pizza chien’ i pisiell (letterlijk: pizza gevuld met erwten) met doperwten, buffelmozzarella, krokant pittige bacon en provolone del Monaco. Een verrassend lekkere combinatie!

De pizzeria is gevestigd in een voormalig klooster dat in de vroege jaren van de twintigste eeuw werd omgetoverd tot een plek om brood te bakken. Ook is er een terras met uitzicht op de Duomo, waar het goed toeven is en je naast het lekkers op je bord, ook geniet van de sfeer van Salerno als de avond valt.

L’Antica Pizzeria Da Michele

Tot grote vreugde van pizzaliefhebbers heeft de beroemde L’Antica Pizzeria Da Michele uit Napels inmiddels ook een vestiging in Salerno, aan het Piazza Sedile di Portanova 21.

Net als alle andere vestigingen van Da Michele staan er ook hier slechts twee pizza’s op het menu, de marinara en de margherita (al kun je ook kiezen voor de marita: een halve marinara en een halve margherita).

Naast deze klassieke varianten staan er ook gefrituurde hapjes op de kaart en kun je hier terecht voor een pizza al portafoglio voor als je onderweg iets te snacken wil.

Op alle locaties worden al jaren dezelfde ingrediënten gebruikt, zo ook in deze vestiging in Salerno: Napolitaans Mulino Caputo-bloem, fior di latte uit Agerola en Solea-tomaten. Eenvoudig maar écht altijd lekker!

Pizzeria Sorbillo

De bekende pizzafamilie Sorbillo uit Napels zette maar liefst eenentwintig kinderen op de wereld, die vervolgens allemaal pizzabakkers werden. Nakomeling Rodolfo verhuisde van Napels naar Salerno en besloot om ook daar een vestiging onder de beroemde familienaam te openen, aan de Corso Garibaldi 29.

De naam Sorbillo staat gelijk aan een verrukkelijke pizza en de zaak was dan ook meteen vanaf de opening een groot succes. Er vormden zich lange rijen want iedereen in de stad wilde maar al te graag zijn tanden zetten in een smakelijke pizza van Sorbillo.

Kiezen is nog lastig, want er staan meer dan veertig varianten op de kaart, waarvan sommige met speciale seizoensproducten. Ook de gefrituurde pizza kun je hier proeven.

Rodolfo kreeg van zijn zia Esterina uit Napels het authentieke recept om deze lekkernij op de juiste wijze te bereiden. Bij Sorbillo proef je een puur stukje Napels, maar dan gewoon midden in het centrum van Salerno!

Resilienza

Resilienza (Via Santa Teresa 1) is al jaren de favoriete pizzeria van veel locals. Eigenaar Gennaro bakt al sinds 2013 Napolitaanse pizza’s voor de Salernitanen, die hier al meteen geen genoeg van konden krijgen.

Door de groeiende populariteit is de zaak een aantal keer verhuisd. Inmiddels hebben ze een mooie locatie gevonden in de buurt van het Teatro Verdi.

Bij Resilienza omarmen ze Slow Food en het chilometro zero-concept, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale producten. De pizza’s zijn rijk van smaak en de kwaliteit van de ingrediënten is in elke hap te proeven.

De pizzeria heeft een ruim terras waar je heel fijn zit. Het is midden in de stad maar je geniet toch van de rustige ambiance en uiteraard van de heerlijke Napolitaans pizza!

Pizzà Identità Gastronomiche

In een van de sfeervolle steegjes van het historisch centrum openden twee jonge ondernemers recent de deuren van Pizzà Identità Gastronomiche (Via Masuccio Salernitano 60-62). Dagelijks worden er in de Napolitaanse pizzaoven smakelijke creaties gebakken en komen de heerlijkste geuren je tegemoet zodra je het steegje inloopt.

Naast de ingang van de pizzeria schittert een prachtig stukje street art. De persoon die is afgebeeld, is Masuccio Salernitano, de bijnaam van een lokale schrijver die werd geboren als Tommaso Guardati (naar wie het steegje is vernoemd).

De naam van de dichter klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar Masuccio’s novelle Mariotto e Ganozza speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van Shakespeares Romeo & Juliet.

Het liefdesverhaal van Masuccio Salernitano werd door de jaren heen door andere schrijvers aangepast, verfijnd en voorzien van meer inhoud en diepte. Een van de versies die hieruit voortkwam, was die van de Britse schrijver Arthur Brooke (Tragical History of Romeus and Juliet). Deze versie zou uiteindelijk door Shakespeare zijn gebruikt als bron van inspiratie voor het schrijven van zijn wereldberoemde liefdestragedie.

Pizzaportafoglio & Fessarie

Wanneer je lekkere trek hebt, ga dan voor een pizza al portafoglio. De pizza wordt op dezelfde wijze en met dezelfde ingrediënten als een gewone pizza gemaakt, maar is net een slag kleiner. Nadat de pizza is gebakken, wordt deze vervolgens in vieren gevouwen (als een portafoglio, portefeuille) en in papier gewikkeld.

Op deze manier kun je de pizza oppeuzelen terwijl je je wandeling door de stad voortzet. De pizza al portafoglio is echt street food, dat je in Napels op elke hoek kunt krijgen.

Voor de lekkerste pizza al portafoglio in Salerno moet je bij Pizzaportafoglio & Fessarie (Piazza Sedile di Portanova 7) zijn. Het is een kleine zaak met een aantal plekken om binnen te zitten, maar er zijn op het lager gelegen plein ook tafeltjes en stoelen waar je de pizza ook op je gemak zittend kunt eten, als je niet met je pizza in de hand op pad wil.

Pepe Nero

Pizzeria Pepe Nero (Lungomare Cristoforo Colombo 132) ligt niet in het centrum van Salerno, maar hun Napolitaanse pizza is de wandeling of busrit zeker waard.

De zaak ligt aan de boulevard en heeft een ruim terras aan zee, wat nog eens een bijkomend voordeel is. Je kunt hier lekker in het zonnetje, met uitzicht op de Amalfikust, smullen van een flinterdunne pizza met hoge rand. Of ga je liever voor de gefrituurde variant?

De producten waar je pizza mee wordt belegd, worden op een duurzame manier geproduceerd, wat zorgt voor een ware smaakexplosie.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *