Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De neus van Pulcinella, rode pepertjes & ander Italiaans geluk

Zodra we voet op Italiaanse bodem zetten, voelen we het geluk door onze aderen stromen. Heerlijk, we zijn er weer! Elke keer opnieuw voelen we ons echte geluksvogels als we weer op ontdekkingstocht kunnen, als we prachtige plaatsjes mogen aanschouwen of de lekkerste pasta’s mogen proeven.

Hoewel dat geluksgevoel meestal groot genoeg is om nog lang na terugkomst na te echoën, gaan we een beetje extra Italiaans geluk niet uit de weg. Daarom delen we vandaag onze tips om tijdens je vakantie in Italië een extra dosis geluk op te doen. Buona fortuna!

Help het geluk een handje

Wil je tijdens je bezoek aan Italië la fortuna, het geluk, een handje helpen? Dat kan bijna overal met een heel simpele handeling: het aaien van een beeld of een dansje bijvoorbeeld. Mocht dat nog niet genoeg helpen, dan komt een simpel handgebaar je vast van pas.

De neus van de Napolitaanse Pulcinella

In het centrum van Napels ligt het geluk niet overal voor het oprapen. Maar in de Vico del Fico al Purgatorio wel. Daar staat namelijk een bronzen beeld van Pulcinella, de ‘Napolitaanse Jan Klaassen’. Het geluk komt van Pulcinella’s neus. Als je de neus van dit symbool van Napels aanraakt, dwing je een beetje geluk af.

Pak nog zes keer een extra portie geluk in Italië

*wrijf over de neus van Il Porcellino (het bronzen zwijntje) bij de Mercato Vecchio in Florence

*raak de rechterborst van het bronzen beeld van Giulia (Julia) aan, op de binnenplaats van haar huis in Verona

*doe een dansje op de ballen van de stier op de vloer van de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan

*gooi een muntje in de Trevifontein in Rome, met je rechterhand over je linkerschouder

*hang een miniatuurheilige aan de achteruitkijkspiegel van je (huur)auto of zet een mini-Madonna op je dashboard

*koop een mooi bidprentje van Padre Pio voor in je portemonnee

Het geluk van rode pepertjes

Gebeurt er toch iets wat ongeluk over je af zou kunnen roepen? Dan moet je als de wiedeweerga toccare ferro, ijzer aanraken (zoals wij afkloppen op ongelakt hout). Nog beter is het om altijd een portafortuna, geluksbrenger, op zak te hebben, zoals een cornicello of cornetto (‘hoorntje’). Dit is een bedeltje of hangertje in de vorm van een rode peper, dat voor geluk zorgt.

Waarom een pepertje? Deze rode vrucht zou bescherming bieden tegen ontrouw van een geliefde. Dat werkt al wanneer je gedroogde chilipepers onder je hoofdkussen legt, maar de kracht wordt nog sterker als je wat pepers met een rood lint samenbindt. Vergeet bij je bezoek aan Italië dus geen pepertje mee te nemen, om voortaan het geluk binnen handbereik te hebben.

Een handgebaar met hoorntjes

Je kunt je ook tegen het noodlot beschermen door hoorntjes met je wijsvinger en pink te maken, terwijl je hand naar beneden wijst. Let wel op, want als je je hand niet naar beneden maar naar voren houdt, is het een zeer beledigend gebaar.

Fare le corna, ‘hoorntjes maken’, staat dan namelijk voor het feit dat degene die tegenover je staat door zijn partner bedrogen wordt. Je kunt je voorstellen dat je daarmee geen geluk over jezelf afroept. Een mooi voorbeeld van deze hoorntjes zie je aan de zijkant van de Duomo in Florence, waarover we je in deze blog meer vertellen.

Italiaanse mannen hebben nog een ander middel tot hun beschikking om naderend onheil af te wenden. Je zult zien dat ze te pas en te onpas hun kruis aanraken. Niet omdat het daaronder kriebelt, maar omdat ze zich door even in hun kruis te grijpen van allerlei rampspoed bevrijden. Of ze nu op een begrafenisstoet stuiten, een naar verhaal horen terwijl ze koffie drinken aan de bar of aan de telefoon slecht nieuws krijgen, hun hand gaat automatisch naar beneden…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *