Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Porto degli Infreschi – paradijselijke plek aan zee

Een van de pareltjes van de Cilento, verborgen in de grillige kustlijn tussen Marina di Camerota en Scario, is Porto degli Infreschi. Marga en Hans Pilon delen deze paradijselijke plek in de Cilento graag met ons.

foto 1 porto infreschi

Hans en Marga: ‘Vroeger was Porto degli Infreschi een toneel van muilezels en vissersboten. De gevangen vis werd er opgeslagen, in de koele grotten van een natuurlijke haven. Nu is het een paradijs voor badgasten; Porto degli Infreschi werd in 2014 zelfs uitgeroepen tot mooiste strand van Italië. Het frisse water komt uit ondergrondse zoetwaterbronnen die er in zee stromen.

Je vindt hier geen strandtenten of een drukke parkeerplaats. Deze plek ligt midden in de natuur van het Nationale Park Il Cilento – onbereikbaar voor auto’s. Je komt er dan ook niet over land, maar over zee. In juli en augustus gaan er dagelijks bootjes voor anker die je vanuit Marina di Camerota en Scario naar deze paradijselijke plek brengen.

Op deze nog onbedorven plek zwem je in kristalhelder, azuurblauw water. Door de beschutte ligging heb je er weinig last van stroming en wind. Het is ook een uitstekende plek om te snorkelen. Voor de lekkere trek is er in de zomermaanden een eenvoudige ristoro.

foto 2 porto infreschi

Als de badgasten verdwenen zijn en het restaurantje weer is afgebroken, geniet je er in het voor- en najaar bijna helemaal alleen van de ongelofelijke schoonheid van dit paradijs. In de haven van Marina di Camerota zijn er in die periode ook nog genoeg schippers die je willen brengen, maar veel leuker is het om er zelf heen te wandelen via een schitterende route langs de kust.

Deze route – die bijna twee uur in beslag neemt – start bij het strand van de begraafplaats van Marina di Camerota en is uitstekend bewegwijzerd.

foto 3 terugblik startpunt Marina di Camerota

Al gauw laat je het plaatsje achter je en wandel je tussen de olijfgaarden vol oude, knoestige olijfbomen. Je passeert schitterend gelegen wijngaarden, hoog boven de azuurblauwe zee.

foto 4 foto 5 zeezicht foto 6 wijnstok foto 7 wijnstok

Even verderop is beneden je een klein stukje te zien van het eerste strandje, Spiaggia Pozzallo, dat verstopt ligt tussen de rotsen. Om er te komen moet je eerst nog een eindje afdalen naar het dal, waar een droogstaand riviertje uitkomt in zee.

foto 8 foto 9 foto 10 rivierbedding Pozzallo

Bij de toegang tot het strand ligt ristoro Pozzallo. De vriendelijke eigenaren beheren het strand en serveren er op het terras een heerlijke pranzo met een keur aan visgerechten. Neem een drankje en geniet van het prachtige strand tussen de rotsen. Alleen hier al zou je met gemak een hele dag kunnen doorbrengen.

foto 11 ristoro Pozzallo foto 12 routebord

Van het strand is het nog een uurtje lopen om bij Porto degli Infreschi te komen. Eerst gaat het pad omhoog door het bos, daarna over een hoogvlakte met maquis. Bij het volgende dal met kiezelstenen klim je de laatste heuvel op.

Benieuwd waar de bedding van stenen naartoe leidt? Als je deze ongeveer vijf minuten volgt, door het struikgewas richting zee, word je beloond met weer een prachtig verlaten strand: Cala Bianca.

foto 13 cala bianca

Boven op de heuvel ligt een eenvoudige azienda agricola waar je lokale producten kunt proeven. Een klein stukje verderop begint het pad dat afdaalt naar Porto degli Infreschi.

foto 14 op de heuvel foto 15 azienda agricola

Even later zie je de baai al liggen: grillige rotsen, het blauwe water schitterend in de zon, de oude Torre Saracena en de kustlijn van de Golf van Policastro in de verte. Een schitterend uitzicht!

Op deze afgelegen plek ligt ook nog een kapel, die iedere jaar op de derde zondag van augustus het tafereel is van een bijzondere processie, tijdens het Festa di San Lazzaro. Vanuit de haven van Marina di Camerota vertrekken bootjes met het beeld van de heilige naar Porto Infreschi. Daar wordt een mis gehouden op het terras van de kapel, waarna de processie terug naar Marina di Camerota vaart, waar de zee en de boten gezegend worden.

foto 16 infreschi kapel

Na deze prachtige wandeling is het tijd voor een frisse duik in het koele water van dit paradijsje. Heerlijk!

Wil je liever niet terug wandelen? Spreek dan van tevoren af dat je per boot wordt opgehaald. De schippers van Marina di Camerota doen dat graag.’

foto 18

Nog meer mooie pareltjes in de Cilento ontdekken? Hans en Marga verhuren er Casa La Cappella in Vibonati. Dit authentieke appartement is het bovenste deel van een oud palazzo. Vanaf het grote dakterras heb je een panoramisch uitzicht op het dorp, de zee (die op slechts drie kilometer afstand ligt), de groene heuvels en de kustlijn van Calabrië. Je neemt er deel aan het Italiaanse leven en voelt je mede dankzij de vriendelijke dorpsbewoners meteen thuis!

Cilento-Casa-Vibonati

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *