Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Funiculì, funiculà

Dit inmiddels wereldberoemde Napolitaanse lied is geschreven door Peppino Turco en Luigi Denza. Het duo deed in 1880 met dit liedje mee aan het liedjesfestival dat deel uitmaakte van het volksfeest van Piedigrotta. Eigenlijk was het niet meer dan een grap, een liedje in het Napolitaanse dialect ter ere van de funicolare, de tandradbaan, die eerder dat jaar (op 6 mei 1880) was geopend op de helling van de Vesuvius.

Funicolare_Vesuvio2

Inmiddels telt ook de stad zelf een paar funicolari, waarin je deze tekst naar hartenlust kunt zingen terwijl je het oude centrum van Napels steeds kleiner ziet worden. Jammo, jammo, ncoppa jammo, ja!

Funiculi-Funicula

Voor wie een poging wil wagen alle Napolitaanse lettergrepen mee te zingen, volgt hieronder de volledige tekst en een video (met eveneens de tekst) met Pavarotti (de originele versie is te authentiek voor Youtube…):

‘Aissera, Nanninè, me ne sagliette,
tu saie addò? Tu saie addò?
Addò sto core ngrato chiù dispiette
farme non pò… farme non pò
Addò llo fuoco coce, ma si fuie
te lassa stà, te lassa stà,
E non te corre appriesso, non te struje
sulo a guardà. Sulo a guardà!

Jammo, jammo, ncoppa jammo, ja
Jammo, jammo, ncoppa jammo, ja
Funiculì, funiculà, funiculì, funiculà,
ncoppa jammo ja, funiculì, funiculà.

Nè jammo dalla terra a la montagna
no passo nc’è, no passo nc’è.
Se vede Francia, Procida, la Spagna
e io veco a te, e io veco a te.
Tirate co lli fune nnitto, nfatto
‘ncielo se va, ‘ncielo se va.
Se va comm’a llo viento, à l’antrasatto
Gué, saglie sà! Gué, saglie sà!

Jammo, jammo, ncoppa jammo, ja …

Se n’è sagliuta, oie Nè, se n’è sagliuta
la capa già. La capa già.
È ghiuta, pò è tornata, e pò è venuta,
stà sempre ccà! Sta sempre ccà!
La capa vota vota attuorno attuorno,
attuorno a te. Attuorno a te.
Llo core canta sempe no taluorno
sposammo, oie Nè! Sposammo, oie Nè!

Jammo, jammo, ncoppa jammo, ja…’

funicolare-Napels

De funicolare in Napels
Napels kent vier funicolare-lijnen, die je vanuit de stad naar de Vomero-heuvel brengen. Je kunt vanaf halte Augusteo (aan het  Piazza Duca d’Aosta) naar het Piazza Fuga, van het Parco Margherita (Chiaia) naar de Via Cimarosa, van Montesanto naar Via Morghen en van Mergellina naar de Via Manzoni. Een kaartje (voor 90 minuten) kost € 1,10 als je het voor het instappen koopt (aan boord kost een kaartje € 1,50). Meer info vind je hier.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hallo Saskia,

    wat een leuk stukje over de funicolare van de Vesuvius. Wij zijn daar een aantal jaren geleden geweest en hebben ‘il re del Vesuvio” Andrea De Gregorio gesproken. Hij stond met zijn dochter bij het wisselpunt van de bussen. Hij vertelde ons met handen en voeten de geschiedenis van de Vesuvius en verkocht ons een boek over de geschiedenis van de Vesuvius. Een hele leuke herinnering, zeker omdat hij wild enthousiast was dat wij als Nederlanders het liedje Funiculì Funiculà kenden. (Wie niet?) Maar hij vertelde ook… dat dat liedje ontstaan was om geld in te zamelen voor een nieuwe baan nadat de vorige voor de zoveelste keer door de lava verwoest was… Maak niet uit, we brullen het allemaal mee als we in een tandradbaantje zitten.

  2. Heerlijk verhaal! En het blijkt ook maar weer eens: zoveel mensen, zoveel verhalen. Dat is waarom je zo van Italie houdt, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *