Home » Reizen door Italië » Campanië » Napoli Sotterranea – de onderwereld van Napels
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Napoli Sotterranea – de onderwereld van Napels

Hoewel Napels bekend staat als maffiabolwerk, merk je als toerist helemaal niets van de strijd tussen de clans. Je kunt dus met een gerust hart in de onderwereld van Napels stappen – letterlijk welteverstaan.

Onder de grond bevindt zich namelijk nog een tweede stad, met een heel netwerk van straten en pleinen die door de Grieken en de Romeinen zijn aangelegd. Grieken? Ja, Napels was ooit een Griekse nederzetting. De stad dankt haar huidige naam aan de eerste Grieken die hier voet aan wal zetten en de stad Neapolis noemden, Nieuwe Stad.

De resten van deze Griekse stad liggen diep onder de straten waar de Napolitanen elke dag overheen lopen en waar de scooters overheen scheuren. 136 treden onder straatniveau vind je, op een diepte van 40 meter, oude waterputten met nog een klein stukje aquaduct, een Romeins theater, winkeltjes, woonhuizen en marktpleinen.

De ondergrondse route is grotendeels zeer goed toegankelijk – er zijn slechts een paar nauwe, donkere gangen – die sfeervol verlicht worden door toortsen. Een klein voorproefje:

Napoli Sotteranea 1Napoli Sotteranea 2Napoli Sotteranea 3Napoli Sotteranea 4Napoli Sotteranea 5Napoli Sotteranea 6

Praktisch
Vanaf het Piazza San Gaetano neemt een gids je mee de diepte in en dwaal je door verlaten winkels, een theater en een heuse pizzeria – met een oven als stille getuige. Een rondleiding is elke dag te boeken en duurt circa twee uur.

Van 10.00 tot 18.00 uur vertrekt er op elk heel uur een gids die je in het Italiaans door de ondergrondse gangen leidt. Op donderdag kun je ook om 21.00 uur nog afdalen in de diepte van de stad. Een rondleiding in het Engels wordt gegeven om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 18.00 uur. Reserveer kan via deze link.

En dan… pizza!
De eigenaren van Napoli Sotteranea hebben sinds kort ook een pizzeria geopend, met de naam Le Sorelle Bandiera – en als logo inderdaad drie zussen, de een gekleed in rood, de ander in wit en de derde in groen, zodat ze samen de Italiaanse vlag kleuren. Hier kun je na een tocht door ondergronds Napels even rustig bijkomen. De pizzeria huist in een stukje van de San Paolo Maggiore, een unieke locatie dus om je honger te stillen met de enige echte Napolitaanse pizza!

margherita4

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Een reactie

  1. Deze ondergrondse wereld hadden we al ontdekt,een heel bijzondere ervaring en een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *