Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Bibliomotocarro – bibliotheek op wielen in Basilicata

Ter ere van de Boekenweek nemen we jullie mee naar de Zuid-Italiaanse regio Basilicata. Hier is namelijk de allerleukste bibliotheek ter wereld te vinden!

Biblio-Motocarro

Antonio La Cava heeft een kleine Ape omgetoverd tot een rijdende bibliotheek, waarmee hij elke maand zo’n 500 kilometer aflegt om de kinderen in de vaak afgelegen dorpjes nieuwe boeken te brengen.

De oud-leraar wilde de kinderen in Basilicata graag aan het lezen krijgen, maar hoe doe je dat in een regio waar weinig boeken voor handen zijn en waar dorpjes vaak nog zeer geïsoleerd zijn? Hij bedacht een geniaal plan, kocht een oude Ape en toverde deze typisch Italiaanse driewieler om tot een kleine bibliotheek.

Biblio-Motocarro-2

Met deze Bibliomotocarro toert hij door de hele regio, waarbij hij zijn komst aankondigt door muziek. Kinderen stuiven uit alle hoeken en gaten naar het dorpsplein als Antonio met zijn Ape in aantocht is. Ze zwermen rond de Ape, zoeken een mooi boek uit en kunnen dankzij Antonio even op reis naar een andere wereld, die ze weer kunnen inruilen voor een andere bestemming als Antonio weer in aantocht is met zijn Ape vol boeken.

Met dit wereldse idee creëerde Antonio niet alleen een droombaan voor zichzelf, maar ook een hele nieuwe wereld voor de kinderen in Basilicata. Wat een held!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Geweldig. Hij speelt in op gebeurtenissen in de regio. Kinderen (en volwassenen) “vechten” om de boeken en ik denk dat hierdoor onderling ook veel uitwisseling plaatsvind. Door het beperkte aanbod krijg je dus meer interactie (denk ik).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *