Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Farabella – glutenvrije pasta uit Abruzzo

Marlou nam je eerder al mee naar het bijzondere dorp Fara San Martino, dat maar liefst vier pastaproducenten huisvest. Bioalimenta, de jongste pastaproducent van de vier, die de glutenvrije pasta en gnocchi van het merk Farabella maakt, nodigde haar uit voor een bezoek.

Vooruitstrevende pastamakers

Marlou: ‘Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Glutenvrije producten worden steeds populairder dus ik ga graag op de uitnodiging in, om een kijkje nemen in de pastafabriek van Bioalimenta, waar sinds 1998 de pasta voor het merk Farabella wordt gemaakt.

De missie van Bioalimenta is dat mensen met een glutenintolerantie of coeliakie ook lekkere pasta van goede kwaliteit moeten kunnen eten. Daarom richt men zich vanaf het allereerste begin puur op glutenvrije producten. Behoorlijk vooruitstrevend voor die tijd!

De geschiedenis van Farabella

Ik word welkom geheten door Antonio Rotunno en zijn collega’s Charlotte en Gianluca. In de vergaderruimte – met een grote wandkast vol met Farabella-producten – staat alles al klaar voor een presentatie. Onder het genot van een caffè vertelt Gianluca vol overgave over de geschiedenis van Farabella.

De naam Farabella, die voor de glutenvrije productlijn van Bioalimenta is gekozen, verwijst natuurlijk naar het mooie Fara San Martino. De slogan is ‘Benessere in famiglia’. Daarmee is de visie van Farabella direct duidelijk: glutenvrije producten moeten lekker zijn, zodat ook wanneer iemand in het gezin om wat voor reden dan ook geen gluten wil of mag eten, iedereen glutenvrij kan eten – zónder in te leveren op kwaliteit of smaak.

Meer dan een product zonder gluten

Voor Farabella betekent glutenvrij niet simpelweg ‘een product zonder gluten’. Men maakt hier producten die zich qua smaak en kwaliteit kunnen meten met dezelfde producten mét gluten.

Bekend is dat gluten (natuurlijke eiwitten) elasticiteit en luchtigheid geven aan producten als pasta en brood. Het weglaten ervan betekent helaas ook soms dat het ten koste gaat van de smaak en kwaliteit. Dat dit niet voor de Farabella-producten geldt, komt door de meer dan twintig jaar ervaring die ze inmiddels hebben opgedaan en door hun constante zoektocht naar verbetering.

Jarenlange onderzoeken en internationale samenwerkingen leidden tot  een hoogwaardige productlijn waarvan een deel ook biologisch gecertificeerd is. Inmiddels maken ze meer dan zeventig soorten pasta, gnocchi en aanverwante producten.

Natuurlijk bronwater en gezonde buitenlucht

De productie volgt nog altijd de traditionele manier van pasta maken. Hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van het belangrijkste element: het natuurlijke bronwater van de rivier Verde. ‘Onderschat nooit het belangrijke element van dit water,’ onderstreept Antonio. Hij legt uit dat het onmogelijk is om deze pasta te maken als er ander water wordt gebruikt.

Het is natuurlijk niet voor niets dat er al eeuwen pasta geproduceerd wordt aan deze rivier. De dag ervoor heb ik nog langs het water gewandeld en me verbaasd over de helderheid. Het is werkelijk betoverend mooi, maar dus ook echt onmisbaar voor de pastaproductie.

Van traditionele vormen tot regionale variaties

De Farabella-lijn bestaat uit traditionele pastavormen (i classici) en specialiteiten uit diverse regio’s (i regionali) zoals orecchiette uit Puglia. Ook is er de speciale lijn Farabella PLUS+ die wordt gemaakt met volkoren rijst en teff (een antieke graansoort die van nature geen gluten bevat). Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de pasta veel vezels, ijzer en magnesium bevat, voor sporters en iedereen die bewust met eten bezig is.

Naast de pasta omvat het assortiment alles voor de thuisbakker, zoals bloem voor brood, koekjes en pizza, sauzen en zoete en hartige snacks.

Een kijkje bij de pastaproductie

Uiteraard mag ik na de presentatie in de productieruimtes kijken. Gehuld in een witte jas met haarnet en na zorgvuldig handen wassen en ontsmetten nemen Gianluca en Charlotte me mee.

Er werken ongeveer vijfentwintig mensen bij Bioalimenta, van wie iets meer dan de helft in de productie. Er draaien twee productielijnen en ik zie de orecchiette al uit de machines vallen.

Gianluca vertelt dat de pasta uit de regionali-lijn volgens een speciale techniek wordt geproduceerd, gedroogd en vacuüm verpakt. Zodra je het gaat bereiden, heeft het de kwaliteit en smaak van verse pasta, terwijl het wel lang houdbaar is.’

Ik mag werkelijk overal in de productieruimtes rondkijken en zie ook de vele verschillende verpakkingsmachines die nodig zijn voor het brede scala aan verpakkingen.

Van bronzen mallen tot zakken rijst

Twee werknemers poseren tussen hun werkzaamheden door even voor mij en Gianluca trekt af en toe een zak uit de verpakkingsmachine voor een betere foto. Je merkt aan alles dat hij elk proces kent en precies weet wat er op de werkvloer gebeurt. Trots beweegt hij zich overal tussendoor en wijst me af en toe op bepaalde details.

De verschillende bronzen mallen (trafile in het Italiaans) staan in een andere ruimte te wachten op een schoonmaakbeurt.

Enorme zakken rijst hangen in een aparte ruimte. Rijstmeel wordt naast maïsmeel als ingrediënt gebruikt voor bepaalde pastasoorten en als toevoeging aan de gnocchi.

Op weg terug naar de kantoorruimte boven zie ik een rek met alle soorten en vormen pasta die hier gemaakt worden. Dit geeft een mooi beeld van het volledige assortiment.

Pastapakket voor thuis

Bij het afscheid krijg ik een doos met producten om thuis te kunnen proeven. Ik moet Gianluca beloven een foto te sturen van het resultaat.

Eenmaal thuis denk ik aan mijn belofte aan Gianluca. Ik kies voor de orecchiette en maak er een eenvoudige maar smakelijke lunch van. Het proeft inderdaad echt als verse pasta, zo constateer ik verrast.

Bij elke hap denk ik terug aan mijn bezoek. Het is duidelijk dat er bij Bioalimenta een gepassioneerd team timmert aan hun missie: continuïteit geven aan de traditionele manier van pasta maken, maar dan in een glutenvrije versie. Bellissima!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *