Ontdek Italië op een Vespa!

Ponte Milvio – de meest romantische plek in Rome

De Ponte Milvio is waarschijnlijk de meest romantische brug van Rome. Was deze brug vroeger gewoon een van de vele bruggen over de Tiber, nu kan de Ponte Milvio zich meten met andere grote toeristische attracties als het Colosseum en de Vaticaanse Musea.

Hoe dat komt? De aanstichter van deze plotselinge populariteit is Federico Moccia, een jonge Romeinse schrijver die met zijn romans de harten van vele jongeren wist te veroveren. In zijn roman Ho voglia di te bezegelen de twee hoofdpersonen, Step en Gin, hun liefde door een fietsslot vast te maken aan een van de lantaarnpalen op de brug en de sleutel in de rivier te gooien.

Het boek was een geweldig succes in Italië, maar vooral nadat de roman verfilmd was, volgden honderden jonge Romeinen het voorbeeld van Step en Gin. Dit had zelfs tot gevolg dat de lantaarnpalen op de brug binnen de kortste keren op het punt stonden onder het gewicht van de fietssloten te bezwijken. De burgemeester van Rome besloot om er nog een aantal palen bij te laten zetten. Ook is er een website geopend waarop verliefde stelletjes vanuit de hele wereld een virtuele ketting aan de brug kunnen bevestigen.

Wie dus voortaan naar Rome afreist, moet niet alleen een muntje meenemen om in de Trevifontein te gooien, maar ook een degelijk Nederlands fietsslot om aan een van de lantaarnpalen op de Ponte Milvio te ketenen!

Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar het precieze verhaal van Federico Moccia volgt hier het stukje (bij gebrek aan een bestaande vertaling door mij vertaald uit het Italiaans) over Step en Gin die elkaar de eeuwige liefde betuigen door een fietsslot aan een van de lantaarnpalen vast te maken:

Gin rent de brug op en draait zich halverwege, ter hoogte van de derde lantaarnpaal, om. ‘Kijk, deze is het.’
‘Deze is wat?’
‘De derde lantaarnpaal. Er bestaat een legende over deze brug…’
‘Ik wil eerst een zoen van je.’
‘Kom op, luister nou… Het is echt een heel mooi verhaal!’
‘Nou, vertel je het me nog of blijf je zo vaag doen?’

‘Dit is de derde lantaarnpaal ten opzichte van die andere brug. Zie je die fietsketting om de paal? Die wordt de ketting van de geliefden genoemd. Je moet aan deze ketting een fietsslotje vastmaken en dan het sleuteltje ervan in de Tiber gooien.’
‘En dan?’
‘Dan blijf je voor altijd samen.’

‘Maar wie komt in hemelsnaam op dat idee?’
‘Dat weet ik ook niet, die ketting hangt daar al eeuwen, dat heeft Trilussa zelfs al verteld.’
‘Je verzint maar wat, ik kan het toch niet nagaan.’
‘Het is echt waar! Je bent zeker bang om ook een fietsslotje aan de lantaarnpaal vast te ketenen?’
‘Ik? Ik ben voor niets en niemand bang!’

Ik maak mijn fietsslot vast aan de ketting. Het sleuteltje houd ik nog even vast terwijl ik strak in Gins ogen kijk. Ze kijkt me aan. Ze vertrouwt me, ze glimlacht. Ze trekt haar wenkbrauw op en zegt spottend: ‘Nou, komt er nog wat van?’

Ik houd het sleuteltje tussen duim en wijsvinger vast. Ik laat het een beetje heen en weer zwengelen, alsof ik nog niet weet wat ik ermee zal doen. Dan ineens gooi ik het de lucht in. Het sleuteltje vliegt eerst omhoog en dan naar beneden, het neemt als het ware een duik in de Tiber.

‘Je hebt het echt gedaan!’
Gin kijkt me aan met een vreemde blik in haar ogen, dromerig, een beetje geemotioneerd zelfs.
‘Ik zei het je toch, ik ben niet bang!’
‘Ze spring op mijn rug, omhelst me. Ze geeft me een kus, schreeuwt het uit van blijdschap. Ze is uitzinnig, ze is gek, ze is… ze is zo mooi!’

© Federico Moccia

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *