Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Costa Smeralda – de goudkust van Sardinië

Capriccioli-Sardinie-Costa-Smeralda-2

Als je vanuit Olbia richting het noorden rijdt, kun je er bijna niet omheen: luxe vakantieresorts, golfclubs, discotheken en privéstranden. Costa Smeralda is sinds de jaren zestig uitgegroeid tot een van de beroemdste jetset-gebieden in Italië, met Porto Cervo als kloppend hart.

Dit alles heeft natuurlijk een reden: Costa Smeralda is een prachtig gebied. Er ligt een aantal paradijselijke stranden en de natuur is sprookjesachtig. Gelukkig zijn de meeste resorts geïntegreerd in het landschap waardoor de natuur nog redelijk intact is gebleven. De rotskusten, gevormd door de wind met hier en daar begroeiing (ook wel macchia mediterranea genoemd) zijn kenmerkend voor de Costa Smeralda en geven het gebied een unieke exotische uitstraling.

Capriccioli-Sardinie-Costa-Smeralda

De stranden op dit stukje Sardinië zijn niet voor niets zo populair. Langs de Costa Smeralda ligt een aantal prachtige stranden, zoals Capriccioli, Cala di Volpe, Poltu Cuatu en Liscia di Vacca. Toeristische trekpleisters, maar wel erg fijn om een duik te nemen. Je zult er echter niet de enige zijn dus bereid je voor op massa’s gebruinde Italianen – tenzij je buiten het hoogseizoen gaat.

Gouden adresjes aan de Costa Smeralda
Eliza was here tipt drie prachtige vakantieresorts aan de Costa Smeralda:

Aldioloa-Country-Resort-Sardinie

Aldiola Country Resort
Eliza: ‘Een paar huisjes op een heuvel, een betoverend meer… Was ik aan het dromen? Al gauw kwam een vriendelijk ogende heer op me af gelopen. Hij stelde zich voor als Giovanni, eigenaar van hotel Aldiola. De huisjes bleken de ‘kamers’ van het hotel. Als architect was Giovanni altijd bezig met het verwezenlijken van andermans dromen. Met de bouw van Aldiola was zijn eigen lang gekoesterde droom werkelijkheid geworden. Een oase van rust tussen de olijf -en kurkbomen met misschien wel het mooiste uitzicht van Sardinië.

Aldioloa-Country-Resort-Sardinie-2 Aldioloa-Country-Resort-Sardinie-3

Het mooiste van Aldiola vind je echter in het restaurant. Of om precies te zijn, op de veranda van het restaurant. Met een bord dampende verse pasta voor me, met eindeloos mooi uitzicht op het Lago di Liscia. Ik voelde een enorme bewondering voor Giovanni, omdat hij vanuit het niets zo´n mooie plek heeft weten te realiseren – waarvan hij mij en anderen zo heerlijk laat meegenieten.’

Bekijk alle details van Aldiola Country Resort

Hotel-Arathena-Sardinie

Hotel Arathena
Eliza: ‘Na een lange reis reden we het terrein van Hotel Arathena in het dorpje San Pantaleo op. Verleid door het schitterende uitzicht besloten we om een nachtje te blijven en te genieten van de luxe van dit Sardijnse oord. Alice, de eigenaresse, zorgde ervoor dat het ons aan niets ontbrak, en voor we het wisten was de warme Sardijnse zon vervangen door een heldere nacht vol schitterende sterren.

Hotel-Arathena-Sardinie-2 Hotel-Arathena-Sardinie-3

Voor ons vertrek de volgende ochtend liet ik me nog uitgebreid masseren voordat we afscheid namen van Alice. Maar niet voor lang, want hier komen we zeker terug. Eén nachtje was veel te kort om te genieten van zoveel Sardijnse verwennerij!’

Bekijk alle details van Hotel Arathena

Parco-degli-Ulvi-Sardinie
Parco degli Ulivi
Eliza: ‘Vakantie is voor mij heerlijk ontspannen. Niets moet, alles mag… Terwijl ik smul van een uitgebreid ontbijt op het terras van het hotel, geniet ik van het adembenemende uitzicht. Mariagiovanna en haar broer hadden geen betere locatie uit kunnen zoeken. De eeuwenoude olijfbomen, granieten rotsen en mediterrane vegetatie maken dit tot een betoverend plekje. Nieuwsgierig naar waar alle paadjes rondom het hotel naartoe leiden, maak ik een wandeling en geniet ik ondertussen van de zon.

Die staat intussen al hoog aan de hemel. Het is een warme dag. Daarom verruil ik mijn wandelschoenen voor een fiets en rijd richting strand. Dobberen in het heldere water, genieten van de warme zonnestralen op mijn gezicht en verder helemaal niets… Langzaam doezel ik weg en ik word pas later op de dag weer wakker. Het gerommel in mijn maag geeft aan dat het tijd is voor wat lekkers.

Parco-degli-Ulvi-Sardinie-2 Parco-degli-Ulvi-Sardinie-3

Eenmaal terug in het hotel word ik verleid door een overheerlijke geur die uit het restaurant komt. Dat belooft heel wat goeds… en vooral lekkers! Een half uurtje later zit ik te genieten van een smakelijk stukje vis, bereid door de chef met een ster op zijn naam. Hier mag je me altijd voor wakker maken. Niet alleen voor dit stukje vis, maar voor de hele vakantie.’

Bekijk alle details van Parco degli Ulivi

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

Logo_Eliza_fc-blrz

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *