Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pevero Health Trail – een prachtige wandelroute in de ongerepte natuur van de Costa Smeralda

Costa Smeralda is een prachtig gebied, met een aantal paradijselijke stranden en sprookjesachtige baaien. De rotskust, met hier en daar wat macchia mediterranea, is kenmerkend voor de Costa Smeralda en geeft het gebied een unieke, exotische uitstraling.

De stranden aan de Costa Smeralda zijn bijna buitenaards mooi. In het hoogseizoen is het er behoorlijk druk, maar langs de ruim vijftig kilometer lange kustlijn vind je ook dan nog verborgen baaien en inhammen die weinig bezocht worden.

Bijna net zo fascinerend is Spiaggia del Principe, het strand van de prins – dat zijn naam dankt aan het feit dat dit strand het favoriete strand was van Aga Khan.

Het strand van Romazzino is ‘s zomers het meest aan te bevelen: het strand is breed en diep, dus geschikt voor een groot aantal bezoekers. Je bereikt het onder meer via de prachtige wandelroute die we in dit artikel delen, die je door de ongerepte natuur van dit stukje Sardinië leidt. Andiamo?!

De start van de Pevero Health Trail

De Pevero Health Trail loopt van het Spiaggia del Grande Pevero in het noorden naar de zuidelijker gelegen Cala Liccia of het Spiaggia del Romazzino. Deze spectaculaire wandelroute is in totaal dertien kilometer lang en voert dwars door de prachtige natuur. De trail is toegankelijk voor zowel wandelaars als fietsers.

Via deze Wikiloc-link vind je de hele route van de Pevero Health Trail. Langs de route vind je hier en daar een aantal fitnessfaciliteiten en een aantal interessante bezienswaardigheden.

De geur van rozemarijn, lavendel en mirte

Tijdens de Pevero Health Trail ontdek je bijzondere plekken die voorheen vrijwel onbereikbaar waren. De rustieke routeborden wijzen je de weg via de routes ‘Energy’ en ‘Relax’. Pictogrammen geven de moeilijkheidsgraad van het traject aan. Het niveau is over het algemeen geschikt voor beginners, met uitzondering van het stuk over de rotsen van de Monti Zoppu; dat is echt voor gevorderde wandelaars.

De pictogrammen geven ook aan of het traject het beste per mountainbike of te voet kan worden afgelegd. Met behulp van QR-codes kun je je locatie bepalen en ontdekken waar je de mooie plekjes in de buurt kunt vinden.

Al snel vergeet je alles om je heen, volledig betoverd door de geuren van aromatische planten langs het pad, zoals kamperfoelie, aardbeiboom, jeneverbes, brem, lavendel, mirte en rozemarijn (romasinu in het lokale dialect; daar komt ook de naam Romazzino vandaan).

Deze aromatische planten verspreiden een heerlijke geur en vormen een prachtig kleurenpalet dat perfect samengaat met de blauwtinten van de zee. Stap voor stap ontdek je zo de onmetelijke schoonheid van dit stukje Sardinië.

Langs de Pevero Health Trail kom je ook een paar inheemse plantensoorten tegen die met uitsterven bedreigd zijn, zoals de vlinderorchis, de lichene marino (een soort rode alg) en de muizendoorn. Ook zijn er planten die, hoewel ze veel voorkomen, een onbekendere kant van zichzelf laten zien, zoals de bloeiende mirte.

Meeuwen, een aangespoelde Madonna en Sardijns erfgoed

Het uitzicht onderweg is prachtig. Dat begint al meteen bij vertrek, met uitzicht over de schitterende kustlijn met duinen van glinsterend zand, met in de verte de Isole di Li Nibani, ‘eilanden van de meeuwen’ in het lokale dialect. Het zijn kleine granieten rotseilanden voor de kust, niet alleen een natuurlijke habitat voor veel zeemeeuwen maar ook voor de Tyrreense muurhagedis, die alleen op Sardinië en op Corsica voorkomt.

Op de zeebodem bij het verderop gelegen Porto Paglia werd een aantal jaar geleden een gouden heiligenbeeld gevonden. Het bleek de Madonna dello Speronello te zijn, het Mariabeeld dat na een tragische overstroming in november 2012 was weggespoeld uit Montalto di Castro, in de regio Lazio, aan ‘de overkant’ van de Middellandse Zee. De originele Madonna is inmiddels weer thuis, maar Sardinië kreeg een kopie van het beeld.

In het landschap prijken steeneiken en olijfbomen. Als je je best doet, zie je het Sardinië voor je van lang geleden, toen er hier geen vakantiegangers rondliepen maar herders en boeren.

Vlak bij de Monti Zoppu kun je Lu Stazzu bezoeken, een gerestaureerde stazzo (een authentieke boerderij) uit deze streek, die herinnert aan lang vervlogen tijden. De typisch Sardijnse stenen muurtjes, die als omheining dienden voor koeien en geiten, staan nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco, net als de muri a secco in de Valle d’Itria in Puglia.

Verder langs het pad naar het zuiden vind je Lu Rotu, een andere bezienswaardigheid van historische waarde. Het is een soort plein van granieten blokken, waar begin vorige eeuw het graan werd gedorst door er ossen overheen te laten lopen.

Monti di Mola

Deze streek heet niet voor niets Monti di Mola, ‘bergen van de molensteen’. Deze naam herdenkt de vroegere functie van deze streek, die ook bezongen wordt in het gelijknamige lied van Fabrizio De André.

Monti Zoppu – het absolute hoogtepunt van je wandeling

Het absolute hoogtepunt van de meer dan driehonderd hectare waar het pad doorheen loopt, is ongetwijfeld de Monti Zoppu. De top reikt tot 139 meter hoogte en biedt een uniek uitzicht over de hele Costa Smeralda. Liefhebbers van natuurfotografie beklimmen de berg om de zeldzame Corsicaanse meeuw, de kuifaalscholver of de geelpootmeeuw te zien.

Niet voor niets is hier een InstaPoint ingericht vanwaar je prachtige foto’s kunt maken van het rijke en gevarieerde mediterrane landschap, van de door de wind uitgehouwen puntige granietrotsen en van de kustlijn die vanuit het noorden en het zuiden in de horizon lijkt te verdwijnen.

foto: Pevero Health Trail

Een duik in zee als grande finale

Het strand bij Cala Liccia is een ideaal eindpunt van de route. Het is een van de meest ongerepte baaien van de hele Costa Smeralda, nooit druk bezocht, zelfs niet in het hoogseizoen. Ook op dagen dat de mistral waait, is het perfect, omdat de baai goed beschut wordt, dankzij magistrale, gepolijste granietrotsen en weelderige steeneiken (lecci in het Italiaans, de baai dankt zijn naam dan ook aan deze bomen).

Wil je toch nog iets verder doorlopen, dan wacht het Spiaggia del Romazzino, een klein strandparadijs op aarde. De kristalheldere zee is de perfecte beloning na een wandeling over de Pevero Health Trail!

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *